Ζήλια, ανασφάλεια, σκηνές μάλλον ακατάλληλες (για ανηλίκους και μη), χείμαρρος συναισθημάτων κι ανεξέλεγκτη ροή λεκτικών χαρακτηρισμών, όλα με κατεύθυνση το αντικείμενο του (κατά τ’ άλλα) πόθου μας… Τι ακριβώς συμβαίνει όταν χτυπάει την πόρτα μας αυτό το πράσινο τέρας της ζήλιας;

Ένα απ’ τα συναισθήματα που δεν έχουν μέτρο, η ζήλια, μπορεί να αποβεί καταστροφική σε υπερβολική δόση, μιας και δεν υπόκειται σε κανόνες λογικής. Ένα συναίσθημα που αφορά όλους μας κι ίσως να βρίσκεται τελικά στο DNA κάποιου ή σε κάποια λάθος στροφή που τελικά επιτρέπει να παίρνει το μυαλό του, αδυνατώντας να ανθίσει οποιαδήποτε θετική κι ωφέλιμη, γι’ αυτό, σκέψη.

Όταν ζηλεύουμε σημαίνει πως φοβόμαστε και μας είναι αδύνατον να δείξουμε εμπιστοσύνη στον άλλον, άσχετα αν μας έχει δώσει δικαίωμα κι αφορμή για κάτι τέτοιο ή όχι. Αδυνατούμε να διαχειριστούμε όσα συμβαίνουν, δικαιολογώντας τα όλα αυτά στο όνομα της αγάπης και στο ότι ο σύντροφός μας συνεχίζει να μας ενδιαφέρει και να μας ελκύει ακόμα.

Περιμένουμε μονίμως το χειρότερο κι είμαστε προκατειλημμένοι, ενοχλούμαστε απ’ το παραμικρό, μεγεθύνουμε καταστάσεις και πέφτουμε σε μικρότητες και συμπεριφορές που δε συνάδουν με τον χαρακτήρα μας. Ξαφνικά, ο άλλος γίνεται ο εχθρός κι αυτός που μας έχει ρίξει, αυτός που μας έχει θίξει. Πρέπει, επομένως, να δείξουμε τη δύναμή μας αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπό μας σαν ιδιοκτησία μας, που κανείς δε δικαιούται όχι απλά να την πάρει αλλά και να την πλησιάσει.

Ωστόσο, όταν ζηλεύουμε υπερβολικά τον σύντροφό μας, όταν ασκούμε διαρκώς έλεγχο και κριτική σε αυτόν, όταν τον βομβαρδίζουμε με μηνύματα και τηλέφωνα που δεν απέχουν το ένα απ’ το άλλο περισσότερα από δέκα λεπτά της ώρας, τότε μάλλον μας έχει φάει το σαράκι της παθολογικής ζήλιας…

Κανένας, βέβαια, δε βασανίζει χωρίς να βασανίζεται! Τουτέστιν, και τα δύο εμπλεκόμενα στη σχέση άτομα δέχονται πίεση και βιώνουν οδυνηρά συναισθήματα. Μπορεί, δηλαδή, εσύ να πνίγεσαι απ’ τα σενάρια και να τα ‘χεις πάρει που το αμόρε σου είναι, τάχα, ακόμα σε αυτή τη σύσκεψη της εταιρείας, πιστεύοντας πως σου λέει ψέματα και παίζει κάτι στο γραφείο, καλώντας αμέσως ένα ταξί να σε πάει στον –υποτιθέμενο για ‘σένα, πάντα– τόπο του εγκλήματος, αλλά τα επεισόδια που θα ακολουθήσουν μετέπειτα, πέρα απ’ το ότι θα εκθέσουν και θα πληγώσουν τον άνθρωπό σου, είναι το ίδιο ανυπόφορα και για σένα, που βίωσες αυτή την ανεξέλεγκτη έξαρση ζήλιας.

Μπορεί να κοιτάζεις σχεδόν σε καθημερινή βάση τα μηνύματα της σχέσης στο messenger και τα like που μοιράζει αλλά δε σκέφτηκες πόσο άσχημη είναι αυτή η κίνηση και πόση εμπιστοσύνη και πίστη, τελικά, δείχνεις ότι έχεις στον άνθρωπό σου και στο μεταξύ σας, πόσο θα απογοητευθεί με αυτό, πόσο τον θίγει η συμπεριφορά σου;

Το χειρότερο ίσως που μπορούμε να κάνουμε στον σύντροφό μας, και να καταστρέψουμε ολοσχερώς με αυτόν τον τρόπο τη μαγεία και την εμπιστοσύνη του, είναι να αρχίσουμε να κάνουμε σκηνές και να στήνουμε ομηρικούς καβγάδες, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο ολόκληρη τη δική μας ανασφάλεια στη σχέση μας και σε αυτόν. Δυστυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι, με μαθηματική ακρίβεια, το ζευγάρι θα απομακρυνθεί και θα ζει σε ένα τοξικό και δυσάρεστο και για τους δύο περιβάλλον ή θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στον χωρισμό.

Μόνο να σκεφτείτε ότι ο αγαπημένος ή η αγαπημένη σας σάς επέλεξε να ‘στε στη ζωή του. Ότι ανάμεσα σε τόσο άλλο κόσμο, εκείνος στάθηκε απέναντί σας, σας παρατήρησε, παρατήρησε τον εαυτό του, αντιλήφθηκε τους έντονους χτύπους της καρδιάς του κι αποφάσισε να μοιραστεί μαζί σας τη ζωή του. Να την κάνει καλύτερη, βάζοντας τις πινελιές της δικής σας προσωπικότητας στον καμβά της δικής του. Το ίδιο, άλλωστε, κάνατε κι εσείς για εκείνον.

Είτε, λοιπόν, είσαι ο θύτης στην υπόθεση αυτή είτε το θύμα, προσπάθησε να παρακάμψεις τις ανασφάλειες του συντρόφου σου ή τις δικές σου, με τη βοήθεια ειλικρινών συζητήσεων σε χαμηλούς τόνους. Κάνε προσπάθεια να βρεις την αιτία και να την αντιμετωπίσετε μαζί. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να τον κάνεις να νιώθει ξεχωριστός, αν είσαι ο αποδέκτης της ζήλιας ή σκέψου λογικά και ψύχραιμα, δίνοντας έμφαση στα χαρίσματα και τα ταλέντα σου, αν είσαι η πηγή του κακού.

Η δέσμευση στη σχέση, είναι ένας όμορφος τρόπος να νιώθουμε υποστήριξη κι ασφάλεια κι είναι καλό να μπορούμε να νιώθουμε ο εαυτός μας απέναντι στον σύντροφό μας. Δε χρειάζεται να προσπαθούμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε διαφωνία, πιστεύοντας ότι είναι ένα σύμπτωμα αδυναμίας, ούτε όμως να βλέπουμε παντού επικείμενες απειλές κι εν δυνάμει εχθρούς.

Είναι άλλωστε καλό, τόσο για εμάς όσο και για τη σχέση μας, να εκφράζουμε αληθινά κι αυθεντικά, αλλά και με τον σωστό τρόπο, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας, χτίζοντας έτσι έναν ισχυρό δεσμό κι εξαλείφοντας κάθε αίσθηση αγωνίας για τη σχέση.

 

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη