Όταν ακούμε τη λέξη «χωρισμός», από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι ζήλια, απιστία, καβγάδες, απόσταση. Θα μπορούσατε όμως να πιστέψετε πως μια τραγανή τορτίγια μπορεί να είναι η αιτία; Μάλιστα, μάλιστα, μια τορτίγια και μια ολόκληρη θεωρία που υπάρχει γύρω από αυτό. H θεωρία των Doritos, κάνει τον γύρω των social media και αρκετοί χρήστες αναφέρουν πως τους έκανε όχι μόνο να αναθεωρήσουν τη σχέση τους, αλλά να φτάσουν και στον χωρισμό.  Μόνο στο TikTok, η συγκεκριμένη θεωρία έχει συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο προβολές, γεγονός που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει.

Η θεωρία των Doritos, όπως πολύ καλά καταλάβατε ίσως μέχρι τώρα, σχετίζεται με το γνωστό σε όλους μας σνακ. Τα Doritos, όπως και τα σνακ τέτοιου τύπου (πατατάκια, γαριδάκια, κ.λπ.), είναι πολύ εθιστικά και προκαλούν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, μιας και όπως λέμε κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί με κάθε νέο Dorito που τρώτε, ψάχνετε αυτό το rush της πρώτης μπουκιάς, θέλοντας να το δοκιμάζετε για πρώτη φορά, ξανά και ξανά. Όμως τελικά, η ίδια η εμπειρία, στο σύνολό της, δεν είναι τόσο ικανοποιητική όσο το να είχατε καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα, ενώ σας αφήνει πεινασμένους και για άλλο. Αυτή η υπερκατανάλωση, λοιπόν, δείχνει και την έλλειψη ορίων κι αυτοελέγχου που μπορεί να διαθέτει ένα άτομο, που σίγουρα δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι των σνακ.

 

@celeste.aria_ Have you heard of Dorito Theory? What types of things and experiences falls under it for you? #doritotheory #dopamine #addictivebehaviour #howtostoprotting #rottingtiktok #impulsivebehaviour #howtousetiktokless #howtoeathealthy #howtomotivateyourself #howtoimprove #thoughtexperiment #serotonin #mentalhealth #neuroscience #neurodivergent #adhd ♬ original sound – Celeste Aria

 

Όπως εξηγεί στο βίντεό της και η Celeste Aria, μία creator του TikTok: «Η θεωρία των Doritos υποστηρίζει ότι μόνο οι εμπειρίες που δεν είναι πραγματικά ικανοποιητικές είναι πολύ εθιστικές. Όταν τρως ένα Dorito και τελειώνεις την μπουκιά σου, δεν είσαι πλήρως ικανοποιημένος/η. Το να τα τρως είναι εθιστικό γιατί η κορύφωση της εμπειρίας βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στην πρώτη φορά που το δοκιμάζεις και όχι μετά.» Συνεχίζει λέγοντας πως αυτός ο εθισμός μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κομμάτια της ζωής μας, όπως το ατελείωτο scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Πώς οδηγούν όμως όλα αυτά σε χωρισμό;

Αρκετές φορές, η σχέση που έχουμε με τον/τη σύντροφό μας μπορεί να μη μας ικανοποιεί πλήρως, αλλά εμείς να συνεχίζουμε να μένουμε σε αυτή. Η σχέση μας γίνεται κι αυτή ένας «εθισμός», που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη μη υγιών συμπεριφορών. Ίσως, με ένα παράδειγμα γίνουν λίγο πιο κατανοητά τα πράγματα. Φανταστείτε να βγαίνετε με ένα άτομο με το οποίο θέλατε πάρα πολύ να είστε μαζί ή είχατε εμμονή μαζί του, αλλά ποτέ δε νιώσατε πλήρως ικανοποιημένοι από τη σύνδεσή σας. Είναι το άτομο αυτό που κανονίσατε να βρεθείτε παρόλο που εξαφανίστηκε για δύο ολόκληρες μέρες. Το άτομο εκείνο που δεν μπαίνει στη διαδικασία να γνωρίσει τους φίλους σας ή να σας γνωρίσει τους δικούς του/της. Αυτός ο αποκαλούμενος ένας ή η επονομαζόμενη μία που σας κάνει να «νιώθετε μαγικά», ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα. Το dorito σας.

 

@marriage365_ Have you heard about the #doritos #theory ?? #datenight #nottherapy #marriage365 #marriageishard #relationships ♬ original sound – marriage365_

 

Και τώρα θα μου πείτε, γιατί να μείνεις σε μία τέτοια κατάσταση και να τη συντηρείς; Πολλές φορές είναι ευκολότερο να μένει κανείς σε μη ικανοποιητικές καταστάσεις, γιατί είναι εθιστικές (όπως ακριβώς με τα Doritos). Πιστεύουμε ότι στο τέλος, θα καταφέρουμε να κάνουμε τη σχέση αυτή να δουλέψει, οπότε και συνεχίζουμε έναν φαύλο κύκλο. Όπως σχολίασε και μία χρήστης στο βίντεο της Celeste «Δεν μπορείς να χορτάσεις ποτέ από κάτι που δε χρειάζεσαι». Και όπως δήλωσε και η ψυχολόγος Renee Carr «Επειδή αισθανόμαστε πρόσκαιρη και μερική ικανοποίηση δημιουργείται η λανθασμένη αντίληψη πως είναι εφικτή και η πλήρης ικανοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουμε περισσότερο σε μια σχέση και να επενδύουμε περισσότερη ενέργεια, άσκοπα».

Σκεφτείτε λοιπόν, πως όταν τελειώνετε μία σακούλα με Doritos δε σκέφτεστε «νιώθω μεγάλη χαρά, αυτό ήταν ένα τέλει γεύμα». Αντίθετα, ίσως σκέφτεστε «Θέλω να φάω κι άλλα». Εγώ λοιπόν θα σας πω πως ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε πόσο κακό κάνει αυτό στην υγεία σας και ποιες θα είναι οι συνέπειες αν τρώτε συνέχεια τύπου πατατάκια. Αφήστε τα λοιπόν στην άκρη και ψάξτε για μια επιλογή που θα σας αφήσει χορτασμένους και υγιείς. Και όχι, δε μιλάω όντως για τα Doritos…

Συντάκτης: Χριστίνα Γκούτη