Η φιλία μ’ έναν κολλητό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που σου έχουν συμβεί. Είναι μια σχέση που σε ανανέωσε, που σου έμαθε πολλά, που σε γέμισε εμπειρίες και συνεχίζει να το κάνει. Βέβαια, δεν επωφελείσαι μόνο εσύ απ’ αυτήν τη σχέση, αλλά έκανες και στη μαμά σου ένα δώρο. Ένα δώρο που φαίνεται ν’ απολαμβάνει πάρα πολύ μάλιστα. Κάτι πέρα από την ύλη, πέρα από κάθε αξία. Της χάρισες μια φίλη. Τη μαμά από το καλύτερό σου φιλαράκι, που έμελλε να γίνει κι η δική της καλύτερη φίλη.
Αμέ. Πάμπολλες είναι οι ιστορίες που έχουμε ακούσει για ταυτόχρονη φιλική σχέση γονέων και παιδιών. Είτε τις συστήσατε τυχαία είτε σκόπιμα, ο δεσμός φαίνεται να έγινε πλέον πολύ ισχυρός. Κανονίστηκε καφές, έτσι από ευγένεια και για να δείξουν καλό πρόσωπο στην οικογένεια που φιλοξενεί το παιδί τους κάτι καλοκαιρινές εσπέρες ή χειμωνιάτικα μεσημέρια μετά το σχολείο. Γι’ αυτήν την άλλη μάνα, που φιλεύει το παιδί της με καλούδια όταν επισκέπτεται το σπιτικό τους και ρωτάει για το παιδί της αν το κολλητάρι του είναι καλά μόλις αρρωστήσει. Αυτές οι συνθήκες καθιστούν αναγκαία τη συνάντηση των δύο γυναικών. Και συνήθως το γλυκό θα δέσει. Κι ο πρώτος ευχαριστήριος καφές, θα οδηγήσει σε δεύτερο.
Ο βασικός λόγος που οδηγεί σ’ αυτό είναι φυσικά η υπέρτατη αγάπη που έχει μια μάνα στο πλάσμα που έχει φέρει σ’ αυτόν τον κόσμο. Την ενδιαφέρει να ξέρει ότι είσαι καλά. Και εννοείται πως η μάνα θέλει να έχει πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Και μέσω του συστήματος διπλού ελέγχου και της διασταύρωσης πληροφοριών μπορεί να το πετύχει στο μέγιστο. Είναι όμως στ’ αλήθεια καλό δυο μανάδες δύο φίλων να κάνουν τόση πολλή παρέα που να συναντιούνται πιο συχνά κι από τα παιδιά τους;
Ας ξεκινήσουμε από τα καλά γιατί είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι. Είναι ωραίο να μπορείτε να βγαίνετε οικογενειακά ή να πηγαίνετε οικογενειακές διακοπές. Είναι διασκεδαστικό να σπάτε πλάκα με τις μανάδες σας που κουτσομπολεύουν για το νέο αμόρε της γειτόνισσας. Αυτή η σχέση δημιουργεί μια έξτρα επαφή με το κολλητάρι, παραπάνω απ’ αυτή που ήδη έχετε. Τα νταλαβέρια στα σπίτια γίνονται πλέον πιο συχνά κι εσείς νιώθετε πιο άνετα με γονείς στο προσκήνιο. Μέχρι που πια, αποκαλείς τη μαμά του κολλητού σου με το μικρό.
Στον αντίποδα βέβαια, γίνονται και παρεξηγήσεις. Το λεγόμενο «σπασμένο τηλέφωνο» δεν είναι κάτι άγνωστο σ’αυτούς που έζησαν ένα τέτοιο είδος σχέσης. Μπορεί να πεις εσύ στη μάνα σου ότι βγήκες με τον κολλητό σου αλλά κουράστηκες νωρίς. Αυτό αναμφίβολα θ’ αποτελέσει κουβέντα σχολιασμού στον καθιερωμένο πλέον καφέ της μέρας με την νούμερο δύο μαμά. Ένα είναι το σίγουρο. Σε διάστημα λιγότερο των δύο ωρών θα σου στείλει το κολλητάρι μήνυμα λέγοντας πως δεν είναι σωστό να λες πως βαρέθηκες και πως αν δε σου αρέσει πια η παρέα του γιατί δε το λες απλά. Και κάπου εκεί αρχίζεις και τραβάς τα μαλλιά σου, γιατί σε βάζουν σε διαδικασία απολογίας γιατί απλά η μετάφραση στο δικό τους κεφάλι είναι υπερβολική και το ενδιαφέρον καταντάει κουτσομπολιό. Αυτό σε χαλάει. Σε χαλάει να ξέρεις πως οι μανάδες σας θα σχολιάσουν κάθε σας κίνηση, χωρίς φυσικά να μείνουν ανεπηρέαστες η μια από την άποψη της άλλης. Κι αυτό πέφτει φυσικά στην αντίληψή σου όταν η γνώμη της μαμάς σου αλλάξει για κάτι που συζητήσατε πριν μία ώρα και το μόνο που μεσολάβησε ήταν ο καθιερωμένος καφές με φίλες. Εκ των οποίων κάποιες έχουν κι εσωτερικές πληροφορίες που η μητέρα σου αγνοούσε, μάλλον γιατί εσύ ήθελες να τις αποκρύψεις.
Όπως και να ‘χει η μαμά σου είναι ανεξάρτητο άτομο κι έχει δικαίωμα να κάνει παρέα με όποιον θέλει. Στην τελική, εσύ τη ρώτησες για τους φίλους σου; Ή, τη ρώτησες για τις κουβέντες που θ’ ανταλλάξεις μ’ αυτούς; Έχει το δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Αλλά καλό είναι να ξέρεις πως πολλές απ’ αυτές τις κουβέντες θα αφορούν εσένα. Και για το καλό σου, καλύτερα να συμφωνούν τα λεγόμενά σου με αυτά του κολλητού. Γιατί δυο φίλες με παιδιά φίλους, σίγουρα θα μπουν σε μια τέτοια συζήτηση. Και μαύρο φίδι που σ’ έφαγε, καημένε μου, όταν ανακαλύψει «τυχαία» ότι της έλεγες ψέματα. Να θυμάσαι τον κανόνα του «όσο-όσο». Να ξέρουν μόνο τ’ απαραίτητα κι εννοείται ο κολλητός να είναι μιλημένος γι’ αυτό. Μη τυχόν και κατεβεί τυχαία ο άνθρωπος στην κουζίνα να πιει νερό και βρεθεί προ απρόοπτης συνέντευξης τύπου.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου