Όπως έχουμε πει στο παρελθόν ο Μαρκήσιος Παπαχώστας αγαπάει την παράδοση και τις γιορτές, αναγνωρίζει πατροπαράδοτες άξιες όπως ο Άγιος Βασίλης και τα Χριστούγεννα και γενικά είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και τα βλέπει όλα με ωριμότητα και σεβασμό.

Εκτός από την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Να πα να γαμηθεί ο Άγιος Βαλεντίνος.

Επειδή και άλλες φόρες σας έχει δώσει τα φώτα του θα σας τα δώσει και τώρα. Ποιος ήταν στα αλήθεια ο Άγιος Βαλεντίνος; Ξέρετε; Σιγά που θα ξέρατε. Εδώ δεν ξέρει η Καθολική εκκλησία. Ξέρουν ότι κάποιοι Βαλεντίνοι μαρτύρησαν (και καλά πάθανε με τέτοιο όνομα) και ξέρουν ότι αυτόν που γιορτάζουμε τον θάψανε σε ένα νεκροταφείο κοντά στην Via Flamminia τον δρόμο που ένωνε το Ρίμινι με την Ρώμη (καθώς όλοι οι δρόμοι εκεί οδηγούν). Αυτό. Aλήθεια.

Δεν ξέρουμε τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα είναι εικασίες και μπορεί να είναι αμαλγάματα ιστοριών από καμιά σαρανταριά Βαλεντίνους. Σαν τον Βόλτρον ένα πράγμα.
Ο Άγιος Βαλεντίνος, η καλύτερα οι Άγιοι Βαλεντίνοι ζήσανε περίπου το 300-600. Αλλά άγιοι των Ερωτευμένων ανακηρύχθηκαν επειδή ένας ποιητής ο Chaucer, έγραψε ένα ποίημα για τους Βαλεντίνους.

Είχανε κι ένα πρόβλημα με μια αρχαία γιορτή, που τη λέγανε Λουπερκάλια, κατά την οποία ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους κι οργίαζε (σαν τις δικές μας απόκριες), είδαν ότι οι Παγανιστές προσφέρανε και Παράδεισο και όργια· και σου λέει ε, όχι και να μας φάνε την πίτα. Κι έτσι κολλήσανε τον καημένο το Βαλεντίνο, θα προσέχει τους ερωτευμένους. 

Η γιορτή με τη γνωστή της μορφή, ξεκίνησε το 1850 περίπου, κι εξελίχθηκε σε αυτό το ξέρασμα που γεμίζεις τους δρόμους με κόκκινα φωτάκια· λες και το κάθε μαγαζί έγινε μπουρδέλο με καρδούλες, σοκολατάκια και λουλούδια.

Αν έχεις αλλεργία στη γύρη και βγεις έξω 14 Φλεβάρη, τη γάμησες μεγάλε.

Δεν μπορει, δε, ο Μαρκήσιος να καταλάβει, γιατί έχουμε ανάγει αυτή τη μέρα σε κάτι σημαντικό.

Τηλεόραση, σόσιαλ media κι έντυπος τύπος μας γεμίζουν με άρθρα όπως «Τι δώρο να της πάρεις του Αγίου Βαλεντίνου». Τίποτα γιατί της πήρα τα Χριστούγεννα.

«Αγόρασε καυτά εσώρουχα για τον Αγίο Βαλεντίνο». Χι, λυπάμαι. Αν θέλει ο Άγιος καυτά εσώρουχα να πάει να τα αγοράσει μόνος του.

«Που να την πας την μέρα των ερωτευμένων». Για σουβλάκια. Συ τι ζόρι τραβάς;

Οι τίτλοι είναι πέρα για πέρα αληθινοί. Τους είδε σήμερα ο δάσκαλος.

Δε μας φτάνει ότι έχουμε αποβλακωθεί τελείως και τα ζευγάρια πλέον γιορτάζουν, την πρώτη συνάντηση, το πρώτο φιλί, το πρώτο μήνυμα στο facebook και το πρώτο πήδημα, ή ότι γιορτάζουν επετείους ανά μήνα (η επέτειος ρε ζώα γιορτάζεται στον χρόνο), τους κοτσάραμε και μια μέρα για να γεμίζει ο τόπος γλυκανάλατα ζευγάρια που χαμουρεύονται παντού και μας χαλάνε την αισθητική.

Να πα να χαμουρευόσαστε σπίτι σου ρε χλιμίντζουρα, που ήρθες να μου γεμίσεις σορόπια το μπαρ μου.

Πραγματικά δηλαδή, χρειαζόμαστε και άλλη μέρα να χαλάμε λεφτά σε ανούσια δώρα επειδή έτυχε την συγκεκριμένη περίοδο να έχουμε κάποιον με τον οποίο μοιραζόμαστε ένα κρεβάτι;

Είναι τόσο σημαντικό να δείχνουμε στον κόσμο ότι είμαστε ερωτευμένοι με το να βγαίνουμε έξω και να λέμε χρόνια πολλά και να ρωτάμε την πανηγυρτζίδικη ατάκα «γιορτάζεις εσύ σήμερα;» και να έχουμε τους ξύπνιους που απαντάνε με το εξίσου του πανηγυριού «εγώ γιορτάζω κάθε μέρα».

Τέτοιες βλακείες βλέπει το Hollywood και μας βγάζει ξεράσματα όπως το Valentine’s Day, και το Notebook που πρέπει υποχρεωτικά να δούμε με το ταίρι μας γιατί είμαστε ερωτευμένοι.

Ξέρετε τι θα δει ο Μαρκήσιος του άγιου Βαλεντίνου; Τα Die Hard. Λα. Έτσι για να την σπάσει στους βλαμμένους.

Και θα πηγαίνει σε όλους όσους γράφουνε γλυκανάλατα ποιηματάκια και ατάκες στο Facebook, και θα τους γράφει Yippe Kay Yeah Μotherfucker, και μετά θα τους ανατινάζει.

 

Συντάκτης: Μαρκήσιος Παπαχώστας