Πόσες λέξεις βγαίνουν απ’ το στόμα μας καθημερινά; Είναι το μέσο για να μιλήσουμε, να επικοινωνούμε με τον γύρω κόσμο, να εκφράσουμε αυτά που θέλουμε, να παραπονεθούμε και να ζητήσουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Λέξεις απλές, άχαρες ή στολισμένες, τις χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς, όπως θέλει κι όπως πρέπει.
Απ’ τους πρώτους κιόλας μήνες, μετά τη γέννησή μας αρχίζουμε να δημιουργούμε διάφορους ήχους, αυτοί οι ήχοι αρχίζουν σιγά-σιγά να μεταμορφώνονται σε λέξεις κι οι γονείς μας είναι πολύ χαρούμενοι που μπορούμε και μιλάμε. Κάποιες φορές όμως, δεν μπορούμε να τις αρθρώσουμε καλά και τρέχουμε σε εκείνον τον κύριο, η την κυρία, που ονομάζεται λογοθεραπευτής κι αναστατωνόμαστε, για μια τόση δα λεξούλα. Μαθαίνουμε σιγά-σιγά να μετατρέπουμε τις σκέψεις μας σε λέξεις και να τις αποτυπώνουμε στο χαρτί, στην αρχή πολλές λέξεις κι ύστερα με τα χρόνια μάθαμε να τις μετριάζουμε.
Η λέξη είναι ένα λεπτό ζήτημα που θέλει μεγάλη προσοχή. Μπορεί να μας φαίνεται παράλογο, πώς μια λέξη μπορεί να δημιουργήσει ή να λύσει κάποιο πρόβλημα ή πώς γίνεται να θέλει τόσο μεγάλη προσοχή, αλλά έτσι είναι, έχουν μεγαλύτερη δύναμη απ’ ό,τι νομίζουμε.
Οι λέξεις αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορεί να αποφέρουν άσχημα αποτελέσματα. Είναι πολύ εύκολο να παραποιηθούν νοήματα. Με τις κατάλληλες λέξεις όλα μπορούν να αλλάξουν. Γίνεται ένα όπλο πολύ ισχυρό και πολλές φορές επικίνδυνο.
Δεν είναι τυχαίο που σε πολλούς πολέμους κάποιες μάχες λύνονταν λεκτικά κι επέφεραν καρπούς ή σε άλλες περιπτώσεις μία μόνο λέξη ήταν η αιτία για την έναρξη ενός πολέμου. Επίσης όλες οι συνθήκες ειρήνης επισφραγίζονταν με τη συζήτηση, με λίγες, αλλά σωστές λέξεις όλα γίνονται.
Ο λεκτικός λόγος είναι ένας τρόπος για την επίτευξη πολλών συμφερόντων, ατομικών ή μαζικών. Βρισκόμαστε στον εικοστό πρώτο αιώνα κι ο λόγος είναι το πιο ισχυρό κομμάτι. Τα πολιτικά, τα κοινωνικά και τα οικονομικά ζητήματα πλέον λύνονται με συζητήσεις, κοινώς με λέξεις.
Πολλά επιτεύγματα έχουν πραγματοποιηθεί χάρη σε αυτές, αλλά το δυσάρεστο είναι ότι όταν οι λέξεις παίρνουν λάθος νόημα –δυστυχώς τις περισσότερες φορές–, τότε η ζημία είναι τεράστια. Μόνο μία λέξη μπορεί να γίνει καταλύτης για τη χειραγώγηση και την εξαπάτηση πολλών και να οδηγήσει σε καταστροφικές καταστάσεις.
Δεν είναι λίγες οι στιγμές που με μία σου μόνο λέξη έχεις λύσει ζητήματα προσωπικά, έναν καβγά, μια παρεξήγηση, ένα πρόβλημα που σε απασχολούσε, αλλά βρήκες το θάρρος και το είπες επιτέλους. Ζήτησες βοήθεια, ένα στήριγμα κι όλα αυτά συνέβησαν χάρη στις λέξεις που βγήκαν απ’ το στόμα σου.
Άρπαξες ευκαιρίες, κυνήγησες τα όνειρά σου, όταν είπες με μεγάλο πάθος τη λέξη «θέλω». Τα λόγια που πρέπει να πεις τόσο καιρό, αλλά τα κρατούσες μέσα σου μπορεί να είχαν αλλάξει τα πάντα γύρω σου, προς το κακό η προς το καλύτερο -αυτό εξαρτάται από τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις εσύ ο ίδιος.
Οι λέξεις μικρές ή μεγάλες, περιπλοκές ή απλές στην προφορά τους, είναι ισχυρές κι αποτελούν σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα και στη ζωή όλων.
Πολλές φορές τα λόγια κι οι λέξεις χάνονται, τα παίρνει ο αέρας κι όντως αυτή είναι η αλήθεια. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ό,τι έχεις πει, θα έχει χαθεί, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πού θα καταλήξουν αυτές οι λέξεις απ’ την ορμή του ανέμου.
Επιμέλεια Κειμένου Σταυρούλας Τζουβάνη: Πωλίνα Πανέρη