Η δομή της κοινωνίας έχει αλλάξει κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρασύρει και τον τρόπου σκέψης των ανθρώπων. Όχι πολύ μακριά, στο σχετικά κοντινό παρελθόν, όταν κάποιος ή κάποια είχε ένα διαζύγιο στο βιογραφικό, ήταν ταμπού να προχωρήσει και να προσπαθήσει για να έχει ξανά σύντροφο. Κοιτάξτε γύρω μας τώρα τι συμβαίνει. Πολλοί οι μόνοι, είτε κατά συνθήκη είτε κατ ‘επιλογήν. Αντίστοιχα, μία σχέση δε σημαίνει και μοναδική, άρα και οι δεύτερες ευκαιρίες στον έρωτα είναι πλέον, εκτός από περισσότερες και πιο συνηθισμένες επίσης.

Έτσι λοιπόν έχει ανατραπεί το σκηνικό του παρελθόντος. Δεν είναι στο περιθώριο αυτός που είχε μια ατυχία διαζυγίου. Αντίθετα, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στις μέρες μας, έχει ένα επιπλέον στοιχείο προς επιλογή. Ποια είναι η αιτία και το κίνητρο; Γιατί είναι πιο δύσκολο γι’ αυτούς που δεν έχουν επιχειρήσει να έχουν σοβαρή, επίσημη δέσμευση έστω μια φορά, να έχουν σύντροφο σε σταθερή βάση, ενώ για τους χωρισμένους όχι;

Όλα είναι θέμα ψυχολογίας. Θα μου πείτε πως αυτό είναι γεγονός και ισχύει παντού. Ναι είναι έτσι, αλλά εδώ στην περίπτωση αυτή είναι πανάκεια. Ας δούμε ένα παράδειγμα μαζί. Το συγκεκριμένο ισχύει και για αγόρια και για κορίτσια και θα μου επιτρέψετε να το περιγράψω στη θηλυκή του διάσταση, λόγω φύλου και μόνο. Δεσποινίς ετών 35. Όχι δεν είναι μόνο τίτλος ελληνικής ταινίας. Μια κοπέλα λοιπόν στα 35 της έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της, οικονομικά ανεξάρτητη. Αρχίζει ο περίγυρός τις χαρακτηριστικές -τελείως αναχρονιστικές πια- ατάκες περί ατεκνίας, που εκτός από τελείως απρεπές σχόλιο είναι και μεγάλη παγίδα να ακούγεται από δικούς σου ανθρώπους. Χτυπάει κάτω από τη ζώνη, στο θέμα της τεκνοποίησης. Εκεί λοιπόν ακούσια ξεκινάει η ενεργοποίηση του στρες. Έτσι λοιπόν όταν βρεθεί κάποιος υποψήφιος σύντροφος, το κάστινγκ είναι αμείλικτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να λειτουργήσει αποτρεπτικά για σχέση.

Στον αντίποδα του παραδείγματος έχουμε άτομο που έχει χωρίσει και έχει γίνει και γονιός. Είναι πιο χαλαρό. Έχει απαλλαγεί από σκέψεις τέτοιου είδους και επικεντρώνεται στη σχέση των δυο. Δεν το ενδιαφέρει το μέλλον της σχέσης αλλά το παρόν. Αυτή η στάση λειτουργεί πολύ χαλαρωτικά και για τους δύο. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει κάτι χωρίς σχέδιο δράσης και να μη φωτογραφίζεται το μέλλον.

Δυστυχώς λόγω του ότι υπάρχει αύξηση του φαινομένου και έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα, υπάρχει επιφυλακτικότητα. Δηλαδή κάποιος που ξεκινάει μια σχέση και έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του να μη βρεθεί σε κατάσταση που δε θα ήθελε, αυτόματα δεν είναι ο εαυτός του και προχωράει με φρένο. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν τόσες πολλές εφήμερες ερωτικές σχέσεις. Ένας από τους πολλούς άλλους λόγους είναι και αυτός. Το άτομο που έχει περάσει έστω μια φορά τη διαδικασία του γάμου την έχει ταυτόχρονα απομυθοποιήσει. Έτσι λειτουργεί τις περισσότερες φορές με γνώμονα την ουσία και όχι το περιτύλιγμα. Αν έχει καταφέρει να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος έχει ένα προβάδισμα για το μέλλον που το  καθιστά γοητευτικό για κάθε νέα σχέση που ξεκινά.

Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται κι αυτό το γνωμικό είναι που πολύ απλά ταιριάζει στην περιγραφή μας. Έτσι λοιπόν μην έχετε απορίες γιατί οι ελεύθεροι δε βρίσκουν εύκολα ταίρι, σε αντίθεση με τους χωρισμένους. Επικεντρωθείτε στο τώρα και ζήστε την κάθε στιγμή με κριτήριο τη γνώση από το παρελθόν.

 

Συντάκτης: Ευαγγελία Βεργανελάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου