Σου λέει να προσέχεις γιατί δε θέλει να πάθεις κάτι. Θέλει να είσαι καλά, όχι για τα τυπικά, αλλά γιατί νοιάζεται πραγματικά. Πρώτα απ’ όλα σαν άνθρωπος. Να είσαι υγιής και να μην πάθεις κακό. Μπορεί να σε γουστάρει, μπορεί και όχι, το σημαντικό είναι ότι το λέει γιατί το αισθάνεται. Πολλές φορές το παρερμηνεύεις με κρυφό πάθος, αλλά αν το ψάξεις βαθύτερα, θα καταλάβεις ότι το κάνει γιατί ενδιαφέρεται από ψυχής. Έχει κατανοήσει τη σημαντικότητα του ανθρώπου ως ον πάνω στη Γη, σέβεται την ανθρώπινη υπόσταση και κυρίως την ψυχή του καθενός. Σέβεται ποιος είσαι, ποιο δρόμο ακολουθείς και είτε το δέχεσαι είτε όχι, θέλει να είναι πάντα δίπλα σου σε ό,τι χρειαστείς. Μην κάνεις κατάχρηση της καλοσύνης που σου δείχνει.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας γνωρίζουμε χιλιάδες ανθρώπους. Κάποιοι από αυτούς παραμένουν στη ζωή μας είτε σε φιλικό είτε σε ερωτικό επίπεδο. Στους φίλους πάντα λέμε να προσέχουν και να είναι καλά, γιατί είναι φίλοι μας και έχουν μεγάλη σημασία στη ζωή μας. Στους συντρόφους όταν λέμε να προσέχουν και να φροντίζουν τον εαυτό τους, δεν το λέμε απλώς για να ειπωθεί και να βγούμε από την υποχρέωση ή μόνο και μόνο επειδή τους αγαπάμε. Η διαφορά μεταξύ του φιλικού ενδιαφέροντος και του ερωτικού είναι ότι για τους συντρόφους υπάρχει ένα κλικ παραπάνω ανησυχίας για την ασφάλεια και την ψυχική υγεία τους, επειδή υπάρχει το αίσθημα του έρωτα ή μάλλον της αγάπης, για να το θέσω πιο σωστά. Φοβάσαι μην πάθει κάτι και δεν είσαι εκεί να τον βοηθήσεις. Τρομάζεις στην ιδέα ότι κάτι ή κάποιος έχει σκοπό να τον βλάψει κι εσύ ίσως να μην προλάβεις να το αποτρέψεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα, ανεξαιρέτως αν υπάρχει έρωτας ή όχι, ενδιαφερόμαστε να είστε καλά γιατί θέλουμε να σας βλέπουμε να πετυχαίνετε σε όλους τους τομείς. Να σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε πρακτικά τι θέλει να πει ο ποιητής. Όταν σου λέει ότι θέλει να σε εξυπηρετήσει να πας στο νοσοκομείο, γιατί δε θέλει να είσαι μόνος σου, δεν το κάνει γιατί σε γουστάρει, αλλά γιατί σε νοιάζεται. Δε θέλει να νιώθεις μοναξιά, θέλει να είναι στήριγμά σου στις δύσκολες στιγμές και αφού έχει το αμάξι, θα σε πάει για να μην ταλαιπωρείσαι. Στην τελική δε θα σε κουβαλήσει στην πλάτη του. Όταν σου λέει να προσέχεις όταν θα βγεις αργά το βράδυ, δεν το λέει γιατί σε θέλει και απλώς για να ειπωθεί ή γιατί ζηλεύει, αλλά επειδή ανθρώπινα ανησυχεί μην πάθεις κάτι και δεν είναι δίπλα σου όταν χρειαστείς ένα χέρι βοηθείας. Εξάλλου, θα μου πεις, γι’ αυτό έχεις τους φίλους. Και οι φίλοι βοηθάνε, αλλά όταν δεν μπορούν χρειάζεσαι κάποιον κοντά σου, για αυτό και είναι εκεί.
Έχοντας συνηθίσει στο απλό και καθημερινό -έως βαρετό πλέον- άκουσμα των φράσεων «Να προσέχεις» και «Όταν φτάσεις σπίτι, στείλε μου να ξέρω ότι είσαι καλά», είναι δύσκολο να διακρίνεις αν το λένε επειδή όντως ενδιαφέρονται ή αν το λένε απλώς για να βγουν από την υποχρέωση. Εκεί πέφτεις σε μια μικρή παγίδα, όπου αν δώσεις λίγη παραπάνω βάση και αρχίσεις να παρατηρείς τα δείγματα του καθενός, θα μπορέσεις να βγεις από αυτή και να καταλάβεις από πού πηγάζει. Αρχικά, αξιολογώντας από πού έρχεται το ενδιαφέρον, δεύτερον κατά πόσο σε νοιάζει το εκάστοτε άτομο, τρίτον τι βαρύτητα και τι προτεραιότητα του δίνεις και στο τέλος κατά πόσο σε αγγίζουν τα λεγόμενά του. Ακούγεται εγωιστικό, αλλά δεν είναι. Πολλές φορές δεχόμαστε τέτοια σχόλια από ανθρώπους που μπορεί στο παρελθόν να μας έχουν κάνει κακό. Προφανώς βάσει λογικής, δε θα δώσεις σημασία σε αυτό, παρά μόνο στα προηγούμενα δείγματα που έχεις λάβει.
Το θετικό στο ενδιαφέρον του καθενός προς το πρόσωπό σου είναι ότι αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είσαι μόνος σε όλο αυτό, ό,τι και αν είναι. Νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου και σε ανεβάζει ψυχολογικά το να γνωρίζεις ότι κάποιος σε σκέφτεται και θέλει να είσαι καλά. Βλέπεις ότι έχεις ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή ξέρεις ότι έχεις έναν άνθρωπο κοντά σου να συμβουλευτείς. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι έχουν εκμεταλλευτεί αυτό το ενδιαφέρον και κάνουν το λεγόμενο love-bombing, που σε καταποντίζουν με θετικά σχόλια πετώντας, στον αέρα πάντα, μικρές -άκακες στα μάτια μας- φρασούλες, όπως οι προαναφερθείσες, για να πετύχουν ένα σκοπό.
Σε γενικές γραμμές όμως, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι όταν κάποιος μας δίνει ένα χέρι βοηθείας, καλό είναι να το αποδεχόμαστε, αλλά παράλληλα να αξιολογούμε από πού προέρχεται. Είτε σε θέλει είτε όχι, η ουσία είναι ότι θέλει και το κάνει και όχι επειδή κάποιος το επέβαλε. Θέλει να είναι δίπλα σου, ίσως γιατί έχει περάσει παρόμοιες καταστάσεις και μπορεί να σου δώσει χρήσιμες συμβουλές ως προς τη διαχείρισή τους. Σε καμία περίπτωση δε σε μειώνει, ίσα-ίσα σου δίνει κάποιες βάσεις για να ξεκινήσεις και από εκεί και πέρα μόνος σου θα κρίνεις πως θα πορευτείς. Για αυτό, λοιπόν, ας γίνουμε κατ’ ομοίωση καλόψυχοι και όχι μόνο κατ’ εικόνα καχύποπτοι.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.