Ξέρεις τι θα ήθελα να καταφέρω με αυτό το άρθρο; Να σε ξυπνήσω λιγάκι. Να σου πω κάποιες δικές μου αλήθειες που αν δώσεις την απαραίτητη προσοχή θα διερωτηθείς «βρε μπας κι αν το κάνω αλλάξει κάτι»; Τώρα θα διερωτάσαι, «κάτι σε σχέση με τι»; Κάτι σε σχέση με εσένα, τον τρόπο που αντιμετωπίζεις κάποιες καταστάσεις και τις επιπτώσεις που φορτώνεις στον εαυτό σου ενώ θα μπορούσες να τις αποφύγεις.
Σου έχει συμβεί κάτι το οποίο σε πλήγωσε. Όλοι σε κάποια φάση νιώθουμε την ανάγκη να το διηγηθούμε σε κάποιο δικό μας άνθρωπο. Κάποιοι το διηγούμαστε στον εαυτό μας ρωτώντας συνεχώς «γιατί να μου συμβεί αυτό; Πότε θα μου τύχει κάτι ευχάριστο; Πότε θα χαμογελάσω ξανά; Πότε θα σταματήσω να συναντώ λάθος ανθρώπους; Πότε θα σταματήσω να δίνω χωρίς να παίρνω;»
Βήμα πρώτο. Αναδιατυπώνουμε τις ερωτήσεις και τη ροή της συζήτησης. «Μπορώ να κάνω κάτι ν’ αλλάξω αυτό που συνέβη;», «Πριν συμβεί αυτό, χαμογελούσα, άρα μου έτυχε κάτι ευχάριστο.», «Ακόμη και οι λάθος άνθρωποι μας μαθαίνουν κάτι και μας κάνουν πιο ώριμους και δυνατούς. Πρέπει να τους ευχαριστούμε που ήρθαν και έφυγαν.», «Στη ζωή, δε μας είπε κάποιος πως ό, τι δώσουμε θα πάρουμε και αν εμείς μάθαμε να δίνουμε θα έρθει η στιγμή που θα πάρουμε πίσω διπλά όσα δώσαμε».
Ζούμε την ιστορία που εμείς διηγούμαστε. Όταν συμβαίνει κάτι κακό, αν το δούμε ως ευκαιρία για κάτι καλύτερο που έρχεται, θα λειτουργήσει θετικά. Το σύμπαν μας δίνει ό, τι ζητάμε. Δε μας εκδικείται αλλά μας ανταποδίδει τη δική μας πραγματικότητα. Συνεπώς τα περισσότερα πράγματα που μας συμβαίνουν είναι στο χέρι μας. Εξαρτάται πώς τα αντιμετωπίζουμε και πόσο θύματα θέλουμε να το παίξουμε.
Στην τελική, όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους. Αν σου έχει συμβεί κάτι στα προσωπικά σου, στα επαγγελματικά σου ή στα οικογενειακά, μία παρεξήγηση, ένας καβγάς, ένα λάθος που φαντάζει τεράστιο και κάτσεις στον καναπέ απελπισμένος νομίζοντας πως ήρθε του κόσμου το τέλος, το μόνο που καταφέρνεις είναι να το καλείς να έρθει. Αν όμως από την άλλη πάρεις μία ανάσα, βάλεις το αγαπημένο σου συνολάκι, πας για ένα ποτό με τον κολλητό, το συζητήσεις και δείτε πιθανές λύσεις θα νιώσεις πολύ καλύτερα.
Αν κλειστείς στον εαυτό σου χωρίς να εξηγήσεις στους δικούς σου ανθρώπους τι έχει συμβεί, δεν πρόκειται να το μαντέψουν άρα δε θα σε βοηθήσουν να ανασάνεις και να δεις τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Το κλειδί είναι σε σένα. Πρέπει ν’ αγαπάς εσένα πρώτα για να μπορέσεις ν’ αγαπηθείς και να εκτιμηθείς. Δούλεψε με εσένα για να λειτουργείς σωστά και με τρίτους. Είναι λογικό να έχουμε άμυνες καθώς από μικροί ζήσαμε διάφορες καταστάσεις οι οποίες έκτισαν τοίχους μέσα μας και μπλοκάραμε αρκετά θετικά συναισθήματα. Οι τοίχοι όμως είναι για να γκρεμίζονται.
Μετά από κάτι κακό, σκέψου κάτι καλύτερο που θα συμβεί. Προτού πιστέψεις όμως ότι θα συμβεί, πίστεψε ότι αξίζει στον εαυτό σου να του συμβεί κάτι καλύτερο. Κάνουμε αυτοκριτική, αποκτούμε αυτοπεποίθηση, γκρεμίζουμε τοίχους και χτίζουμε εμπειρίες και σχέσεις. Ακόμη και θέμα υγείας να συναντήσουμε στο δρόμο μας, η ψυχολογία μας είναι εκείνη που οδηγεί και φέρνει τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου τύχει κάτι το οποίο σε σπρώχνει στο κενό, πάτα τα φρένα σου με όση δύναμη έχεις. Σήκωσε κεφάλι κι αναγνώρισε τι αξίζεις. Εκείνη τη στιγμή θα σταματήσεις στο χείλος του γκρεμού και κοιτάζοντας κάτω θα δεις να πέφτουν στο κενό όλη η απόγνωση και η απελπισία που σε έσπρωχναν. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν χαμογέλασε και κοίτα ψηλά. Το χρωστάς στον εαυτό σου.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου