Όλα εκείνα που κανείς μαθαίνει στη δουλειά του και μετά ξεχνάει πως δεν είναι δεδομένα, τέλειες μικρές πληροφορίες για τη ζωή που σκάσανε διαβάζοντας ένα βιβλίο ή γνώσεις βγαλμένες από πανεπιστημιακά βιβλία, εδώ θα βρεις 25 ενδιαφέροντα πράγματα που γράφτηκαν για να μοιράζονται!
1. Το τρυπάκι που πολλοί γράφουν λάθος, γράφεται κανονικά ως τριπάκι, γιατί δεν προέρχεται από την τρύπα αλλά το tripping, το αποτέλεσμα δηλαδή του να κολλάει το κεφάλι μας όταν βρισκόμαστε υπό επήρεια ουσιών, που παραλληλίζεται με μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.
2. Μετά τη μεγάλη φωτιά της Θεσσαλονίκης το αρχιτεκτονικό σχέδιο δόθηκε σε έναν μεγάλο Γάλλο αρχιτέκτονα (Ερνέστ Εμπράρ), ωστόσο αυτό δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω πολύ υψηλού κόστους. Γι’ αυτό και βλέπουμε γαλλικές επιρροές στην πλατεία της Αριστοτέλους π.χ.
3. Αυτό που πολλοί ονομάζουν τσιμέντο, δεν είναι το υγρό που βλέπουν να βγαίνει από την μπετονιέρα, αλλά ένα από τα υλικά (αδρανή, νερό και τσιμέντο), σε σκόνη, που συμμετέχουν για να βγει αυτό το πηχτό γκρι υγρό που ονομάζεται σκυρόδεμα.
4. Υπάρχει ένα νησί που είναι τόσο απομονωμένο, που το πιο κοντινό του μέρος είναι στις 30 μέρες ταξίδι με πλοίο για την Αφρική. Ονομάζεται Τριστάν ντα Κούνια.
5. Υπάρχει ένας μύθος ο οποίος λέει πως το φυτό Μονστέρα, στις ανατολικές κουλτούρες έχει συνδεθεί με την ασφυξία, αφού “ρουφάει” την ενέργεια των ανθρώπων. Αντίθετα στις ανατολικές συμβολίζει την τύχη και την καλή ζωή.
6. Τα αρσενικά ουσιαστικά πάντα κρατάνε το τελικό “ν” των άρθρων, πράγμα που 5 χρόνια πριν δεν ίσχυε.
7. Στα Windows 10 μπορείς να φτιάξεις παραπάνω από 1 επιφάνεια εργασίας πατώντας τα πλήκτρα windows+tab. Έτσι μπορείς να “κρύψεις σε κοινή θέα” αρχεία και συντομεύσεις.
8. Γράφεται και τρένο και τραίνο κι είναι και τα δύο σωστά.
9. Οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν οτιδήποτε είναι γλυκό.
10. Η κιμωλία αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροσκοπικά απολιθώματα σκελετού πλαγκτόν.
11. Η λέξη μηχανικός (engineer) προέρχεται από τη μεσαιωνική λατινική λέξη “ingeniator”, η οποία προέρχεται από το “ingeniare” που σημαίνει έξυπνος, ταλαντούχος. Οι αρχικοί μηχανικοί ήταν γνωστοί για τη δημιουργικότητα την εξυπνάδα και την εφευρετικότητά τους.
12. Η γλώσσα δε “γυρίζει”. Είναι μυς. Απλώς σε κάποιες παθήσεις που προκαλείται χάλαση του μυϊκού συστήματος ή σε κάποιους σπασμούς δύναται να “πέσει” και να φράξει τις αεροφόρους οδούς.
13. Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και μελλοντική αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
14. Τα φλαμίνγκο δεν είναι ροζ από τη φύση τους. Γεννιούνται με γκρίζο χρόνο το οποίο μεταβάλλεται στην πορεία, επειδή η τροφή τους (φύκια, γαρίδες, προνύμφες μύγας) είναι πλούσια σε Β-καροτίνη, μια κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία.
15. Το σύμβολο @ που στα ελληνικά το λέμε παπάκι, στα ιταλικά το λένε “σαλιγκάρι”, στα κινέζικα “ποντίκι”, στα ουγγρικά “σκουλήκι”, στα ρωσικά “σκύλο”, στα τούρκικα “αυτί” και στα πολωνικά “μαϊμού”.
16. Τα μωρά κατά τους πρώτους μήνες της γέννησής τους, δε χαμογελούν συνειδητά. Λέγεται πως αυτό το μειδίαμα λειτουργεί ως επιβράβευση για τη μητέρα, είναι με άλλα λόγια κόλλα στη σχέση μάνας παιδιού, με τα ίδια τα βρέφη, άθελά τους να συντελούν σε αυτό.
17. Αν μπορούσαμε να απλώσουμε όλα τα αιμοφόρα αγγεία το ένα δίπλα στο άλλο, θα είχαν συνολικό μήκος 96.560 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά θα μπορούσαν να κυκλώσουν ολόκληρη τη γη.
18. Ψάχνοντας να βρούμε αντικείμενα όπως κλειδιά, τηλεκοντρόλ ή κινητό, χάνουμε 1 χρόνο από τη ζωή μας.
19. Για να προχωρήσει το σπερματοζωάριο ένα εκατοστό, πρέπει να κουνήσει την ουρά του 500 φορές.
20. Ο σκελετός μας αλλάζει κάθε δέκα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε δεκαετία το σώμα μας ανανεώνεται μόνο του.
21. Το μόνο σημείο του σώματός μας που δεν αιματώνεται, είναι ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού, καθώς παίρνει κατευθείαν οξυγόνο από το περιβάλλον.
22. Αναζητώντας την ερμηνεία για τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου στα ερωτικά του, συχνά χρειάζεται να κάνουμε αναδρομή στον τύπο δεσμού που είχε ως βρέφος με την μητέρα του. Από ψυχολογικής φύσεως, αυτά τα δυο τείνουν να ταυτίζονται.
23. Σχεδόν κανένας άνθρωπος δεν είναι σε θέση να μάθει πλήρως κάτι μόνο ακούγοντας, ή μόνο διαβάζοντας. Χρειαζόμαστε και τις δυο μεθόδους για να φτάσουμε σε πλήρη αφομοίωση.
24. Η λέξη “Ματ” στο σκάκι προέρχεται από τη περσική φράση “Σαχ Ματ” που σημαίνει “ο βασιλιάς είναι νεκρός”.
25. Όταν γεννιόμαστε διαθέτουμε 300 οστά στο σώμα μας, αλλά στην ενήλικη ζωή μας έχουμε μόνο 206. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά από τα κόκκαλα ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο οστό.