Τι, δηλαδή υπάρχει κι άλλος τρόπος εκτός από το μπουρλότο όλα; Μάλλον ναι, αρκεί να είσαι σε θέση να το ψάξεις λίγο καλύτερα και να μην αφήσεις τα νεύρα σου ή το «τα θέλω όλα τώρα» να σε νικήσουν:

 

1. Δοκίμασε το τεστ με τα ζαχαρωτά: Σ’ αυτό το κλασικό πείραμα, δίνεται στα παιδιά ένα ζαχαρωτό με την οδηγία ότι μπορούν είτε να το φάνε τώρα είτε να περιμένουν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και να πάρουν ένα δεύτερο ζαχαρωτό. Μπορείς να δοκιμάσεις μια εκδοχή αυτού του πειράματος με τον εαυτό σου, αντιστεκόμενος στην άμεση ικανοποίηση με μικρούς τρόπους, όπως το να καθυστερήσεις να ελέγξεις τις ειδοποιήσεις του τηλεφώνου σου ή να μη φας γλυκό αμέσως μετά το φαγητό.

 

2. Χρησιμοποίησε τον κανόνα των 10 λεπτών: Όταν αισθάνεσαι την ανάγκη να ενδώσεις σ’ έναν πειρασμό, δοκίμασε να περιμένεις 10 λεπτά πριν το κάνεις. Αυτό μπορεί να σου δώσει χρόνο να σκεφτείς την απόφασή σου και να κάνεις μια πιο ορθολογική επιλογή.

 

3. Δημιούργησε μια σκαλέτα των προθέσεών σου: Ένα συγκεκριμένο σχέδιο, σαν σκελετό, που να περιγράφει πότε, πού και πώς θα ενεργήσεις για έναν στόχο.

 

4. Παρατήρησε τα μοτίβα σου και προσπάθησε να τα σπάσεις: Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μη μείνεις στα γνωστά σου μονοπάτια και να δοκιμάσεις να εξερευνήσεις νέες τεχνικές, οι οποίες θα σε αναγκάσουν να μη δράσεις τόσο άμεσα όσο συνήθως.

 

5. Αφιέρωσε λίγα λετά κάθε μέρα για να κάνεις διαλογισμό. Είναι αδιανόητα τα οφέλη του και δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει η αυτοπαρατήρηση ενός τόσο απλού πράγματος όσο η αναπνοή σου.

 

6. Χρησιμοποίησε affirmations για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και να παρακινήσεις τον εαυτό σου να πάει προς την κατεύθυνση που θέλεις: Επαναλάβε πράγματα όπως “Έχω τη δύναμη να αντισταθώ στον πειρασμό” ή “Έχω τον έλεγχο των πράξεών μου” για να ενισχύσεις τον αυτοέλεγχό σου.

 

7. Πειραματίσου με την αυτοσυγκράτηση: Θέσε μια πρόκληση για τον εαυτό σου σ’ έναν συγκεκριμένο τομέα, όπως το να μην ξοδέψεις χρήματα σε ντελίβερι για μια εβδομάδα ή να περιορίσεις το τικ τοκ στο μισάωρο τη μέρα.

 

8. Χρησιμοποίησε οπτικοποίηση: Οραματίσου να αντιστέκεσαι με επιτυχία στον πειρασμό και να πετυχαίνει τους στόχους του. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις επικεντρωμένος και σε πιο μακροπρόθεσμα πλάνα.

 

9. Κάνε ένα διάλειμμα πριν αντιδράσεις: Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια αγχωτική ή συναισθηματική κατάσταση, δοκίμασε να κάνεις ένα διάλειμμα πριν πεις οτιδήποτε. Αυτό μπορεί να σου δώσει χρόνο να ηρεμήσεις και να πάρεις μια πιο λογική απόφαση.

 

10. Αναζήτησε υποστήριξη: Φτιάξε γύρο από τον εαυτό σου έναν κύκλο από ανθρώπους που υποστηρίζουν κι ενθαρρύνουν τους στόχους σου.

 

11. Δημιούργησε μια λίστα αντιπερισπασμών: Όταν μπαίνεις στον πειρασμό να ενδώσεις σ’ έναν αντιπερισπασμό, γράψ’ τον σε μια λίστα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει ν’ αντισταθείς στον αντιπερισπασμό και να παραμείνεις συγκεντρωμένος.

 

12. Χρησιμοποίησε την τεχνική “if-when”: Δημιούργησε εκ των προτέρων ένα σχέδιο για το πώς θα αντιδράσεις σε μια κατάσταση που θεωρείς πως θα σε βγάλει εκτός ελέγχου.

 

13. Θέστε όρια: Εντόπισε τους τομείς στη ζωή σου στους οποίους πρέπει να θέσεις όρια, όπως οι γονείς σου, η δουλειά σου, ο τρόπος που τρως και δοκίμασε να τα τηρείς επιβραβεύοντας τον εαυτό σου κάθε φορά που το καταφέρνει.

 

14. Ανάλαβε μια πρόκληση: Βάλε στον εαυτό σου έναν δύσκολο στόχο, όπως να μάθεις μια νέα δεξιότητα ή να τρέξεις έναν μαραθώνιο. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις την αυτοπειθαρχία σου και να βελτιώσεις τον αυτοέλεγχό σου.

 

15. Εξασκήσου σε βαθιές αναπνοές: Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές όταν νιώθεις άγχος ή πειρασμό.

 

16. Κράτα ημερολόγιο: Κατάγραψε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σχετικά με την πρόοδό σου προς τους στόχους σου, έτσι ώστε κάθε φορά που νιώθεις ότι το χάνεις, να θυμάσαι όλα όσα έχεις καταφέρει.

 

17. Δεσμεύσου απέναντι σε κάποιον άλλον για την επίτευξη ενός στόχου, όπως π.χ. λέγοντας στον κολλητό ότι θα κόψεις το κάπνισμα.

 

18. Μην παίρνεις ποτέ αποφάσεις όταν πεινάς ή είσαι κουρασμένος: Όσο δε φροντίζεις το σώμα σου δε θα μπορέσει κι αυτό με τη σειρά σου να σε κάνει να αποφασίσεις με διαύγεια, οπότε το πιο πιθανό είναι να αποφασίσεις γρήγορα και πιθανόν λάθος.

 

19. Δοκίμασε ψηφιακή αποτοξίνωση: Κάνε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια μέρα σταθερά κάθε βδομάδα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τους περισπασμούς και να βελτιώσεις τον αυτοέλεγχό σου.

 

20. Χρησιμοποίησε την αξία του deadline: Δώσε στον εαυτό σου ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσει μια εργασία ή να επιτύχει έναν στόχο, άσχετο με τον πραγματικό και δοκίμασε τα όριά σου.

 

21. Χρησιμοποίησε ένα σύστημα επιβράβευσης: Όρισε ένα σύστημα ανταμοιβής για τον εαυτό σου, με κάποιο μικρό βραβείο μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας ή την επίτευξη ενός στόχου. Κάτι σαν ένα δώρο από σένα για σένα.

 

22. Άσε τα μικρά και πάνε για τα μεγάλα: Για παράδειγμα, μη δεις τη νέα ταινία που βγήκε ονλάιν, αλλά περίμενε να βρεις χρόνο να πας ένα σινεμαδάκι κάποια στιγμή με καλή παρέα, κάνοντας τα πράγματα πιο σπέσιαλ.

 

23. Παίξε το χαρτί «θα το επεξεργαστώ και θα επανέλθω». Ειδικά στη δουλειά ή τη σχέση, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προετοιμαστείς και να δώσεις και στην απέναντι πλευρά τον χρόνο να σκεφτεί όλα όσα ειπώθηκαν μεταξύ σας, χαμηλώνοντας εν τέλει τους τόνους.

 

24. Τι θα έκανε ο τάδε; Βάλε το μυαλό σου να σκεφτεί σαν έναν άνθρωπο που θαυμάζεις κι εκτιμάς και πράξε με βάση αυτόν, χωρίς να βιαστείς να κάνεις κινήσεις εν βρασμώ.

 

25. 5 λεπτά ακόμη: Όταν μπαίνεις στον πειρασμό να αναβάλλεις κάτι ή να υποκύψεις σε μια απόσπαση της προσοχής σου, δεσμεύσου να ασχοληθείς με την εργασία σου για μόλις 5 λεπτά ακόμη πριν κλείσεις.

Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου