Ο Stavento μαζί με τη Σμαράγδα Καρύδη τραγουδούν «Μια γυναίκα όλα τα μπορεί», κι όχι άδικα. Μητέρες, εργαζόμενες, νοικοκυρές, οι γυναίκες έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορούν να τα κάνουν όλα και καλά κι αν γυρίσουμε και κάποια χρόνια πίσω, θα δούμε πως εξ αρχής τα κατάφερναν, παρ’ ότι τις αμφισβητούσαν και της υποτιμούσαν τόσο άδικα. Το ήξερες ότι χάρη σε μία γυναίκα μπορείς να έχεις παγωμένα ποτά και τρόφιμα; Ή ότι χάρη σε μία άλλη γυναίκα πλένει ένα μηχάνημα τα πιάτα σου αντί για εσένα; Πάμε να δούμε λοιπόν κάποιες εφευρέσεις που σου έχουν κάνει τη ζωή εύκολη κι όλες, έχουν φτιαχτεί από υπέροχες γυναίκες εφευρέτες.

 

Θερμοστάτης αυτοκινήτου

Haynes Motor Museum - The second person we'd like to mention on #InternationalWomensDay is Margaret Wilcox. She designed the very first car heater which she patented in 1893. She was one of

Οι πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι οι άντρες ξέρουν τα πάντα για τα αυτοκίνητα. Καλό θα ήταν όμως την επόμενη φορά που θα ανοίξουν τη θέρμανση, να ευχαριστήσουν μια γυναίκα. Κάπου προς το μέσα του 1860, η Margaret A. Wilcox ανακάλυψε ένα πρόβλημα: οι λίγοι άνθρωποι που οδήγησαν τα σιδηροδρομικά βαγόνια, τα μόνα «αυτοκίνητα» που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή, υπέφεραν από παγωμένα δάχτυλα όταν έκανε κρύο. Η Wilcox, λοιπόν σκέφτηκε ότι, δεδομένου ότι οι κινητήρες δημιουργούν πολλή θερμότητα, θα μπορούσε να περάσει ένα κανάλι αέρα μέσω του κινητήρα και στη συνέχεια να το στείλει πίσω στα βαγόνια. Ο δρόμος, όμως, δεν ήταν καθόλου εύκολος. Εκείνη την περίοδο ήταν παράνομο για μία γυναίκα να καταθέσει αίτημα για ευρεσιτεχνία. Έτσι, η Wilcox έπρεπε να καταθέσει με το όνομα του συζύγου της. Όμως το 1893, αυτό άλλαξε. Έτσι, μπόρεσε να λάβει πλήρη αναγνώριση για την εφεύρεσή της.

 

Υαλοκαθαριστήρες

NIHF Inductee Mary Anderson, Who Invented Windshield Wipers

Πέρα από τη θέρμανση στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να ευχαριστούμε και άλλη μία γυναίκα. Αυτή τη φορά για όταν βρέχει και μπορούμε να δούμε πού πάμε χάρις τους υαλοκαθαριστήρες. Τον Νοέμβριο του 1903, η Μαίρη Άντερσον από το Μπέρμινγχαμ της Αλαμπάμα βρέθηκε στη χιονισμένη Νέα Υόρκη. Καθώς μετακινούνταν με το τραμ, ένιωσε έναν κρύο αέρα να έρχεται κατά πάνω της από την μπροστινή πλευρά. Ο οδηγός του τραμ είχε ανοίξει το παράθυρό του και με ένα πανί καθάριζε  το παρμπρίζ για να μπορεί να βλέπει τι γινόταν μπροστά του στον δρόμο. Πνεύμα ανήσυχο, η Άντερσον προβληματίστηκε. Έτσι, επινόησε ένα βραχίονα με ελαστική βάση που μπορούσε να προσαρμοστεί στη βάση του παρμπρίζ και να πηγαίνει πέρα δώθε σκουπίζοντας το τζάμι. Η εφεύρεση λειτουργούσε με έναν μοχλό που χειριζόταν ο οδηγός μέσα από το όχημα. Η Άντερσον πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1905 και η εφεύρεσή της ξεκίνησε να πουλιέται. Από το 1916, οι υαλοκαθαριστήρες της Άντερσον μπήκαν σε μαζική παραγωγή.

 

Σύριγγα με το ένα χέρι

WomenX - Letitia Mumford Geer (1852-1935) | Women are on... | Facebook

Μέχρι λίγο πριν τα τέλη της δεκαετίας του 1890, η σύριγγα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο από ιδικούς υγείας, μιας και η χρήση της απαιτούσε και τα δύο χέρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί με τίποτα να τη χρησιμοποιήσει ένας ασθενής μόνος του. To 1896, η Αμερικανίδα νοσοκόμα Letitia Mumford Geer καταθέτει αίτηση για ευρεσιτεχνία για ιατρική σύριγγα, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι. Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια και έτσι το 1899 η ευρεσιτεχνία καταχωρείται. Ο σχεδιασμός της ιατρικής σύριγγας από τον Geer είχε πολλά πλεονεκτήματα. Ήταν πολύ φθηνή κι απλή, χρειαζόταν μόνο ένα χέρι και μπορούσε να γίνει χρήση είτε από γιατρούς είτε από τον ίδιο τον ασθενή. Στην πραγματικότητα, οι σύγχρονες σύριγγες είναι εμπνευσμένες από την αρχική ιδέα της Geer.

 

Πλυντήριο πιάτων

Τζόζεφιν Γκάρις-Κόχραν - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ευρεσιτεχνία ανήκει σε μία πλούσια Αμερικανίδα με το όνομα Τζόζεφιν Γκάρις-Κόχραν, η οποία είχε αγανακτήσει με το προσωπικό της. Πίστευε ότι δεν πρόσεχαν αρκετά τις πανάκριβες πορσελάνες της κι έτσι για ένα διάστημα αποφάσισε να πλένει μόνη της τα πιάτα, κάτι που δεν κράτησε για πολύ. Τότε της ήρθε η ιδέα για μία μηχανή που θα πλένει τα πιάτα ψεκάζοντάς τα με ζεστό νερό. Άρχισε λοιπόν να εργάζεται ασταμάτητα στην αποθήκη του σπιτιού της για να πραγματοποιήσει αυτό που είχε σκεφτεί. Δυστυχώς, όμως, μετά την κατασκευή του πλυντηρίου, οι μηχανικοί το απέρριψαν, μόνο και μόνο επειδή το έφτιαξε μία γυναίκα.

Το πλυντήριο αυτό πατενταρίστηκε το 1886, ενώ η μεγάλη ευκαιρία δόθηκε στην Κόχραν το 1893, με τη συμμετοχή της στην έκθεση Κολούμπια του Σικάγο, την οποία και επισκέφτηκε εκατομμύρια κόσμος. Εννιά μηχανήματά της έπλεναν πιάτα κάθε μέρα, και όχι μόνο αυτό, αλλά κατάφερε να κερδίσει και το ανώτερο βραβείο των κριτών. Προς απογοήτευση της Κόχραν, οι μεγαλύτεροι πελάτες της ήταν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και όχι τα σπίτια, όπως περίμενε. Η ίδια πέθανε το 1912 και χρειάστηκαν άλλα 40 χρόνια για να γίνει το πλυντήριο πιάτων μία συσκευή για κάθε νοικοκυριό.

 

Λογισμικό Υπολογιστών

Grace Hopper | National Women's History Museum

Το πρώτο φιλικό προς τον χρήστη λογισμικό υπολογιστών φτιάχτηκε και αυτό από μια γυναίκα. Η Dr. Grace Murray Hopper γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1906. Κατείχε πτυχίο στα μαθηματικά και τη φυσική από το Vassar College (1928), ενώ είχε και μεταπτυχιακό (1930) και διδακτορικό στα μαθηματικά (1934) από το Πανεπιστήμιο Yale. Το 1943, η Hopper μπήκε στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Η πρώτη της αποστολή ήταν να συνεργαστεί με τον καθηγητή Howard Aiken του Εργαστηρίου Υπολογιστών του Χάρβαρντ σε προβλήματα στρατιωτικής σημασίας. Η Χόπερ παρέμεινε στο Χάρβαρντ μέχρι το 1949, όταν εντάχθηκε στην Eckert-Mauchly Computer Corporation, με επικεφαλής τους σχεδιαστές του πρωτοποριακού συστήματος υπολογιστών ENIAC. Εκεί, ανέπτυξε έναν από τους πρώτους μεταγλωττιστές και γλώσσες προγραμματισμού που βασίζονται σε μεταγλωττιστές στον κόσμο. Το 1959, η Hopper έπαιξε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό μιας νέας εύχρηστης γλώσσας προγραμματισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η COBOL, ίσως η πιο επιτυχημένη γλώσσα προγραμματισμού για επιχειρηματικές εφαρμογές στην ιστορία.

 

Μοντέρνο ηλεκτρικό ψυγείο

Jeffreys Bay Wind Farm - #InventionsbyWomen: Florence Parpart: Modern refrigerator and street sweeper - In 1914, Parpart won a second patent for the modern refrigerator after improving upon the first. Though many

Μία συσκευή που είναι απόλυτα απαραίτητη σε κάθε σπίτι είναι σίγουρα το ψυγείο. Πώς αλλιώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε όλα αυτά τα φαγητά για τόσο μεγάλο διάστημα; Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ανοίξετε την πόρτα του ψυγείου σας, θυμηθείτε να ευχαριστήσετε τη Florence Parpart, η οποία τα 1914, εφηύρε το σύγχρονο ηλεκτρικό ψυγείο. Πολύ λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για τη Florence Parpart, από τα αρχεία απογραφής και τις αιτήσεις ευρεσιτεχνίας. Η Πάραρτ καταγράφηκε ως νοικοκυρά στην απογραφή των Ηνωμένων Πολιτειών για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Η Parpart κέρδισε ένα δεύτερο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σύγχρονο ψυγείο, καθιστώντας το μία πολύ εύκολη λύση για όσους έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Πολλοί πιστεύουν ότι ο τότε αρραβωνιαστικός της ήταν εξειδικευμένος στα ηλεκτρικά κυκλώματα και βοήθησε στον σχεδιασμό του πρωτοτύπου. Παρ’ όλα αυτά, η Parpart είχε μεγάλη επιτυχία στο μάρκετινγκ και την πώληση των ψυγείων της.

 

Κάποιες ακόμη εφευρέσεις γυναικών που ίσως να μη γνωρίζετε είναι και οι παρακάτω:

Πτυσσόμενο κρεβάτι – Sarah Goode,1885
Monopoly – Elizabeth Magie, 1904
Σκάλα διαφυγής – Anna Connelly, 1887
Σωσίβια Λέμβος – Maria Beasely, 1882
Παγωτομηχανή – Nancy Johnson, 1843
Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης – Marie Van Brittan Brown, 1969
Αλεξίσφαιρα γιλέκα – Stephanie Kwolek, 1965

Οπότε, την επόμενη φορά που θα κρατήσετε, θα ανοίξετε ή θα κοιτάξετε κάποια εφεύρεση, σκεφτείτε: «Μήπως το έφτιαξε γυναίκα κι είναι τόσο έξυπνο;»

Συντάκτης: Χριστίνα Γκούτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου