Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κοιμάται κανείς. Μπρούμυτα, ανάσκελα, αγκαλιά με το μαξιλάρι ή κάποιο λούτρινο αρκούδι ή ακόμα και με το δάχτυλο στο στόμα (είναι πολλοί, αλήθεια, που δεν την κόβουν ποτέ αυτή τη συνήθεια).
Άλλοι πάλι δεν μπορούν να φοράνε πιτζάμες στον ύπνο, ενώ άλλοι θέλουν μέχρι και κάλτσα πάνω από τα μπατζάκια του παντελονιού ή σκεπάζονται μέχρι το κεφάλι, τόσο που τους βλέπεις και σκέφτεσαι όλο αγωνία «ωχ, μάνα μου, θα σκάσει».
Καμία σημασία δεν έχει όμως ο τρόπος που βολεύεται ο καθένας να κοιμηθεί. Το σημαντικό είναι όταν το κεφάλι ακουμπάει το μαξιλάρι και η κούραση εγκαταλείπει σιγά-σιγά το σώμα, να είναι και η συνείδηση ήρεμη και καθαρή.
Σχεδόν ποτέ δε θα κοιμηθείς με το που ξαπλώσεις. Θα στριφογυρίσεις λίγο μέχρι να βολευτείς, ίσως σιχτιρίσεις κιόλας που δεν τα καταφέρνεις με την πρώτη, θα αλλάξεις λίγο θέση στα μαξιλάρια, θα τραβήξεις τα σκεπάσματα.
Κι ύστερα η μέρα σου θα αρχίσει να περνάει μπροστά από τα μάτια σου· πώς λένε ότι γίνεται πριν πεθάνεις; Ένα τέτοιο πράγμα.
Θα σκεφτείς δυο τρία πράγματα που σε ενόχλησαν ή σε κούρασαν και ίσως και κάποια που σε έκαναν να νιώσεις όμορφα. Θα σκεφτείς και τις υποχρεώσεις σου. Τι γίνεται όμως με τις δικές σου πράξεις;
Αν έχεις λερωμένη τη φωλιά σου, αν έκανες κάτι για το οποίο δεν είσαι και πολύ περήφανος τώρα που το ξανασκέφτεσαι και το γυρνάς στο μυαλό σου, το πιο πιθανό είναι να έχεις έναν ανήσυχο ύπνο. Ίσως δεις και κάποια όνειρα ή ακόμα χειρότερα εφιάλτες.
Ακόμα και τα όνειρα που βλέπουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις σκέψεις μας. Τι νομίζετε; Τον ίδιο ύπνο θα κάνει εκείνος που πήρε σήμερα σβάρνα τη γιαγιά στα φανάρια μπροστά σου και την παράτησε, και τον ίδιο ύπνο θα κάνει η γιατρός που έσωσε εκείνο το παλικάρι που έπαθε έμφραγμα –παρά το νεαρό της ηλικίας του– εκεί που περίμενε στην ουρά για να βγάλει λεφτά από το ATM;
Ο πρώτος πιθανότατα να βλέπει στον ύπνο του πως τον καταδιώκουν, ενώ η γιατρός ενδεχομένως να μη δει καν κάποιο όνειρο, να κοιμηθεί βαθιά και ήρεμα μέχρι το πρωί. Γιατί εκείνη, αντίθετα με τον πρώτο –ας τον πούμε– κύριο, έχει τη συνείδησή της καθαρή. Έσωσε έναν άνθρωπο, δε μίλησε σε κανέναν άσχημα, και δεν είχε κάτι να την απασχολεί όταν ετοιμάστηκε για ύπνο.
Γι’ αυτό σου λέω, έχει πολύ μεγάλη σημασία να κοιμάσαι με τη συνείδησή σου καθαρή. Θα κοιμάσαι ανάλαφρος. Δε θα στριφογυρνάς σαν σβούρα ανήσυχος όλο το βράδυ· εκτός και αν έφαγες σαν να μην υπάρχει αύριο αμέσως πριν ξαπλώσεις.
Πρόσεχε, λοιπόν, πριν πράξεις· βούτα τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσεις· ανάπτυσσε την ενσυναίσθησή σου, κι έπειτα, στο εγγυώμαι, θα κοιμάσαι σαν πουλάκι – αρκεί φυσικά να μην το παρακάνεις με τις βραδινές επιδρομές στο ψυγείο!