Τώρα που έχει χειμωνιάσει για τα καλά, κρύωσε ο καιρός και δε μας παίρνει να τριγυρνάμε από παραλία σε παραλία με το μαγιό και με τη σαγιονάρα κρατώντας παγωμένη μπίρα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας ζεστός και σχετικά ήσυχος χώρος για να μπορέσουμε να πιούμε το ποτάκι μας, να κάτσουμε άνετα και να κουβεντιάσουμε με τις ώρες.
Λαθεμένα έχουμε συνδέσει το αλκοόλ με παγωμένα ποτά. Πολλές φορές εκτός από το να ζεστάνεις το σώμα σου θες να ζεσταθεί και το μέσα σου. Τι γίνεται λοιπόν όταν θες να πιεις κάτι ζεστό μα συγχρόνως θες να πιεις κι αλκοόλ;
Πέρα από την κλασική ζεστή σοκολάτα με ρούμι, το οινόμελο και το ρακόμελο είναι από τις πιο παλιές και γευστικές επιλογές που μπορείς να κάνεις.
Σερβίρονται ζεστά και είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τις εξόδους με καλή παρέα. Είναι από τα πιο αρχαία ποτά και έχουν και πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Το ρακόμελο έχει προέλευση κυρίως από την Κρήτη και την Αμοργό περίπου τον 12ο αιώνα. Τα συστατικά του απλά, ρακή, μέλι, τοπικά βότανα και μπαχαρικά. Οι ντόπιοι συνήθιζαν να το κερνάνε στους καλεσμένους και τους φιλοξενούμενούς τους. Αρχικά ονομαζόταν ψημένη ρακή και η παρασκευή του προοριζόταν κυρίως για ιατρικούς σκοπούς.
Το οινόμελο έχει την προέλευσή του στην αρχαία Ελλάδα και το συναντάμε σε αναφορές του Ιπποκράτη καθώς και σε μελέτες για τα αρχαία συμπόσια και τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων. Λέγεται πως το κατανάλωναν καθημερινά, μάλιστα ο Δημόκριτος θεωρούσε πως η μακροζωία του οφείλονταν σε αυτό.
Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σαν μέσο ίασης κι αναλόγως την ασθένεια που ήθελε να θεραπεύσει συνδύαζε και το ανάλογο βότανο μαζί με οινόμελο. Τα συστατικά του είναι εξίσου απλά όπως του ρακόμελου, οίνος, μέλι και διάφορες παραλλαγές από βότανα και μπαχαρικά με σταρ την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Τα ζεστά ποτά προσφέρουν ευφορία, σου φτιάχνουν τη διάθεση, μειώνουν το στρες κι αυξάνουν τη λίμπιντο, είναι χωνευτικά και προσφέρουν ευεξία και μακροζωία. Αν ψάξουμε λίγο καλύτερα και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα δούμε ότι σε πολλά μέρη συνηθίζονται παρόμοια ζεστά ροφήματα με βάση το αλκοόλ.
Από τα πιο δημοφιλή είναι το Grog, που το κατανάλωναν κυρίως οι Βρετανοί ναυτικοί και παρασκευάζεται από μαύρο ρούμι, μαύρη ζάχαρη, λεμόνι, κανέλα και πορτοκάλι.
Στη Νότια Αγγλία συναντάμε το Wassail από μηλίτη, μπαχαρικά, ζάχαρη, κανέλα, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ.
Και στην Αμερική όμως τις κρύες νύχτες του χειμώνα μια καλή πρόταση είναι το Toddy, ένα ρόφημα με δυνατό ουίσκι, καυτό νερό, μέλι, ζάχαρη και λεμόνι.
Υπάρχει κι ένα ιδιαίτερο ρόφημα το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι με μαύρο τσάι, ρούμι, γλυκάνισο, κανέλα, μέλι και λεμόνι. Τα ζεστά αλκοολούχα ποτά υπήρχαν από πολύ παλιά και η χρήση τους ήταν κυρίως θεραπευτική κι όχι τόσο ψυχαγωγική. Το αλκοόλ καταλύει τις αντιστάσεις μας και φέρνει ενότητα και ομοψυχία. Όταν καταναλώνεται σωστά, με μέτρο και καλή παρέα ελαφραίνει την ατμόσφαιρα και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά λύνοντας τη γλώσσα προσφέροντας ευφράδεια λόγου.
Γι’ αυτό τώρα που χειμώνιασε μη διστάζετε να δοκιμάσετε κάτι το διαφορετικό, παραγγείλετε ένα καραφάκι οινόμελο ή ρακόμελο το Σάββατο που θα βγείτε. Θα σας ζεστάνουν και μεταφορικά μα και κυριολεκτικά. Εκτός από τον οδηγό φυσικά, να τα λέμε κι αυτά!
Στην υγειά σας!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου