Ψυχανάλυση, ερωτική δυσλειτουργία, επαφή και κορύφωση που έρχεται ή δεν έρχεται. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους που μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Όταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει δυσκολίες έως κάποια δυσλειτουργία στην ερωτική του ζωή, ως συνήθως το αποδίδει σε οργανικούς παράγοντες, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα όργανα του σώματος. Ο «αόρατος» παράγοντας είναι ο ψυχολογικός, που συχνά δεν του δίνεται η βαρύτητα που του αναλογεί ή αγνοείται παντελώς. Με αυτή την αφορμή, καταπιαστήκαμε με ένα θέμα που απασχολεί πολλά ζευγάρια κι ερευνήσαμε την ψυχολογία που κρύβεται πίσω από αυτό.
Αρκετά ζευγάρια -κυρίως νεαρά σε ηλικία- αδυνατούν να κορυφώσουν ή φτάνουν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να είναι αντιστρόφως ανάλογο της απόλαυσης και των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της επαφής. Για να μιλήσουμε λίγο πιο πρακτικά επί του θέματος, εντοπίσαμε μια αξιόλογη έρευνα της Lovehoney, του μεγαλύτερου καταστήματος λιανικής πώλησης βοηθημάτων της Βρετανίας, η οποία δημοσιεύτηκε το 2017. Στα πλαίσια της καμπάνιας “Mind The Gap”, με κύριο στόχο να βοηθήσει περισσότερα ζευγάρια να επιτύχουν κοινή κορύφωση και με δείγμα 4.400 άτομα, η εταιρεία κατέληξε σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα σχετικά με την ερωτική ζωή των ζευγαριών.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα εντυπωσιακό 89% των συμμετεχόντων δήλωσε πως έφτασε σε «κορύφωση» ταυτόχρονα με ταίρι τους κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Σχεδόν 4 από τα 10 ζευγάρια – το 37% – ισχυρίζονται ότι έχουν απολαύσει μια «κοινή κορύφωση», τουλάχιστον τις μισές φορές που είχαν επαφή. Εντοπίσαμε και στοιχεία που αφορούν την απόλαυση των δύο πλευρών, με το ανδρικό φύλο να κερδίζει στα στατιστικά, καθώς τα τρία τέταρτα των ανδρών (75%) δήλωσαν κορυφώνουν σχεδόν κάθε φορά σε σύγκριση με μόνο το 28% των γυναικών. Αν διερωτάστε κατά πόσο η κοινή απόλαυση κατέχει την ίδια θέση στις προτεραιότητες των δύο φύλων, τα αποτελέσματα έδειξαν πως αποτελεί την κορυφαία εμπειρία για το 57% των ανδρών, αλλά λιγότερες γυναίκες (46%) συμμερίζονται αυτή την άποψη. Μια πιθανή επεξήγηση γι’ αυτή τη διαφορά στα ποσοστά, θα μπορούσε να ήταν το γεγονός ότι η κλιμάκωση κατά την επαφή είναι πιο δύσκολη για τις γυναίκες.
Σε περιπτώσεις όπου η διέγερση απουσιάζει από το «μενού», είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ψυχολογικοί παράμετροι, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των οργάνων, επομένως και της πράξης. Γι’ αυτό προτού ένα ζευγάρι αποδώσει την ευθύνη σε σωματική δυσλειτουργία, μια ιδανική λύση θα ήταν η επίσκεψη σε έναν ψυχαναλυτή. «Πώς μπορεί ένας ψυχαναλυτής να με βοηθήσει σε κάποιο ερωτικό μου πρόβλημα;» θα διερωτάστε. Η ψυχανάλυση, γνωστή και ως θεραπεία συζήτησης, αποτελεί μια μορφή ψυχοθεραπείας όπου ο ψυχαναλυτής βοηθάει τον θεραπευόμενο να αναγνωρίσει και να κατανοήσει καταπιεσμένα συναισθήματα, εμπειρίες καλά θαμμένες στο υποσυνείδητό του και να εντοπίσει τα κίνητρα που τον οδηγούν σε συγκεκριμένες σκέψεις και συμπεριφορές.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών, ο θεραπευόμενος έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τις μέχρι τώρα εμπειρίες του, τα όνειρα ή κάποιες φαντασιώσεις που έχει στο μυαλό του. Ο ψυχοθεραπευτής με τη σειρά του, ψάχνει να εντοπίσει «τη ρίζα του κακού» που ίσως να είναι κάποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ή γεγονότα από το παρελθόν που σημάδεψαν και συσχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος. Η υποστήριξη του ειδικού δε σταματάει εδώ καθώς φροντίζει να συναντιέται τακτικά με τους θεραπευόμενούς του (ατομικές συναντήσεις), να διατηρεί το ιατρικό απόρρητο του κάθε θεραπευόμενου και να σημειώνει με λεπτομέρεια τα γεγονότα που του διηγείται ο θεραπευόμενος κάθε φορά. Μ’ αυτόν τον τρόπο, την κατανόηση του υποσυνείδητου μυαλού, ο θεραπευόμενος μπορεί να αλλάξει τις αρνητικές και καταστροφικές του συμπεριφορές.
Η ερωτική δραστηριότητα καθορίζεται ως «μια αμιγώς ψυχοσυναισθηματική λειτουργία». Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η λειτουργία, όχι μόνο των γεννητικών, αλλά όλων των οργάνων του ανθρώπινου σώματος, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από συναισθηματικούς παράγοντες. Ναι, σαφώς υπάρχουν οφέλη από την απόλαυση ενός ταυτόχρονου φινάλε με το ταίρι σας, καθώς αυτό συνεπάγεται με πιο έντονο δέσιμο μεταξύ σας. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι αναγκαίο να αποτελεί αυτοσκοπό, καθώς μπορεί να σας υποβάλει σε μεγάλη πίεση και άγχος. Γιατί να χάνετε την απόλαυση τις στιγμής, με το να αγχώνεστε για το αποτέλεσμα;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου