Έχουμε καταναλώσει ατελείωτες ώρες, οι περισσότεροι, για το αν μας ικανοποιεί η εργασία την οποία κάνουμε. Κι αν είναι μία έχει καλώς αλλά συνήθως μέχρι να κατασταλάξουμε κάπου μπορεί να βρεθούμε να κάνουμε πάνω από μία δουλειά. Μεμονωμένα ή ταυτόχρονα δεν έχει σημασία.
Κοιτώντας όμως την υφήλιο γενικότερα, τα επίπεδα διαβίωσης, τις συνθήκες εργασίας -κι όχι μόνο- θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν κάποιο επάγγελμα το οποίο στους περισσότερους από εμάς θα φάνταζε αδύνατο έως αδιανόητο να το κάνουμε. Σε κάποια άλλα βέβαια ίσως να παρακαλούσαμε να μας προσλάβουν. Δέκα τέτοια περίεργα επαγγέλματα θα δούμε παρακάτω.
1.Οδοντίατρος του δρόμου- Βαρανάσι, Ινδία
Στη μακρινή Ινδία υπάρχει οδοντίατρος ο οποίος όχι μόνο δεν έχει οδοντιατρείο, με την έννοια που όλοι γνωρίζουμε, αλλά μάλιστα ασκεί το επάγγελμά του -κυριολεκτικά- στο πεζοδρόμιο. Ξυπνάει δηλαδή το πρωί, παίρνει τη βαλιτσούλα του και σε ένα σημείο κάποιου πεζοδρομίου εξασκεί την οδοντιατρική στους ανθρώπους που δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα. Οι συνθήκες εργασίας κι η καθαριότητα είναι δευτερευούσης σημασίας, αφού για ό, τι κάνει έχει γνώμονα την άμεση ανακούφιση των ασθενών του. Μάλιστα έχει υπό την παρακολούθησή του κι εκπαιδευόμενους οδοντιάτρους οι οποίοι μαθαίνουν με, μοναδικό, μάθημα την πρακτική εξάσκηση. Βότανα και γιατροσόφια κυριαρχούν στη θεραπευτική αγωγή του ενώ δε διστάζει να κατασκευάζει και τεχνητές οδοντοστοιχίες από απλά υλικά όπως σιλικόνη. Οι «πελάτες» του δηλώνουν ευγνώμονες!
2. Καθηγητής παρασιτολογίας- Νέα Υόρκη, Αμερική
Στο «Μεγάλο Μήλο» της Αμερικής θα βρούμε διακεκριμένο καθηγητή παρασιτολογίας ο οποίος επισκέπτεται εργοστάσια λυμάτων και σκοπός του είναι να συλλέξει δείγματα για να τα εξετάσει για παρουσία βακτηρίων, ιών και πολλών άλλων επιβλαβών ουσιών τα οποία μπορούν να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία με την εξάπλωσή τους. Πάει δηλαδή εκεί που μαζεύονται οι ακαθαρσίες -και πολύ περισσότερα- και διασφαλίζει με επιστημονικούς τρόπους πως κανείς δεν κινδυνεύει να μολυνθεί. Σε περίπτωση που ανακαλύψει κάτι ύποπτο ολόκληρο το σύστημα υγείας παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί κάποια ασθένεια. Είναι κυριολεκτικά «βρώμικο» επάγγελμα.
3. Επαγγελματίας «σπρώχτης»- Ιαπωνία, Κίνα, Καναδάς, Αμερική
Σίγουρα έχετε δει κάποια φωτογραφία να τριγυρνάει στο διαδίκτυο αλλά και στην τηλεόραση όπου δείχνει σιδηροδρομικούς σταθμούς στη κατά τ’ άλλα μαγευτική και μυστήρια Ιαπωνία όπου άνθρωποι με στολές σπρώχνουν συμπολίτες τους για να χωρέσουν όσοι περισσότεροι γίνεται μέσα σε ένα βαγόνι τρένου. Ειδικά τις πρωινές ώρες συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους σταθμούς, φήμες λένε. Κι αν πιστεύατε ότι είναι εθελοντές οι οποίοι προθυμοποιούνται να βοηθήσουν τον κόσμο πλανάστε πλάνην οικτρά. Είναι επάγγελμα επί πληρωμή κι ο σκοπός του είναι να καθυστερούν όσο το δυνατόν λιγότεροι υπάλληλοι το πρωί στη δουλειά τους. Ή είσαι οργανωμένο κράτος ή δεν είσαι! Κίνα, Καναδάς και Αμερική έχουν εντάξει πιο πρόσφατα το επάγγελμα αυτό υπό τη μορφή οργανωμένων προσλήψεων.
4. «Δωρητής» Ηλεκτρικού Σοκ- Μεξικό, Αμερική
Όχι μην τον μπερδεύετε με άλλου τύπου δωρεές, αν και κατά μία έννοια κι αυτός μοιράζει, λένε. Στα νυχτερινά κέντρα του Μεξικού κυκλοφορεί επαγγελματίας ηλεκτροφόρου σοκ (είναι γνωστοί ως toques) όπου με ένα κιβώτιο το οποίο παράγει ρεύμα και θυμίζει εκείνο το μηχάνημα που χρησιμοποιούταν προπολεμικά στις ψυχιατρικές κλινικές προς «συμμόρφωση» των ασθενών και παρέχει τις υπηρεσίες του στους θαμώνες των μαγαζιών οι οποίοι τον πληρώνουν κιόλας για να ηλεκτριστούν. Φημολογείται πως ένα τέτοιο σοκ εν μέσω μέθης ή θα σε ξενερώσει ή θα σε κάνει περισσότερο λιάρδα. Όπως τη βρίσκει ο καθένας παιδιά!
5. Επαγγελματίας τεθλιμμένος συγγενής- Αφρική, Κίνα, Μέση Ανατολή
Είναι αυτοί οι πηγαίνουν στις κηδείες και κλαίνε σαν να μην υπάρχει αύριο αλλά επί πληρωμή. Επίσης στην ίδια κατηγορία -αλλά με χαμηλότερη αμοιβή- είναι κι εκείνοι που απλώς πηγαίνουν και παρακολουθούν ως απλοί θεατές χωρίς κροκοδείλια δάκρυα. Φαίνεται εξουθενωτικό– ειδικά το κομμάτι που περιλαμβάνει κλάμα γοερό– αλλά από την άλλη θα μπορούσε να πει κανείς ότι και ξεσπάνε και πληρώνονται. Δεν μπορεί, όλο και κάποιο δικό τους λάθος, πάθος, χαμό θα σκέφτονται για να κλαίνε κατά παραγγελία. Και γιατί κάτι μου λέει εμένα πως το έχουμε και στη χώρα μας αυτό το επάγγελμα;
6. Εσωτερικοί φύλακες αμαξιών- Κόστα Ρίκα, Κεντρική Αμερική
Εάν θες να μη σου κλέψουν το αμάξι σου στην Κόστα Ρίκα έχουν βρει τη λύση κι έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Κατά τη διάρκεια που δεν το χρειάζονται είτε είναι στη δουλειά είτε σπίτι είτε για διασκέδαση «ναυλώνουν» άνθρωπο να κάθεται μέσα για όσες ώρες χρειαστεί για να αποφύγουν την κλοπή. Οι αμοιβές κυμαίνονται από ένα έως δέκα δολάρια την ώρα, φανταζόμαστε ανάλογα με την αξία του αυτοκινήτου. Λέτε να το ξεκινήσουμε κι εμείς;
7. Φύλακας ιδιωτικού νησιού- Αυστραλία
Άνθρωπος θεώρησε επάγγελμα τη φύλαξη του ιδιωτικού του νησιού από άλλον άνθρωπο και γι’ αυτό τον αντάμειψε με χιλιάδες δολάρια για να κατοικεί σε ένα παραδεισένιο νησί για όσο καιρό ο ιδιοκτήτης της γης αυτής δεν μπορούσε να βρίσκεται εκεί. Δηλαδή ζούσε σαν ναυαγός αλλά χωρίς να είναι ναυαγός και με όλες τις ανέσεις που μπορεί κάποιος να έχει σε ένα ιδιωτικό νησί πολυτελείας. Για πόσους από μας είναι η δουλειά των ονείρων μας; Να δω χεράκια!
8. Επαγγελματίας υπναράς- Αμερική κι όχι μόνο
Με τη NASA να πρωτοστατεί σε αυτόν τον επαγγελματικό προσανατολισμό αναζητούνται ανά τον κόσμο εργαζόμενοι οι οποίοι απαγορεύεται να σηκωθούν από το κρεβάτι τους για περίπου 90 ημέρες. Τα δωμάτιά τους διαθέτουν τηλεόραση, υπολογιστή, ίντερνετ, κονσόλες παιχνιδιών κι έχουν επίσης το δικαίωμα να τους επισκέπτονται συγγενείς και φίλοι με ραντεβού. Βέβαια συναντάμε και σε άλλες χώρες αυτό το επάγγελμα αλλά για σκοπούς ιατρικών μελετών αφού θέλουν να παρακολουθούν τις αντιδράσεις των ανθρώπινων εγκεφάλων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διαλέγετε και παίρνετε!
9. Μετακινητές παγόβουνων- Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός
Μετά το φιάσκο του Τιτανικού η Παγκόσμια Περιπολία Πάγου (ναι υπάρχει-International Ice Patrol) έχει παγιωθεί το επάγγελμα των ανθρώπων που μετακινούν παγόβουνα σε περίπτωση που κρίνουν πως κινούνται απειλητικά προς την ανοιχτή θάλασσα κι ίσως κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή και το περιβάλλον λόγω αυξημένης κίνησης πετρελαιοφόρων. Όλα αυτά τα επικίνδυνα βουνά από πάγο συγκεντρώνονται στα σωστά σημεία του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού έτσι ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο.
10. Μασχαλομυριστές- Γερμανία
Αν εμείς γουρλώνουμε τα μάτια με τον τίτλο του τελευταίου επαγγέλματος της λίστας μας τι να πουν κι αυτοί που το κάνουν ως επάγγελμα. Ναι υπάρχει κι απαντάται, σίγουρα, στη Γερμανία όπου τα διάφορα deodorant, που κάποιοι δεν μπορούμε χωρίς αυτά, μυρίζονται από εργαζόμενους επάνω σε μασχάλες οι οποίοι συμπληρώνοντας κάποιες αναφορές με τις παρατηρήσεις τους βοηθούν στη βελτίωση των προϊόντων. Ελπίζουμε η μυρωδιά της επαγγελματικής τους επιτυχίας να είναι εύοσμη.
Περίεργα ή όχι τα παραπάνω επαγγέλματα γεγονός είναι πως προσφέρουν σε κάποιους ανθρώπους τα ως προς το ζην κι εμείς μόνο σεβασμό δείχνουμε προς αυτά. Όσο κι αν κάποια μας ξινίζουν, μας βρωμίζουν ή μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν όντως υπάρχουν ευχόμαστε στους εργαζόμενους τα καλύτερα και ταχεία ανέλιξη στην επαγγελματική τους ζωή.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου