Κάθεσαι ώρες-ώρες και απορείς γιατί δεν καταλαβαίνεις τον σύντροφό σου από αυτά που σου στέλνει στα μηνύματα. Γιατί σου απάντησε μονολεκτικά, γιατί δε χρησιμοποίησε emoji ή γιατί σου έστειλε μια σκέτη καρδιά. Ωστόσο, μπορεί και να ενοχληθείς για κάτι που είπε σε κάποιο μήνυμα, το οποίο μέσω τηλεφώνου και με την κατάλληλη χροιά στη φωνή του θα ακουγόταν σίγουρα εντελώς διαφορετικό.

Τα γραπτά μηνύματα υστερούν συναισθήματος, γίνονται κατευθείαν απρόσωπα, άχρωμα και κενά. Είναι πολλές φορές παραπλανητικά, τυχαίνει να διαβάσεις ξανά και ξανά τα μηνύματα που είχε στείλει ο καλός σου και να αναρωτιέσαι τι ήθελε πραγματικά να πει. Μετά τα δείχνεις σε διάφορα άτομα να σου πουν μια γνώμη για το τι μπορεί να εννοεί. Γιατί δε δοκιμάζετε, λοιπόν, να μιλήσετε με άλλον τρόπο ως αντικαταστάτη των μηνυμάτων σας; Να έχετε δηλαδή επαφή μέσω των φωνών σας ακόμα και με μορφή βιντεοκλήσης ως υποκατάστατο της τετ-α-τετ επικοινωνίας.

Ακριβώς σε αυτή την αρχή βασίζεται και η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν, σύμφωνα με την οποία, το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο κρύβεται σε αυτόν τον μοναδικό κανόνα, τον οποίο ωστόσο πρέπει να τηρείς απαρέγκλιτα. Μαζί με τον σύζυγό της μοιάζουν να είναι άτρωτοι από τη  ρουτίνα και δείχνουν κάθε φορά πιο ερωτευμένοι από ποτέ. Επομένως, κράτα σημειώσεις γιατί μάλλον από ό,τι φαίνεται έχει όντως αποτέλεσμα η τεχνική της αποφυγής των μηνυμάτων.

Δυστυχώς ή ευτυχώς οι σχέσεις που αναπτύσσονται γενικά μεταξύ των ανθρώπων βασίζονται σε λεπτομέρειες που έχουν παρατηρήσει μόνο όσοι σε έχουν ζήσει από πολύ κοντά και έχουν σημειώσει νοερά την έκφραση του προσώπου σου, τη χροιά και τον τόνο της φωνής σου σε κάθε διαφορετική διάθεσή σου. Αυτή η ιδιαιτερότητα δεν περνάει μαζί με το γραπτό μήνυμα, οπότε ο παραλήπτης δεν μπορεί να προβλέψει τη συναισθηματική σου κατάσταση την ώρα που το πληκτρολόγησες, οπότε κάπου εκεί πηγάζει και μια μικρή παρεξήγηση, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα πέσει έξω στην εικασία του.

Όταν δε, ο παραλήπτης είναι πρόσωπο ερωτικού ενδιαφέροντος και πόσο μάλλον αν μιλάμε για μια μακροχρόνια σχέση η οποία με τα χρόνια φθείρεται καθώς τα αποθέματα υπομονής σου εξαντλούνται το πρόβλημα οξύνει. Με τον σύντροφό σου αντιλαμβάνεστε με μιας τι θέλετε να πείτε με το καθετί και είναι σχεδόν αυτονόητη για εσένα η κάθε απάντηση, γιατί έχεις καταλάβει πια ότι από κοντά σε παρατηρεί, σου δίνει σημασία και φυσικά σε ξέρει πάρα πολύ καλά. Βέβαια, ακόμα κι αν σε πολλά θέματα μοιράζεστε τον ίδιο τρόπο σκέψης υπάρχουν στιγμές που οι απόψεις σας διαφοροποιούνται.

Και κάπως έτσι καταλήγεις να κάνεις ασήμαντους καυγάδες για εσφαλμένες παρερμηνείες από ένα «τίποτα» που έλαβες για απάντηση. Όλο αυτό το παραλήρημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σχηματίζοντας απλώς το νούμερο του αγαπημένου σου στο πληκτρολόγιο των κλήσεων και συζητώντας έστω για λίγα δευτερόλεπτα μαζί του προφορικά. Αλλά επανειλημμένα επιλέγεις την ίδια λύση περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα. Στέλνεις ένα πιο μεγάλο μήνυμα ή χρησιμοποίησες μια εικονική καρδιά που είχε η συνομιλία διαθέσιμη.  Δεν αρκούν. Πάρε τηλέφωνο τον άνθρωπό σου όσο απασχολημένοι και να είστε λόγω φόρτου εργασίας. Ξέκλεψε λίγο χρόνο να τον καλέσεις στο τηλέφωνο, να του πεις μια καλημέρα και το φαγητό φερ’ ειπείν που σκοπεύεις να ετοιμάσεις για βραδινό.

Δώσε σημασία στον άνθρωπό σου όπως θα την έδινες στους γονείς ή στους φίλους σου.  Γιατί καλώς ή κακώς με τα χρόνια όσο η σχέση σας προχωράει, θα έχετε ο ένας τον άλλον κι αν δε χτίσετε από τώρα γερές βάσεις επικοινωνίας, δε θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τον διάλογο προς όφελός σας, ώστε να συνεχίσετε σταδιακά το χτίσιμο του δικού σας κάστρου, που μελλοντικά θα φωλιάσετε ανεπηρέαστοι από εξωτερικούς παράγοντες.

 

Συντάκτης: Μαγδαληνή Μαρία Παπάζογλου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα