Καθίστε όλοι κάτω και συγκεντρωθείτε, διότι ξεκινάει το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Σήμερα θα πραγματευθούμε το θέμα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, γνωστά και ως ΣΜΝ.
Πόσοι από εσάς γνωρίζετε τι είναι τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, την ιστορία και τους κινδύνους τους;
Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν και σεξουαλικά ενεργοί, έχουν περιορισμένες γνώσεις επί του θέματος.
Χλαμύδια, κονδυλώματα-ιός HPV, βλεννόρροια, σύφιλη, HIV (AIDS), έρπης γεννητικός, ψείρες του εφηβαίου, Ηπατίτιδα Β, είναι οι πιο γνωστές σε εμάς, νόσοι, στις οποίες εκτιθέμεθα όλοι, κάθε φορά που «αγαπιόμαστε», ειδικά χωρίς να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Μαλακό έλκος, κοκκίωμα βουβωνικό, κατιντίαση, μολυσματική τέρμινθος- ιός MCV, ψώρα, τριχομονάδες, είναι επίσης κάποιες από τις ασθένειες, από τις οποίες οφείλουμε να προφυλασσόμαστε.
Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι την δεκαετία του ’90, τα ΣΜΝ, ήταν ευρέως γνωστά ως αφροδίσια νοσήματα (venereal diseases).
Η ρίζα του επιθέτου «αφροδίσιος» βρίσκεται στο όνομα Αφροδίτη, η οποία ήταν η αρχαιοελληνική, καθώς και η ρωμαϊκή θεά του έρωτα.
Τα ΣΜΝ λοιπόν εμφανίστηκαν το 1494, ή τότε, τουλάχιστον, κατεγράφησαν για πρώτη φορά.
Η νόσος, που σκότωσε μερικά εκατομμύρια ανθρώπους εκείνη την εποχή, ήτο η σύφιλις.
Πριν εφευρεθούν τα σύγχρονα φάρμακα, η θεραπεία των ΣΜΝ περιοριζόταν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους.
Μέχρι την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, θεωρούνταν ανίατα, έπειτα όμως, ένας μεγάλος αριθμός ΣΜΝ έγιναν εύκολα ιάσιμα.
Κάπως έτσι. το κοινό του ’60 και του ’70, πίστεψε πως έχουν πάψει πια να αποτελούν σοβαρή ιατρική απειλή.
Στη δεκαετία του ’80, ο κόσμος θεωρούσε πως ο έρπητας των γεννητικών οργάνων και το AIDS ήταν σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, που η σύγχρονη τότε ιατρική δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει. Ιδιαίτερα το AIDS, από το οποίο μπορεί κάποιος να νοσήσει χωρίς να εμφανιστούν τα συμπτώματα, μπορεί να αναπαράγεται για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να μολυνθούν περισσότεροι άνθρωποι.
Σήμερα όμως, τι γίνεται;
Έχουν περάσει τόσα χρόνια και η επιστήμη διαρκώς πρωτοπορεί, ανακαλύπτει, καινοτομεί.
Πολλά από τα ΣΜΝ, μπορούν αφού διαγνωστούν, να αντιμετωπισθούν και εν τέλει να ιαθούν.
Υπάρχουν, βέβαια, νοσήματα για τα οποία ακόμη η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, όπως ο ιός του AIDS/HIV. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η θεραπεία περιορίζεται στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Τα ΣΜΝ, μεταδίδονται κυρίως από άτομο σε άτομο, κατά την σεξουαλική επαφή.
Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι με το σάλιο, αν υπάρχουν αμυχές και εκδορές, με μολυσμένο αίμα σε βελόνες και σύριγγες, από την μητέρα προς το έμβρυο ή αργότερα προς το παιδί, με τον θηλασμό.
Μεγάλη προσοχή! Μπορεί ένας άνθρωπος να πάσχει από περισσότερα από ένα ΣΜΝ ταυτόχρονα.
Υπάρχουν, βεβαίως, πολλοί τρόποι πρόληψης.
Θα πρέπει όλοι μας να πάψουμε να είμαστε αφελείς και να αρχίσουμε να γινόμαστε πιο υπεύθυνοι. Να μην αφηνόμαστε και παρασυρόμαστε στην απόλαυση χωρίς την απαραίτητη πρόληψη, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή της επαφής. Αυτό όμως είναι ακραίο και σχεδόν αδύνατον για έναν άνθρωπο, που θέλει να έχει υγιή σεξουαλική ζωή.
Εναλλακτικοί τρόποι πρόληψης είναι η ορθή χρήση προφυλακτικών- αν και όχι πάντα 100% αποτελεσματική- και ο εμβολιασμός, που προστατεύει από μεγάλο ποσοστό των ΣΜΝ.
Βέβαια, πολλά ζευγάρια, έχουν αποφασίσει πως θα έχουν καθαρά μονογαμική σχέση και αφήνονται στον ελεύθερο έρωτα. Αυτό, όμως, δεν είναι σίγουρα πρόληψη, άλλα δέσμευση των ερωτικών συντρόφων.
Το καμπανάκι του κινδύνου, κρούουν διαρκώς κλινικές που μάχονται για να μειώσουν τα κρούσματα μετάδοσης ΣΜΝ.
Εκστρατείες διοργανώνονται κάθε χρόνο, εθελοντές μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια και προφυλακτικά.
Πάσχοντες μιλούν σε κανάλια και περιοδικά, προσπαθώντας να ξυπνήσουν τους υπόλοιπους και να τους εξηγήσουν ότι δε μιλάνε για απίθανα σενάρια και ότι αν δεν πάρουν τα μέτρα τους, μπορεί να νοσήσουν και οι ίδιοι.
Κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις, όταν αλλάζετε σύντροφο συστήνονται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Βέβαια, δεν υπάρχουν δοκιμαστικά τεστ για όλους τους μολυσματικούς παράγοντες. Ενδεικτικά, το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας), είναι μια νόσος που μπορεί να είναι ασυμπτωματική για καιρό.
Ο έγκαιρος εντοπισμός και η θεραπεία, αφήνουν λιγότερες πιθανότητες μετάδοσης της εκάστοτε σεξουαλικώς μεταδιδόμενης ασθένειας και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βελτιώσουν ακόμα και τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Ωστόσο, αν οι εξετάσεις σας βγουν θετικές, καλό θα ήταν να ενημερώσετε όλους τους προηγούμενους σεξουαλικούς σας συντρόφους να σπεύσουν να εξετασθούν, καθώς επίσης και τον νυν σύντροφό σας, ο οποίος όρθρο θα ήταν να ακολουθήσει, επίσης μια θεραπεία, ειδικά στις περιπτώσεις των χλαμυδίων και της γονόρροιας.
Το πόρισμα, λοιπόν, είναι ένα : η σεξουαλική ζωή, θέλει υπευθυνότητα και προσοχή, διότι, μερικά λεπτά απόλαυσης, δεν αξίζουν την υγεία μας και πολύ περισσότερο δεν αξίζουν την ζωή μας.