Σχεδόν όλοι έχουμε περάσει μια περίοδο της ζωής μας σαν εργαζόμενοι εστίασης, ή ξέρουμε κάποιον που να εργάζεται εκεί, είτε αυτό είναι καφέ, είτε εστιατόριο, beach bar ή club-άκι. Ανεξαρτήτως λοιπόν καιρού ή εξειδικευμένου τομέα, σίγουρα έχεις καταφέρει να εντοπίσεις ή ν’ ακούσεις για τα μελανά σημεία του κλάδου, τα οποία συγκέντρωσα για να ταυτιστούμε οι παλιοί -ευχόμενοι να μας τα είχε πει κάποιος νωρίτερα- και να προετοιμαστούν οι καινούργιοι. Ας δούμε λοιπόν πέντε βασικά red flags που μπορεί να συναντήσεις και πώς μπορείς να προετοιμαστείς για να τ’ αντιμετωπίσεις.

 

1. Ναι, εσύ στο πόστο σου

Ξεκινάμε από τα βασικά και τι πιο βασικό από τις αρμοδιότητές σου; Ουκ ολίγες φορές έχει συμβεί να κανονίζεις συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα έχεις, που μετά τον πρώτο μήνα πάνε περίπατο κι από εκεί που έφτιαχνες καφέ, βρέθηκες να τον χτυπάς, να τον σερβίρεις και να πλένεις και το φλιτζάνι στο τέλος. Όποτε για να μη βρεθείς να είσαι σερβιτόρος, μπουφετζής, λαντζιέρης κι ο ψυχολόγος του κυρ’ Τάσου, θέσε τα όριά σου και βεβαιώσου από την αρχή για τις αρμοδιότητές σου και το πόστο σου.

 

2. Οι καλοί λογαριασμοί

Οι καλοί λογαριασμοί δεν κάνουν μόνο τους καλούς φίλους, αλλά και τους καλούς συνεργάτες. Αφού βεβαιωθείς για το ποιες είναι οι ευθύνες σου, σειρά έχει να κανονίσεις τη μισθοδοσία σου. Όχι, τα 2€ την ώρα δεν είναι καλά για 10 ώρες ορθοστασία και τόση δουλειά και φρόντισε να το επισημάνεις από την αρχή. Όχι  δε θα τα βρούμε στην πορεία, ούτε θα πάμε βλέποντας και κάνοντας. Κανείς δε δουλεύει για την ψυχή της μάνας του, όποτε επειδή από την αρχή μπαίνουν οι σωστές βάσεις, φρόντισε πρώτα εσύ να μπορείς να κοστολογήσεις τη δουλειά σου και τον κόπο σου, να ορίσεις κάθε πότε θα πληρώνεσαι κι έτσι, ίσως γίνει μια σωστή διαπραγμάτευση κι αποφύγεις την κακομεταχείριση ή την εκμετάλλευση.

 

3. Ε, ψιτ παιδί, τον καφέ μου

Αφού λοιπόν είδαμε τα της αρχής, ας δούμε τι συμβαίνει κι επί τω έργω κι αυτό δεν αφορά άλλους, από τους πολυαγαπημένους πελάτες. Αρχικά θα νιώσεις ότι ξανά βαφτίζεσαι, -κάτι που δεν μπορείς ν’ αποφύγεις-  αφού θα ακούς “Ψιτ  παιδί”, “κοπέλια”, “ψηλέ”, “κούκλα”, “μάστορα” και ό,τι άλλο ευφάνταστο σκεφτούν. Ακόμη, δε θα είναι λίγες οι φορές που θα έρθεις αντιμέτωπος με αγενείς, ασεβείς ή περίεργους πελάτες που έχουν τη νοοτροπία «ο σερβιτόρος είναι το δουλικό μου», με αυτούς που απαιτούν να θυμάσαι τον καφέ τους λες κι είναι ο Κάρολος της Αγγλίας και μ’ αυτούς που στο «Καλημέρα» απαντούν μουγκρίζοντας· η καλημέρα, η καλησπέρα και το ευχαριστώ είναι τζάμπα παιδιά. Όλ’ αυτά σε συνδυασμό με δουλειά και κακό timing  μπορούν να σε βγάλουν από τα ρούχα σου, οπότε μην καλλιεργείς οικειότητες αλλά μια επαγγελματική αποστασιοποιημένη ευγένεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είσαι υπηρετικό προσωπικό, ούτε αξίζεις τίποτα λιγότερο από έναν οποιοδήποτε άλλο υπάλληλο, κάποιου άλλου τομέα.

 

4. Αυτός ο συνάδελφος

Όπως και σ’ όλους τους άλλους τομείς, έτσι κι εδώ θα υπάρξει αυτός ο συνάδελφος που θα σου κάνει τη ζωή λίγο πιο δύσκολη με τη συμπεριφορά του. Θες γιατί είναι απότομος, γιατί δεν έχετε χημεία, ή γιατί φεύγει με ελαφρά πηδηματάκια μετά το τέλος της βάρδιας χωρίς να έχει κάνει τις δουλειές του, με αποτέλεσμα να φορτώνεσαι και τις δικές του. Είναι γεγονός πως υπάρχει παντού ένας τέτοιος που δεν μπορείς να αποφύγεις· φρόντισε και πάλι να θέσεις τα όριά σου και να σκέφτεσαι ότι είναι οκέι που δεν ταιριάζουμε με όλους.

 

5. Κι όλο περιμένω

Όσοι δουλεύουν σε εστίαση βράδυ μπορούν να νιώσουν στο πετσί τους τον στίχο. Στην προκειμένη, περιμένεις ποτέ θα γυρίσεις σπίτι και θα τελειώσει η βάρδια. Είναι κάτι που συμβαίνει αλλά δεν μπορείς ν’ αποφύγεις. Η εστίαση της νύχτας έχει το κακό της ώρας -που σαν να κυλάει πιο αργά για να σε βασανίσει- δε σου παρέχει βεβαιότητα για την ώρα ακριβώς που θα τελειώσεις και θα γυρίσεις σπίτι, αλλά αν την εκμεταλλευθείς σωστά μπορείς να διασκεδάσεις και ν’ αξιοποιήσεις τη μουσική, το κλίμα και τον κόσμο.

 

Σίγουρα όλ’ αυτά είναι είναι πράγματα που μπορεί να μην ισχύουν παντού και για όλους. Όπως όλες οι δουλειές, έτσι κι αυτή έχει τα μελανά της σημεία που αν γνωρίζεις από νωρίς κι οριοθετήσεις σωστά μπορείς να περάσεις και πολύ όμορφα. Σημασία έχει να θυμόμαστε πως η ανάγκη μας για δουλειά σίγουρα δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να μας κακομεταχειρίζεται ή να μας φέρεται άσχημα. Η εστίαση είναι όπως κάθε κλάδος κι ας το ξεχνάμε καμιά φορά νομίζοντας ότι έχει γεννηθεί για να μας υπηρετεί.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστασία Διαμαντοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου