Σε όλους μας έχει τύχει να πέσουμε θύματα της αγένειας και των υποστηρικτών της σε κάποια ανύποπτη φάση κι ενώ μπορούσαμε ν’ απαντήσουμε, δώσαμε τόπο στην οργή και χαμογελάσαμε αμήχανα- όσο εκνευριστικό κι αν ήταν αυτό που ακούσαμε, γιατί «πού να τσακώνεσαι τώρα». Ε, λοιπόν είμαι εδώ για να σου πω πως δε χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος, για να βάλεις στη θέση της την αγένεια και ν’ αποκαταστήσεις την ηρεμία σου.
«Το τρως το φαγητούλι σου πάντως»
Ατάκα που συνήθως έρχεται για να σχολιάσει την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις. Ανάλογα ποιόν στοχεύει έχει τη χροιά είτε του «τα ‘χεις τα κιλάκια σου» είτε του «τρως τόσο πολύ; Και δε σου φαίνεται». Συνήθως ακούγεται γύρω από πάσης φύσεως τραπέζια και φαγητοκαταστάσεις κι εκφέρεται από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν ότι τα στομάχια τα ‘χούμε χώρια. Μπορεί εύκολα να σε φέρει σε δύσκολη. Αντί την επόμενη φορά να ξεροκαταπιείς, δώσε το πιο ωραίο σου χαμόγελο κι απάντα:
-Είμαι λάτρης του φαγητού, είναι μια απόλαυση της ζωής που εκτιμώ, όσο και τη διακριτικότητα.
«Θα ήσουν πιο όμορφ@ αν έχανες λίγο βάρος»
Από την κατηγορία “βάρος” δε θα μπορούσε να λείπει το συγκεκριμένο πολύ ειπωμένο διαμαντάκι. Ατάκα που δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο και τόπο εκδήλωσης, παρά εμφανίζεται για να μας αποδείξει πως είναι απίστευτο που ντρεπόμαστε για το σώμα μας, αλλά όχι για το μυαλό μας. Αγαπημένε μου άνθρωπε, που ίσως στεναχωριέσαι ακούγοντας τέτοιου είδους σχόλια, εξοπλίσου με όλη σου τη θετικότητα και απάντα δείχνοντάς τους το πραγματικό νόημα:
-Το θέμα είναι να αρέσεις στα σωστά άτομα, όχι σε όποιον να ‘ναι.
«Καλέ, πότε θα παντρευτείς;»
Δεσμευμένοι και μη, όλο και κάπου έχει πάρει το αυτί μας τη συγκεκριμένη ατάκα, απόρροια κοινωνικών στερεοτύπων και με πιο φανατικούς υποστηρικτές της, τους μεγαλύτερους ηλικιακά, έρχεται για να σου θυμίσει πως πρέπει να ψαχτείς σιγά-σιγά γιατί θα μείνεις στο ράφι. Φυσικά και δεν μπορείς παρά χιουμοριστικά να απαντάς σε τέτοιου είδους σχόλια που θεωρούν σκοπό του ανθρώπου τις μπομπονιέρες και τα ρύζια:
-Παρακαλώ, αν μείνω στο ράφι βάλτε με σ’ εκείνο με τα ποτά.
«Ένα παιδάκι πότε θα κάνετε;»
Η φράση που ακολουθεί μετά τον γάμο ή τη μακροχρόνια δέσμευση είναι εδώ για να μας θυμίζει ποιο είναι το next level στην πορεία αυτής της ζωής. Είναι μεγάλη πίεση να ρωτάμε ένα ζευγάρι πότε θα γίνουν γονείς, χωρίς να σκεφτόμαστε αν υπάρχει η δυνατότητα ή η θέληση για κάτι τέτοιο, συν του ότι μην ξεχνάμε πως δεν προορίζονται όλοι γι’ αυτό. Αν ωστόσο πέσει στο τραπέζι κάτι τέτοιο μη φοβηθείς κι εκφράσου αναλόγως:
-Προς το παρόν θα κάνουμε ένα ταξίδι στην Ισλανδία.
«Είσαι μικρός, πού να ξέρεις εσύ»
Η φράση που πλαισιώνει συζητήσεις μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων είναι εδώ κι ήρθε η ώρα της να λάμψει. Νομίζω πως λίγο-πολύ σε όποια φάση της ζωής μας κι αν είμαστε, όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή την ατάκα, για ν’ αποκρούσουμε κάποιον μικρότερο σε πλαίσιο κουβέντας. Το θέμα είναι πως όλοι θα πρέπει να έχουν φωνή έκφρασης, γιατί έτσι πλαισιώνουμε πολύπλευρα το θέμα και παρά τη διαφορά ηλικίας να μην είμαστε εγωιστές αλλά να δίνουμε τα εύσημα για μια άποψη, ακόμα και σε κάποιον μικρότερο.
-Συμφωνώ πως μου λείπει ίσως εμπειρία αλλά εστίασε στην άποψή μου, όχι στην ηλικία μου.
«Μην κάνεις έτσι, είσαι υπερβολικ@»
Φράση που θ’ ακούσεις παντού, από οικογενειακό περιβάλλον, φίλους, δουλειά, γνωστούς. Μην ξεχνάμε τον παράγοντα της διαφορετικότητας, δηλαδή πως ακόμα και μέσα σε ίδιες καταστάσεις, κανένας σχεδόν δε συμπίπτει με τον άλλον ως προς την αντιμετώπιση. Άρα το ότι εσύ είσαι πιο ψύχραιμος σε κάτι, δεν αφαιρεί το δικαίωμά μου εγώ να στρεσάρομαι κι αυτό είναι οκέι οπότε:
-Μπράβο για τη στάση σου, αλλά δε με βοηθάς να το δω πιο ψύχραιμα, αντιθέτως με αγχώνεις.
«Εγώ φταίω που δεν κάνεις καλά/ δεν ξέρεις τη δουλειά σου;»
Εργαζόμενοι της εστίασης και λοιποί παρευρισκόμενοι ταυτιστείτε την παραπάνω φράση που κάνει την εμφάνισή της ποικιλοτρόπως και προσβάλει τον εργαζόμενο. Α σερβιτόρος, ο πωλητής, ο καθαριστής, αξίζει τον ίδιο σεβασμό και αντιμετώπιση με έναν Διευθυντή Τραπέζης- και μάλιστα συχνά είναι και πολύ περισσότερο απαραίτητος. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου κάνουν σχόλιο, για τις ικανότητές σου να τονίζεις:
-Τη δουλειά μου την ξέρω, με την αγένεια έχω ένα πρόβλημα κατανόησης, οπότε θέλετε να με διδάξετε;
Αυτές είναι μόνο λίγες από τις φράσεις που μπορεί να χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσουμε. Γενικά είναι πολύ διαφορετική η έννοια της ειλικρίνειας και της αγένειας, γι’ αυτό μεγάλη σημασία και για εμάς τους ίδιους είναι, πάντα να έχουμε σαν όπλο μας το χαμόγελο και την ευγένειά μας για να μπορέσουμε να αντικρούσουμε τέτοιου είδους φράσεις, σκεπτόμενοι πάντα, πως επειδή κάποιος μας λέει κάτι προσβλητικό, πάει να πει ότι ισχύει.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου