Αν ρωτήσεις κάποιον πόσους πραγματικούς φίλους έχει, μπορεί να λάβεις διάφορες απαντήσεις, αλλά οι πιο συνηθισμένες ίσως να μοιάζουν με τις εξής τρεις: «Έχω δύο κολλητούς, το Μάριο και την Νικολέττα.», «Η παρέα μου αποτελείται από δέκα άτομα, αλλά περισσότερη έχω έρθει πιο κοντά με την Εύη και το Γιώργο»., «Είμαστε μια παρέα επτά ατόμων και ανάμεσά τους δεν ξεχωρίζω κανέναν». Μπορούμε, άραγε, να χωρίσουμε τα άτομα σε κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των φίλων τους, και αν, ναι, όσο μεγαλύτερο το νούμερο αυτό τόσο υψηλότερος και ο βαθμός κοινωνικοποίησής τους;

Αν έχεις έναν-δυο καλούς φίλους μπορεί και να το έχεις επιλέξει εσύ επειδή στο παρελθόν κάποιοι απ’ αυτούς δεν ήταν όσο φίλοι έδειχναν ή ίσως για λίγο να ήσουν μέλος μιας μεγάλης παρέας και μετά απ’ αυτή την εμπειρία να κατέληξες στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που μπορείς να εμπιστευτείς πραγματικά και να μοιραστείς μαζί τους ό,τι σε απασχολεί, είναι τελικά ελάχιστα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είσαι κοινωνικό άτομο, μιας και μπορεί στο πλήθος των γνωστών σου να έχεις ξεχωρίσει αυτά τα άτομα που αξίζει να αποκαλούνται κολλητοί σου φίλοι. Γύρω μας αρκετοί δεν έχουν πολλούς φίλους, αλλά αυτό δε συνεπάγεται ότι δεν έχουν πολλούς γνωστούς, ότι δεν βγαίνουν και δεν περνάνε καλά με διάφορες παρέες. Απλώς στο τέλος της μέρας, πριν πάνε για ύπνο, όταν θέλουν να πάρουν κάποιον τηλέφωνο, ώστε να ζητήσουν μια συμβουλή ή να εκφράσουν ένα παράπονο, στο μυαλό τους θα έρθουν μόνο ένα-δύο άτομα.

Τα άτομα που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, έχουν παρέα που απαρτίζεται από πολλά μέλη, με τα οποία περνάνε καθημερινές στιγμές και δημιουργούν δεκάδες αναμνήσεις. Απλώς -καλώς ή κακώς- τα βρίσκουν καλύτερα με ένα-δύο συγκεκριμένα άτομα απ’ την παρέα, στους οποίους ανοίγονται περισσότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους και αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τα προσωπικά τους. Αυτό δε σημαίνει πως δε θεωρούν φίλους τους όλα τα μέλη της παρέα, απλώς δεν εκφράζονται τόσο ελεύθερα μπροστά τους, όπως όταν βρίσκονται με τα άτομα που νιώθουν πως έχουν έρθει πιο κοντά.  Το δύσκολο σε αυτή την περίπτωση είναι να κρατήσεις ισορροπίες και να μην παρεξηγηθείς, μιας και αφού θεωρείστε μια παρέα καθόλου απίθανο κάποιοι να πειραχτούν, υποθέτοντας ότι δεν δείχνεις την ίδια εμπιστοσύνη σ’ αυτούς ή δεν τους χωνεύεις κι ιδιαίτερα.

Στην τελευταία κατηγορία, τα άτομα ανήκουν σε μία παρέα πολλών ατόμων -όπως στην προηγούμενη περίπτωση- , αλλά εδώ επιλέγουν να μην ξεχωρίζουν κανέναν και να συμπεριφέρονται σε όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αν τους συμβεί κάτι, όταν χρειάζονται βοήθεια, στέλνουν μήνυμα στο ομαδικό chat, ώστε να το μοιραστούν με όλους ή τους παίρνουν τηλέφωνο έναν-έναν με τη σειρά, ώστε να αναλύσουν τον προβληματισμό τους.

Σε όποια απ’ τις τρεις περιπτώσεις κι αν κατατάσσεις τον εαυτό σου, κανένας δεν μπορεί να σου πει αν αυτό που κάνεις είναι σωστό ή λάθος. Για να αποκαλέσεις κάποιον φίλο σου σημαίνει ότι πληροί τις προδιαγραφές σου και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που σε έκανε να νιώσεις όμορφα μαζί του και να ανοιχτείς.

Με έναν αληθινό μας φίλο μοιραζόμαστε τις πιο προσωπικές μας στιγμές, τις μεγαλύτερες μας αμαρτίες και τις πιο κρυφές μας σκέψεις.  Ένας αληθινός φίλος σε αγαπάει ανιδιοτελώς και μαζί του μπορείς να είσαι ο εαυτός σου.  Δε φοβάσαι να του πεις την μεγαλύτερη μαλακία που έκανες το προηγούμενο βράδυ γιατί σε έχει αποδεχτεί όπως είσαι, με τα δικά σου προτερήματα και ελαττώματα.  Δε θα σε κατακρίνει αλλά θα κρίνει αυτό που έκανες, θα το συζητήσει μαζί σου και θα βγάλετε μαζί ένα συμπέρασμα σχεδιάζοντας την επόμενή σου κίνηση.  Ένας φίλος είναι φίλος ακόμη και αν δεν τον συναντάς κάθε μέρα.  Ακόμη κι αν σας χωρίζουν θάλασσες και βουνά. Ξέρει πρώτα να διαβάζει τα μάτια σου και ύστερα να ακούει τα χείλη σου.

Άρα, αγαπητέ μου «φίλε», δεν έχει σημασία αν στη ζωή σου έχεις έναν, δύο ή δέκα φίλους. Αρκεί να έχεις επιλέξει καθέναν απ’ αυτούς με προσοχή, να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και να νιώθεις ευτυχισμένος όταν είσαι μαζί τους. Να έχεις ανθρώπους δίπλα σου που θα βλέπουν πίσω από τη βιτρίνα, που μπορούν να διακρίνουν αυτά που ο υπόλοιπος κόσμος όταν σε βλέπει δεν μπορεί ούτε να φανταστεί και που θα ξεχωρίζουν το αληθινό από το ψεύτικο χαμόγελο σου.

Συντάκτης: Ραφαήλια Πολυδώρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.