Ο κάθε ένας από εμάς έχει λατρεμένες συνήθειες, κακές ή καλές συνήθειες, «αμαρτωλές» ή και απαγορευμένες. Αυτό που ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε στην ενήλικη ζωή μας είναι πως, πολλές από αυτές, τις κουβαλάμε από τα παιδικά μας χρόνια, αρνούμενοι να τις αφήσουμε ή να τις αλλάξουμε, σαν ένα παιδάκι που δε θέλει να αποχωριστεί την πιπίλα του. Μυρωδιές, γεύσεις ή πράξεις που μας φέρνουν στο μυαλό όμορφες αναμνήσεις κι ένα αίσθημα νοσταλγίας.
Μια πρόσφατη μελέτη από το Brown University των ΗΠΑ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ρουτίνες και οι συνήθειες που αποκτούν τα παιδιά σταθεροποιούνται και ριζώνουν στην ηλικία των 9 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας οι επιστήμονες παρακολούθησαν σχεδόν 50.000 οικογένειες, των οποίων τα παιδιά παρέμειναν συνεπείς στις ρουτίνες και συνήθειές τους από την ηλικία των 9 ετών έως την ολοκλήρωση του λυκείου. Εμείς, το πάμε ένα βήμα παραπέρα και εξετάζουμε ποιες παιδικές συνήθειες συνεχίζουμε να κρατάμε μέχρι και την ενήλικη ζωή μας.
1.Παρακολουθούμε κινούμενα σχέδια.
Είτε έχουμε αποκτήσει δικά μας παιδιά είτε όχι, μια παιδική συνήθεια που ακόμη μας αρέσει να κρατάμε είναι όταν ξυπνάμε τα πρωινά του Σαββατοκύριακου να ανοίγουμε την τηλεόραση. Φτιάχνουμε πρωινό κι αν παίζει παιδική σειρά ή ένα από τα αγαπημένα μας καρτούν στην τηλεόραση, καθόμαστε με μεγάλη ευλάβεια και το παρακολουθούμε. Στο κάτω-κάτω όσα χρόνια κι αν περάσουν ενθουσιαζόμαστε μόνο και στο άκουσμα του soundtrack κινουμένων σχεδίων που μεγαλώσαμε μαζί τους. Χωρίς τύψεις, για λίγα λεπτά, νιώθουμε και πάλι σαν ξέγνοιαστα παιδιά.
2. Κοιμόμαστε με το φως αναμμένο.
Από παιδιά, το σκοτάδι το έχουμε συνδέσει με φαντάσματα και τρομακτικές οντότητες που θέλουν να μας απαγάγουν και να μας πάρουν σ’ ένα άλλο, φανταστικό κόσμο μαζί τους. Έτσι δημιουργήσαμε μέσα μας την αντίληψη πως το φως μπορεί να διώξει το κακό και να μας κρατήσει ασφαλείς. Εμείς λοιπόν, ως μεγάλα παιδιά, αφήνουμε το λαμπατέρ αναμμένο όλο το βράδυ κι ας γνωρίζουμε πως οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμα και το παραμικρό φως μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου μας. Ασφάλεια πάνω απ’ όλα!
3. Δοκιμάζουμε το μείγμα από το κέικ πριν ψηθεί.
Ως παιδιά περίεργα κι ανυπόμονα, όποτε έφτιαχνε κέικ η μαμά, η δικιά μας απαίτηση ήταν να μας δώσει το μπολ και την κουτάλα για να «καθαρίσουμε» τ’ απομεινάρια. Τι κι αν μας έλεγαν πως τα υλικά είναι ωμά και πως θα βγάλουμε σκουλήκια στο στομάχι μας; Τίποτα δε μας φοβερίζει και δε μας εμποδίζει από αυτό το καταπληκτικό συναίσθημα του να δοκιμάσουμε πρώτοι τη λιχουδιά που πρόκειται να ψηθεί σε λίγο. Αυτή τη συνήθεια μπορεί να την κουβαλάμε σ’ ολόκληρη τη ζωή μας και την αναβιώνουμε κάθε φορά που η γιαγιά, η μαμά ή εμείς οι ίδιοι επιχειρήσουμε να φτιάξουμε ένα γλυκό. Και το δακτυλάκι μας θα χώσουμε στο μπολ και το ωμό μείγμα θα δοκιμάσουμε.
4. Ο τρόπος που βουρτσίζουμε τα δόντια μας.
Μια από τις πλέον πιο περίεργες συνήθειες που φέρουμε από τα παιδικά μας χρόνια και χιλιάδες χρήστες της διαδικτυακής πλατφόρμας Reddit παραδέχθηκαν πως τηρούν ευλαβικά, είναι αυτή του βουρτσίσματος των δοντιών. Δεν αναφερόμαστε στην πράξη αλλά στον τρόπο που γίνεται. Πρώτα παίρνουμε την οδοντόβουρτσα, τη βρέχουμε κάτω απ’ τη βρύση, βάζουμε επάνω την οδοντόκρεμα και μετά ξαναβρέχουμε την οδοντόβουρτσα λες και θέλουμε την ενυδατώσουμε ακόμα περισσότερο πριν ακουμπήσει τα δόντια μας. Σε αντίθεση, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να μη βρέχουμε την οδοντόβουρτσα μετά την τοποθέτηση της οδοντόκρεμας γιατί αυτό μπορεί να μειώσει την επίδραση του φθορίου, καταστρέφοντας τους κρυστάλλους μέσα στην οδοντόκρεμα. Λογική σ’ αυτή μας την πράξη δεν υπάρχει, αλλά αποτελεί ένα ακόμη παιδικό «κουσούρι» που κουβαλάμε.
5. Χριστούγεννα: “It’s the most wonderful time of the year”.
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Η μαγεία αυτών των γιορτών κι ο ενθουσιασμός εξακολουθεί να ζει μέσα σε πολλούς ενήλικες που επιθυμούν να κρατούν κάποιες συνήθειες ως ιεροτελεστίες. Για παράδειγμα το στόλισμα του δέντρου και γενικά ολόκληρου του σπιτιού πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 30 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, πολλές φορές σε σημείο υπερπαραγωγής. Τα δώρα πρέπει οπωσδήποτε να είναι τοποθετημένα κάτω από το δέντρο και το σπίτι επιβάλλεται να είναι γεμάτο γλυκά και χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, ασχέτως αν δεν προορίζονται για κατανάλωση από εμάς τους ιδίους. Και για να ολοκληρωθεί η γιορτινή ατμόσφαιρα, όλες οι ταινίες “Home Alone” παίζουν σε επανάληψη στην τηλεόραση κι εσύ τις παρακολουθείς με μανία για εικοστή χρονιά.
Δεν είναι τυχαίo που δημιουργήθηκε η φράση “old habits die hard”. Οι παλιές συνήθειες δύσκολα εγκαταλείπονται, ειδικά όταν μαζί τους φέρνουν τη χαρά, την ξεγνοιασιά, την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων. Σκεφτείτε το λίγο και θα δείτε πως όλο και κάποια παιδική συνήθεια βρίσκεται καλά κρυμμένη πίσω από την εικόνα του «σοβαρού και υπεύθυνου ενήλικα». Και καλά κάνει, τα παιδιά άλλωστε πάντα ξέρουν καλύτερα!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου