Γράφει η συγγραφέας Κατερίνα Τσεμπερλίδου.

Μερικοί νομίζουν ότι οι σχέσεις διαμορφώνονται από τα συναισθήματα ή τις ανάγκες και τις πράξεις μας.

Διαφωνώ.

Πιστεύω ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει στις σχέσεις η φαντασία. Συμπληρώνει τα συναισθήματα και τις πράξεις μας.

Στο Δημοτικό, πολλά αγοράκια φαντάζονται να φιλάνε τα κοριτσάκια. Τα κοριτσάκια φαντάζονται να φοράνε τα εντυπωσιακά ρούχα της κούκλας τους ώστε να ξεχωρίζουν, με την εμφάνισή τους, εντυπωσιάζοντας τους άλλους.

Στην εφηβεία τα κορίτσια ερωτεύονται πλατωνικά τα ινδάλματά τους. Θαυμάζουν ένα τραγουδιστή και με τη φαντασία τους φτιάχνουν ιστορίες για το πώς θα τους υπογράψει αυτόγραφο, θα τις φιλήσει, θα τις ερωτευθεί . Στολίζουν το δωμάτιό τους με τις αφίσες του, κάνουν τη φωτογραφία του wallpaper στον υπολογιστή για να είναι διαρκής η παρουσία του στη ζωή τους σαν stimuli στη φαντασία τους. Τα αγόρια, πάλι, φαντάζονται ερωτικές πράξεις με κορίτσια των περιοδικών και όχι μόνο. Τα αγόρια, επίσης, φαντάζονται να γνωρίσουν από κοντά τα αθλητικά τους ή μουσικά ινδάλματα και να φωτογραφηθούν μαζί τους σαν κολλητοί, καμαρώνοντας στους φίλους για τη γνωριμία και τη φωτογραφία.

Το υποσυνείδητο δεν ξεχωρίζει αν η εικόνα είναι εικονική ή πραγματική, οπότε ανταποκρίνεται σωματικά δίνοντας χαρά στον θεατή, που, στη συνέχεια αναλαμβάνει μόνος του να δώσει και ικανοποίηση στον εαυτό του.

Στις σχέσεις εξ αποστάσεως, η φαντασία συμπληρώνει τους αισθησιακούς διαλόγους μέσω τηλεφώνου ή την προχωράει πιο πέρα μέσω εμφανίσεων στο Skype. Όμως και στις δυο περιπτώσεις, ο κάθε ένας χρειάζεται να φανταστεί τη συνέχεια της ιστορίας, σαν να συνέβαινε στην πραγματικότητα με τη συνεργασία του άλλου.

Πόσοι και πόσες δεν παραπονιούνται ότι ο/η σύντροφός τους είναι συντηρητικός και δεν έχει φαντασία στο sex, με αποτέλεσμα η πράξη να γίνεται ρουτίνα που επαναλαμβάνεται με την ίδια ιεροτελεστία. Μήπως αυτή δεν ήταν και η αιτία που ένα μυθιστόρημα για SM πούλησε 50 εκατομμύρια αντίτυπα;

Αλλά και πέρα από το sex ή τα ινδάλματα, η φαντασία έρχεται να δώσει ανυπόστατες διαστάσεις σε φυσιολογικές καταστάσεις. Η καχυποψία και η ζήλεια του Οθέλου, φουντωμένες από την φαντασία του, τον έκαναν να δολοφονήσει την αθώα Δεισδαιμόνα.

Στο γραφείο, ένας αγουροξυπνημένος δεν μας μιλάει και φανταζόμαστε ότι κάτι έχει εναντίον μας. Η κουμπάρα μας κάνει καιρό να μας τηλεφωνήσει και μας περνάνε από το μυαλό ιδέες ότι απομακρύνθηκε από μάς. Γελάει η γειτόνισσα με τα αστεία του συντρόφου μας και φανταζόμαστε ότι ξεκινάει ένα φλερτ ανάμεσά τους. Άργησε το παιδί; Kάτι κακό του συνέβη. Είναι γάιδαρος ο προϊστάμενος και δεν αναγνωρίζει ποτέ τη συμβολή κανενός; κάνουμε τη σκέψη μήπως εμείς είμαστε ανεπαρκείς.

Όπως είπε κι ο Μαρκ Τουαίην για την αρνητική πλευρά της φαντασίας «Οι καταστροφές που έχω ζήσει ήταν κατά 95% στη φαντασία μου».

Η φαντασία, στη θετική της πλευρά είναι δημιουργική.

Ας τη χρησιμοποιούμε για να εμπλουτίσουμε παρά να χαλάμε τη ζωή μας. Ας τη χρησιμοποιήσουμε για να βρούμε κάποιες δημιουργικές λύσεις για τη δουλειά μας ή ένα δημιουργικό χόμπυ. Ας την θέσουμε στην υπηρεσία μας να φανταστεί το sex όπως το θέλουμε, την επιτυχία, μια λουλουδιασμένη άνοιξη, την αγαπημένη παραλία, το reunion με αγαπημένα πρόσωπα, τη γνωριμία μας με τον Bono των U2…

Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Συγγραφέας, Inspirational Speaker, Δημιουργός του site www.tsemperlidou.gr