Για 4η συνεχόμενη χρόνια η Φινλανδία προσπερνά τους πάντες και βγαίνει 1η ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, ανάμεσα σε 139 χώρες, σύμφωνα με το Gallup Word Poll. Πίσω της τερματίζουν η Δανία, η Ελβετία και η Νορβηγία, κάνοντάς μας ν’ αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που κάνουν τόσο καλά η Φινλανδία κι οι άλλες σκανδιναβικές χώρες και κατακτούν την πρωτιά σ’ ένα τόσο αμφίρροπο ζήτημα, όσο η ευτυχία. Είναι η ευτυχία τελικά κάτι που μας τυχαίνει ή κάτι που διαλέγουμε; Το μόνο σίγουρο είναι ότι επηρεάζεται από πάμπολλους παράγοντες κι εμείς συγκεντρώσαμε τους πιο βασικούς.
1. Δουλεύω για να ζω, δε ζω για να δουλεύω
Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε πως το μάξιμουμ που μπορείς να δουλέψεις είναι 7:30 ώρες με διαλείμματα; Πως εσύ ορίζεις ποτέ θα πας γραφείο και ποτέ θα δουλέψεις από το σπίτι; Πως μπορείς να σταματήσεις τη δουλειά σου αν αυτή σε αγχώνει και να κανείς ένα διάλειμμα, χωρίς να απολυθείς; Κι αν επίσης λέγαμε πως οι μεγάλες άδειες είναι δεδομένες κι υποχρεωτικές; Κι όμως δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για τις εργασιακές συνθήκες που ισχύουν στη Φινλανδία. Μιλάμε για ένα εργασιακό σύστημα με πολύ ευέλικτες ρυθμίσεις, που είναι δομημένο έτσι ώστε να λειτουργείς όσο το δυνατόν πιο παραγωγικά γίνεται, χωρίς όμως αυτό να σε εξαντλεί και φυσικά με υψηλές αποδοχές που μπορούν να σου εξασφαλίσουν όλες τις ανέσεις.
2. Μητέρα φύση
Η Φινλανδία ως χώρα αποτελείται από μεγάλες εκτάσεις δασών, βουνών και λιμνών κι εννοείται ότι οι κάτοικοί της, αφού τα έχουν, τα εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Πεζοπορίες και περίπατοι στα δάση, κολύμπι στα παγωμένα νερά της βαλτικής θάλασσας και του αρκτικού κόλπου, σκι κι ορειβασία αποτελούν μέρος της ζωής των Φιλανδών που δε χάνουν ευκαιρία να βρεθούν κοντά στη φύση. Ακόμα και στις διακοπές τους αποσύρονται στις εξοχικές κατοικίες τους, που οι ίδιοι αποκαλούν ‘mokki’ περνώντας τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα στα δάση συνήθως, προκειμένου να κατεβάσουν ρυθμούς και να ηρεμήσουν από την καθημερινότητα της πόλης. Εννοείται πως από την κατηγορία αυτή δε θα μπορούσε να λείπει το βόρειο σέλας, το ουράνιο φαινόμενο που κατά τους χειμερινούς μήνες γίνεται ορατό στο βόρειο τμήμα της χώρας. Και ποιος δε θα ήθελε να ξυπνά με αυτή τη θέα που σίγουρα εντυπωσιάζει κι ηρεμεί;
3. Μιλά μου για οργάνωση να σου πω ποιος είσαι
Είναι πλέον δεδομένο πως η οργάνωση μιας χώρας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη λειτουργικότητά της, όσο καλύτερη λειτουργικότητα, τόσο μεγαλύτερη τάξη κι όπου βρίσκεται η τάξη, εκεί τριγύρω υπάρχουν η σταθερότητα κι η ηρεμία. Αποδεδειγμένα λοιπόν η Φινλανδία αποτελεί μια χώρα όπου έχει μια καλά οργανωμένη, λειτουργική κι ισορροπημένη βάση. Από τις κοινωνικές υπηρεσίες της μέχρι το σύστημα υγείας που είναι πάντα σε εγρήγορση. Και θα μου πεις, «και πώς σε βοηθά αυτό να είσαι ευτυχισμένος;». Αν η εφορία ή το ΚΕΠ δε σε κάνει να βγαίνεις από τα ρούχα σου, αν δεν περιμένεις 3 ώρες στην ουρά για να σε δει ο γιατρός, τότε αυτόματα, αυτό σε κάνει καθημερινά να έχεις το κεφάλι σου πιο ήσυχο. Σίγουρα το γεγονός ότι ο πληθυσμός της (5.500.000 κάτοικοι) που είναι αναλογικά μικρός με την έκτασή της βοηθά το διοικητικό κομμάτι κι αφήνει τη δημοκρατία να αποδίδει στο έπακρο, μειώνοντας έτσι τις κοινωνικές αδικίες και την εγκληματικότητα, αποδίδοντας ένα ασφαλές κοινωνικό πλαίσιο για όλους ανεξαιρέτως.
4. Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο
Το καλό εκπαιδευτικό σύστημα για τη Φινλανδία είναι όσο συνώνυμο είναι το σουβλάκι για την Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, η Φινλανδία έχει επενδύσει σε ένα σύστημα που αποτελεί πρότυπο εκπαίδευσης με υψηλή ποιότητα, αφού βασίζεται πιο πολύ στη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι παρά στην αποστήθιση και τις εξετάσεις. Κι όταν μιλάμε για χαλαρότητα, εννοούμε πως τα παιδιά μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στην τάξη, να κάθονται σε πουφ και να βγάζουν τα παπούτσια τους. Επίσης, πόσο αξιοθαύμαστο είναι που όλοι έχουν δικαίωμα στη φοίτηση, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, αφού για όσους δεν μπορούν, τα έξοδα καλύπτονται από το ίδιο κράτος. Το καλύτερο το άφησα για το τέλος: Αν νιώθεις ότι κανένα από τα προϋπάρχοντα πτυχία δε σου κάνουν, μπορείς να δημιουργήσεις ένα δικό σου και ν’ ακολουθήσεις 100% αυτό που αγαπάς, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να είσαι αυτόνομος κι ελεύθερος.
Όντως όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στο να νιώθει κανείς πιο πλήρης, αυτό όμως δε σημαίνει πως η ευτυχία επέρχεται μόνο μέσα από αυτούς τους παράγοντες, πράγμα που δηλώνουν και οι ίδιοι οι Φινλανδοί. Σαν όρος και κατάσταση, η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Καλό είναι λοιπόν να μη θεοποιούμε καμία κατάσταση γιατί είναι στο δικό μας χέρι, πότε, πού και πώς μπορούμε να νιώσουμε πραγματικά ευτυχισμένοι.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου