Μια νέα επικίνδυνη διαταραχή φαίνεται πως έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της και, μάλιστα, βρίσκεται σε έξαρση. Χαρακτηρίζεται από τον όρο drunkorexia. Ένας μη ιατρικός όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για να περιγράψει συμπτωματικές τροφικές διαταραχές, όταν εκείνες συνδυάζονται με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Τα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή τείνουν να υποσιτίζονται, να παραλείπουν γεύματα, να προκαλούν εμετό μετά από κάποιο συνήθως μεγάλο γεύμα ή μετά από μεγάλη δόση αλκοόλ ή και να ακολουθούν εξαντλητική άσκηση, ώστε να μπορούν να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ χωρίς να κινδυνεύουν από την πρόσληψη επιπλέον «επιβαρυντικών» θερμίδων.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ύπουλη διαταραχή η οποία κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια ιδίως σε πανεπιστημιακές κοινότητες. Φαίνεται να επηρεάζει κυρίως νεαρά κορίτσια ηλικίας 18 με 23 σε ποσοστό 30% (σύμφωνα με έρευνα του university of Missouri) αλλά και αγόρια σε ελαφρώς μικρότερο ποσοστό.
Πού άραγε οφείλεται αυτή η τάση των νέων σήμερα; Μελέτες δείχνουν ότι η αντίδραση αυτή των νέων, έχει να κάνει συχνά με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τη στρεβλή εικόνα που έχουν για το σώμα τους, πράγμα το οποίο ενισχύεται από τα πρότυπα που προβάλλονται, τις διαφημίσεις, την πίεση των συνομηλίκων. Έτσι νεαρά κυρίως κορίτσια τα οποία δε νιώθουν άνεση με το σώμα τους, που πιστεύουν ότι η εικόνα τους είναι αποκρουστική, νιώθουν πως ζυγίζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε, πως δεν έχουν τις τέλειες αναλογίες και γενικότερα το σώμα εκείνο που προβάλλεται ως ιδανικό, βρίσκουν αυτό τον τρόπο διαφυγής.
Αποφεύγουν γεύματα, ενώ ταυτόχρονα καταναλώνουν μεγάλη δόση αλκοόλ για να χαλαρώσουν από το stress που τους δημιουργεί αυτή η κατάσταση ή ακόμη και γιατί έτσι επιβάλλει ο κοινωνικός τους περίγυρος. Μάλιστα σε σχετική έρευνα που διεξήχθη το 1983 και που ζητήθηκε να μεταξύ των συμμετεχόντων να εκτιμήσουν μήκος και πλάτος σημείων του σώματος τους τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπασχαν από τη διαταραχή αυτή εκλάμβαναν τα μέλη αυτά ως μεγαλύτερα και παχύτερα απ’ ό,τι πραγματικά ήταν. Όσον αφορά τα νεαρά αγόρια, φαίνεται πως η τάση τους προς το φαινόμενο δεν έχει να κάνει τόσο με την εικόνα τους, αλλά κυρίως αποτελεί ένα μέσο εξοικονόμησης χρημάτων. Τρώγοντας λιγότερο, μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για αλκοόλ.
Άλλο αίτιο που φαίνεται να σχετίζεται με τη διαταραχή αυτή είναι το άγχος γενικότερα. Συγκεκριμένα stress το οποίο μπορεί να προκληθεί για διάφορους λόγους όπως είναι οι χαμηλές επιδόσεις στη σχολή, οι υψηλές προσδοκίες των γύρων τους αλλά και των ίδιων για πράγματα που δεν έχουν επιτύχει, η αίσθηση της μοναξιάς, της παραμέλησης, της περιθωριοποίησης μπορούν να αποτελέσουν λόγο τέτοιο, ώστε όχι μόνο να διαταράσσονται οι σωστές διατροφικές συνήθειες του νεαρού ατόμου, αλλά και το αλκοόλ να αποτελεί λύση στο άγχος.
Η drunkorexia φαίνεται επίσης να σχετίζεται και με περιπτώσεις σεξουαλικής ή λεκτικής παρενόχλησης όπου το άτομο δυσκολευόμενο να μιλήσει σε κάποιον ειδικό –ή και σε κάποιο κοντινό του πρόσωπο– καταφεύγει σε τέτοιες μη δόκιμες τακτικές.
Βέβαια, στα παραπάνω δε θα μπορούσε να μη συγκαταλέγεται και ο συχνά ανθυγιεινός τρόπος ζωής των γονέων οι οποίοι μπορεί αντίστοιχα να αποτελούν κακό πρότυπο σε θέματα διατροφής, όπως να είναι αλκοολικοί για παράδειγμα, καθώς και η έλλειψη καθοδήγησης των παιδιών τους. Η αδιαφορία πάνω σε αυτό το θέμα ή η θεώρηση πως όλα βαίνουν καλώς φαίνεται να ενισχύουν το φαινόμενο.
Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής περιλαμβάνουν εμετούς, μη φυσιολογικό ρυθμό αναπνοής, αυξημένη αναταραχή, συμπτώματα αναιμίας, δυσκολία συγκέντρωσης, αδυναμία σε κινήσεις και πράγματα που πιο πριν γινόντουσαν ομαλά, όπως επίσης και αδυναμία στο ξύπνημα.
Ο συνδυασμός του υποσιτισμού και της κατάχρησης του αλκοόλ μπορεί να έχει επιπτώσεις ψυχοσωματικές. Συγκεκριμένα, τέτοια άτομα είναι επιρρεπή σε λιποθυμίες και μέθη. Η κατάποση αλκοόλ με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση όπως επίσης και έλλειψη των θρεπτικών εκείνων που χρειάζεται ο οργανισμός για τη σωστή λειτουργία του, σε συμπτώματα δηλητηρίασης με διακοπή ή απώλεια μνήμης ενώ καθόλου απίθανες δεν είναι και οι εγκεφαλικές βλάβες. Μάλιστα, καθώς η διαταραχή αυτή ενέχει τον κίνδυνο εθισμού στο αλκοόλ, μακροπρόθεσμα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ηπατική νόσο, πεπτικά προβλήματα, καρδιαγγειακά προβλήματα, βλάβη στα μάτια καθώς και σεξουαλική δυσλειτουργία.
Δυστυχώς, η επικίνδυνη αυτή η διαταραχή αποτελεί πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, δεν αποτελεί μια ιατρικά διαγνώσιμη ασθένεια με συνέπεια να καλπάζει. Βέβαια, φαίνεται πως η αντιμετώπισή της πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της τόσο τις διατροφικές όσο και της αλκοολικές συνήθειες του ανθρώπου ενώ οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια. Επομένως, θα ήταν καλό τα άτομα αυτά να αναζητούν ή να παροτρύνονται να καταφεύγουν σε ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να καταφέρουν σταδιακά να ξεπεράσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, προτού αυτή λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Εάν, λοιπόν, κι εσύ αναγνωρίζεις κάποιο ή κάποια από αυτά τα συμπτώματα σε εσένα ή σε κάποιον οικείο σου, δεν έχεις παρά να ζητήσεις βοήθεια. Η ενημέρωση, η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν να αποβούν σωτήριες!
Και μη ξεχνάς· Δεν είσαι μόνος!
Πηγές:
https://healthyhorns.utexas.edu/drunkorexia.html
https://www.itrofi.gr/pota/alkooloyha/article/1166/drunkorexia-i-nea-epikindyni-diatrofiki-diatarahi
https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/psyxikes-diataraxes/diatrofikes-diataraxes/4670-drunkorexia-alkooliki-anoreksia-syntagi-katastrofis.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Drunkorexia#Motivations_for_drunkorexia
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα