Γυναίκες. Ένα πολύπλοκο εργαλείο που αναλύουμε μέχρι και το πέρασμα του κουνουπιού από δίπλα μας, λες και πρέπει να υπάρχει βαθύτερη επεξήγηση στο γιατί ακριβώς συνέβη αυτό. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε υποθέτοντας, στη συνέχεια να το αναλύσουμε παίρνοντας σαν δεδομένο την υποθετική μας σκέψη και στο τέλος είμαστε ικανές να βγάλουμε συμπέρασμα και να οδηγηθούμε σε αποφάσεις.
Κι εκεί που νομίζεις πως τα έχεις τακτοποιήσει όλα στο μυαλό σου και έχεις εξηγήσει τα ανεξήγητα, εμφανίζεται σαν από μηχανής θεός, ο άντρας-φίλος σου και σου αλλάζει όλα τα δεδομένα, ανατρέπει την πλοκή του πολύ ωραίου και ταξινομημένου σου σεναρίου κι εσυ κοιτάς αποχαυνωμένη λες και είδες πρώτη φορά τη θάλασσα.
Σου εξηγεί τον τρόπο σκέψης του άντρα, πόσο απλά και κοφτά είναι όλα στο μυαλό του, πόσο διαφορετική είναι η σκοπιά της σκέψης του. Ένας φίλος άντρας θα σου δώσει άλλη σκοπιά σ’ αυτά που σε προβληματίζουν, θα σου δώσουν μια πιο ωμή και απλή πραγματικότητα στην έκβαση των πραγμάτων, την οποία σαφώς έβλεπες και γνώριζες κι εσύ η ίδια, αλλά αφιέρωσες τόσο χρόνο στην υπερανάλυση και στις υποθέσεις σου, που έχασες το απλό. Ο Μπουκάι λέει «Ό,τι είναι, είναι αυτό που είναι». Η πρώτη απλούστερη σκέψη σου είναι συνήθως η καλύτερη προσέγγιση της επεξήγησής σου. Αν έβαζες ένα μικρό παιδί να σου εξηγήσει το γιατί να συμβαίνει αυτό, πιθανότατα να σου απαντούσε με τον πιο αληθινό, ειλικρινή και ωμό τρόπο.
Έτσι κι ο άντρας φίλος σου, θα σε μυήσει σε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης, που έχεις ξεχάσει, γιατί μεγάλωσες και ξέχασες πως ήσουν παιδί κάποτε. Εκείνοι δε, θα είναι πάντα μεγάλα παιδιά που δεν πρόκειται να το παραδεχτούν ούτε στον ίδιο τους τον εαυτό. Κόντρα ρόλος για τον «προστάτη» της οικογένειας, για την ασφάλεια που πρέπει να παρέχει, για τις ευθύνες που πρέπει να σηκώσει στις πλάτες του.
Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα πράγματα που μας συμβαίνουν είναι απλά. Αν τα αντιμετωπίσεις με μαθηματική αντίληψη, απλώς τα θεωρείς σαν δεδομένα της συνάρτησης και προχωράς για την λύση. Αν το δεις από την φιλοσοφική του πλευρά, θα καταλήξεις πως υπάρχει υποκειμενικότητα στην αντικειμενικότητα και δυστυχώς δεν παίζει να βγάλεις άκρη.
Το μυαλό του άντρα θα έχει πάντα απλές και χειροπιαστές λύσεις. Στο δικό μας μυαλό θα επικρατεί ένα ορμονικό και χαοτικό σύμπαν, που για την ίδια σκέψη ενίοτε, το φανάρι σου θα είναι είτε κόκκινο είτε πράσινο.
Εσύ τι θα διαλέξεις; Τη μαθηματική ακρίβεια ή τη φιλοσοφική προσέγγιση του πορτοκαλί σου φαναριού; Θα τρέξεις να προλάβεις ή θα σταματήσεις στο κόκκινο φανάρι;
Κι αν εμάς τις γυναίκες, μας προβληματίζει η επεξήγηση της απλής σκέψης του άντρα, σκεφτείτε τι συμβαίνει στο δικό τους μυαλό όταν αναρωτιούνται για την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι που μας περικλείει.
Καλώς ή κακώς, σε ορισμένα πράγματα είμαστε διαφορετικοί στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις και τις έννοιες. Αυτό όμως δεν είναι και το πιο γοητευτικό;
Επιμέλεια Κειμένου Στέλλας Αστυρακάκη: Κατερίνα Κεχαγιά.