Υπάρχει αυτό το άτομο στη δουλειά, στη σχολή, στην παρέα, ακόμη και στα social, που σου αρέσει. Και σου αρέσει πολύ. Αλλά δεν μπορείς να ξέρεις αν του αρέσεις κι εσύ το ίδιο. Κι επειδή δεν έχεις το θάρρος να ρωτήσεις ευθέως, κάθεσαι κι αναλύεις συμπεριφορές, κινήσεις και συνομιλίες για να καταλάβεις αν όντως σε θέλει και αυτό ή αν όλα είναι στο μυαλό σου. Έπειτα από ώρες σκέψης κι ανάλυσης, όμως, καταλήγεις στα ίδια, δυστυχώς: στο να μην ξέρεις αν σε θέλει ή αν κάνεις σενάρια στο μυαλό σου. Θα μου πεις, βέβαια, μπορείς πάντα να ρωτήσεις το άλλο άτομο αν σε βλέπει ερωτικά, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Ποιος δε φοβάται την απόρριψη στις μέρες μας ή το ενδεχόμενο να χάσει από τη ζωή του ένα άτομο που θα ήθελε; Άρα, τι μπορείς να κάνεις; Να ρωτήσεις χωρίς να καταλάβει ότι ρωτάς. Και πώς θα γίνει αυτό;
Πάμε να δούμε μερικούς έμμεσους τρόπους.
«Μόλις άκουσα το τάδε τραγούδι και σε θυμήθηκα»
Με μια τόσο εύκολη πρόταση δείχνεις ότι και σκέφτεσαι τον άλλον αλλά και πως πλέον το συγκεκριμένο τραγούδι είναι συνδεδεμένο μαζί του. Απαντήσεις του στυλ «κι εμένα μου θυμίζεις το τάδε τραγούδι», «μόλις το άκουσα και είσαι πολύ γλυκός/γλυκιά», δείχνουν σίγουρα ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον.
«Πεινάω πάρα πολύ και δεν υπάρχει τίποτα να φτιάξω (ή δεν έχω δυνάμεις να φτιάξω κάτι)»
Τι θα κάνει το άλλο άτομο; Θα σου στείλει ντελίβερι, θα έρθει να σου φέρει το ίδιο κάτι, ή απλά θα σε αγνοήσει; Πάντως, όταν κάποιος ενδιαφέρεται, δε σε αφήνει πεινασμένο.
«Θα ήθελα πάρα πολύ να βγω για έναν καφέ σήμερα, δες τι ωραία μέρα που έχει»
Η ίδια περίπου λογική με το φαγητό, αλλά εδώ θα έχεις την ευκαιρία να δεις αν θέλει να κανονίσετε κάτι ή αν θα κάνει πως δεν κατάλαβε τι λες. Όποιος ενδιαφέρεται δε σε αφήνει μέσα στο σπίτι να βαριέσαι κι αν δε στο πει ευθέως, θα συμφωνήσει εμμέσως στην πρότασή σου και θα σε βοηθήσει να προτείνεις κάτι εσύ.
«Αναρωτιόμουν αν μπορώ να σου ζητήσω μια χάρη»
Όχι πολύ τρελή και δύσκολη. Να είναι κάτι απλό και εύκολο, που όμως θα απαιτεί από την πλευρά του να δώσει χρόνο κι ενέργεια. Όπως, για παράδειγμα, να σε βοηθήσει σε μία εργασία ή να φτιάξεις το βιογραφικό σου. Να σε πετάξει κάπου κοντά γιατί το δικό σου αμάξι χάλασε. Στους ανθρώπους που μας αρέσουν, όχι απλώς σαν φίλοι, τείνουμε να κάνουμε πιο εύκολα χάρες.
«Έχω μια προσφορά για την τάδε ταινία»
Προσκάλεσε το άτομο αυτό σε κάτι ρομαντικό, αλλά δημιούργησε μια καλή αφορμή για να μοιάζει συγκυριακό, όπως το ότι είχες κουπόνια για κάπου ή ότι κέρδισες προσκλήσεις. Αποτέλεσμα; Το να πάτε οι δυο σας σινεμά, σε ένα ρομαντικό καφέ ή σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία, χωρίς την πίεση του ευθύ ραντεβού. Αν δε σε βλέπει όπως εσύ, σίγουρα θα βρει κάποια δικαιολογία για να μην έρθει. Αν όχι, τότε ετοιμάσου για ένα πολύ καλό ραντεβού.
«Λατρεύω το μπάσκετ. Παίζω από οκτώ ετών μέχρι σήμερα»
Φέρε τη συζήτηση σε πράγματα που σου αρέσουν πολύ και από όσο μπορείς να κρίνεις, δεν είναι της ιδιοσυγκρασίας του. Αν αρχίσει, λοιπόν, να κάνει ασυνήθιστα πολλές ερωτήσεις πάνω στο μπάσκετ, μάλλον δεν ενδιαφέρεται για το άθλημα, αλλά προσπαθεί να μάθει για τα πράγματα που αγαπάς.
«Νομίζω πως με τον/την τάδε θα ήσασταν ωραίο ζευγάρι. Εσύ τι λες;»
Αν έχεις κάποιον κοινό φίλο, μπορείς να τον βάλεις στο παιχνίδι. Άφησε εκείνον να κάνει την ερώτηση που εσύ δεν μπορείς. Έτσι και απάντηση θα πάρεις και δε θα χρειαστεί να βιώσεις απευθείας μια πιθανή απόρριψη.
«Να σε φωνάζω έτσι;»
Βγάλε ένα παρατσούκλι στο άλλο άτομο που να υποδηλώνει ότι σου αρέσει. Εναλλακτικά, άλλαξε το ψευδώνυμο που υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να σου αρέσει. Ψευδώνυμα του στυλ hubby, wifey, honey και τα συναφή, υποδηλώνουν κάτι τέτοιο.
«Άνετα θα ήμουν μαζί σου»
Στείλτε κάποιο GIF που δηλώνει ότι σου αρέσει ή τσίγκλησε τον με φράσεις του τύπου «ταιριάζουμε απόλυτα σε αυτό. Άνετα τα έφτιαχνα μαζί σου.». Καλό θα είναι να βάλεις και κανένα emoji, βέβαια, σε περίπτωση που πρόκειται να το στείλεις σε μήνυμα, για να φανεί ότι είναι κάτι ανάμεσα σε χιούμορ και αλήθεια.
Γενικά, είναι δύσκολο να εκφραστούμε σε μία τέτοια κατάσταση χωρίς φίλτρο. Φόβος της απόρριψης; Μπορεί. Ανησυχία ότι θα γίνουμε ρεζίλι αν πάμε και ρωτήσουμε ευθέως; Πιθανό. Άγχος ακόμη κι αν το κάνουμε διακριτικά; Σίγουρα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, δε θα θέλαμε να ξέρουμε αν κι ο άλλος νιώθει το ίδιο;