Όταν δύο βασικά χρώματα μπλέκονται μεταξύ τους τότε ξετυλίγεται το πιο διάσημο πληκτροφόρο έγχορδο όργανο, το πιάνο, που για να μπορέσεις να το παίξεις πρέπει να να το αγαπάς σίγουρα με την ψυχή σου και να καταφέρεις να αφεθείς στη μαγεία του. Το πιάνο, δεν είναι ένα όργανο που απλώς τοποθετήσεις τα δάχτυλά σου πάνω του, βγάζει ήχους με νόημα και εσύ ονομάζεσαι έτσι απλά βιρτουόζος. Είναι πολλά παραπάνω από αυτό, που αρκετός κόσμος που δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο όργανο δεν τα γνωρίζει. Οι λόγοι του που το πιάνο -και όσοι παίζουν πιάνο- μας γοητεύουν είναι οι εξής:
1) Μπορείς να ακούσεις εκπληκτικά σόλο, αλλά εξίσου σαγηνευτικό είναι και όταν συνοδεύει άλλα όργανα. Σε ορχήστρα η εμφάνισή του τραβάει τα βλέμματα και είναι αδύνατον να μη σε συγκλονίσει.
2) Ο πιανίστας και το όργανό του λειτουργούν σαν «ένα». Κάθε ερμηνεία που εκθέτει ο πιανίστας στο ασπρόμαυρο όργανό του είναι και ένα κομμάτι απ’ την ψυχή του. Είναι αλήθεια πως όσοι ασχολούνται παύουν να βλέπουν άσπρο και μαύρο και βλέπουν παντού χρώματα. Κάθε κομμάτι που μπαίνουν στη διαδικασία να παίξουν έχει διαφορετική απόχρωση, πράγμα που τους κάνει να θεωρούν και κάθε σύνθεση που παίζουν ξεχωριστή.
3) Οι πιανίστες για να παίξουν πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι. Δεν υπάρχει τίποτα τριγύρω που να τους αποσπάσει την προσοχή. Παίζουν μουσική πρώτα γι’ αυτούς και έπειτα τη μοιράζονται με τους γύρω τους.
4) Η μουσική και οι ήχοι που βγάζει το πιάνο είναι ικανοί να σε ταξιδέψουν. Αν ακούσεις έναν έμπειρο οργανοπαίκτη να παίζει συνθέσεις μεγάλων αρχιμουσικών θα μείνεις εκστασιασμένος και σίγουρα συγκινημένος απ’ το ταλέντο και τη μαεστρία του, αλλά παράλληλα μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου, να φανταστείς το δικό σου ονειρικό κόσμο και με τη μελωδία που ηχεί στ’ αφτιά σου να ξεφύγεις για λίγο απ’ την πραγματικότητα για με τη φαντασία σου να βρεθείς χιλιόμετρα μακριά.
5) Οι πιανίστες γοητεύουν με τη στάση του σώματός τους την ώρα που παίζουν, με τον αέρα τους και τις γνώσεις που διαθέτουν στο αντικείμενό τους. Μαγνητίζουν τα βλέμματα και σίγουρα όταν ακούς μια ωραία μελωδία το πρόσωπο το οποίο ευθύνεται για την παραγωγή της δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και να μην κερδίσει το θαυμασμό σου.
6) Καταλαβαίνεις πως οι πιανίστες έχουν ευαισθησίες. Αν μη τι άλλο με το συγκεκριμένο όργανο δύσκολα να ασχοληθούν άτομα που δεν αγαπούν την τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις, που δε διαθέτουν μια δόση ρομαντισμού παραπάνω. Είναι ευγενικές ψυχές κι αυτό το καταλαβαίνεις απ’ την πρώτη στιγμή που θα τους γνωρίσεις.
7) Το ντύσιμό τους είναι ελκυστικό. Κατά τη διάρκεια της παράστασής τους αρκετές φορές μπλέκουν το μαύρο και το άσπρο με κομψότητα. Φυσικά η εμφάνιση δεν παίζει πρωταρχικό ρόλο για να καταφέρει κάποιος να μας γοητεύσει, όμως το να κερδίσεις τις πρώτες εντυπώσεις είναι κάτι που καθόλου ασήμαντο δεν πρέπει να θεωρηθεί.
8) Βλέπεις ότι μπορούν να χειριστούν τα χέρια τους με μαεστρία. Αυτό είναι κάτι που σε κάνει να έχεις βλέψεις και για εξίσου καλές επιδόσεις τους και σε άλλους τομείς. Την ώρα που αγγίζουν τις νότες, εσύ αντιλαμβάνεσαι το ταλέντο τους στα «δάχτυλα» και αφήνεις τη φαντασία σου ελεύθερη να κάνει τις δικές της σκέψεις.
9) Ξέρεις πως προσπάθησαν πολύ για να γίνουν καλοί σε αυτό που κάνουν. Το πιάνο δεν είναι ένα εύκολο όργανο, στο οποίο χωράνε μετριότητες. Για να καταφέρεις να γίνεις μετρ στο είδος σου χρειάζονται πολλά χρόνια -ακόμα και για να πάρεις πτυχίο απαιτείται τουλάχιστον μια δεκαετία-, οπότε συνειδητοποιείς ότι τα άτομα που έχεις απέναντί σου έχουν προσπαθήσει πολύ, με επιμονή και πολύωρη εξάσκηση και κατάφεραν να φτάσουν στο επίπεδο που βλέπεις εσύ σήμερα.
10) Μπορούν να αφιερώσουν κομμάτια αποκλειστικά σε μας. Όποτε κάθε μουσικός μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του με νότες και μελωδία και δε χρειάζεται πάντα να χρησιμοποιήσει τις λέξεις, έτσι και ο πιανίστας μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε μοναδικοί, να παίξει κάτι αποκλειστικά για εμάς και να αφήσει τη μουσική να πει όλα όσα αισθάνεται.
Αν όλα τα παραπάνω δε σε έπεισαν ακόμα, αν δεν το έχεις ήδη λατρέψει και δεν έχεις πάρει απόφαση να ξεκινήσεις μαθήματα, τότε μια κάνε απλώς μια δοκιμή και ίσως πειστείς στην πράξη. Δεν έχει σημασία η ηλικία, ούτε πόσο δύσκολο φαντάζει στο μυαλό σου ή πόσο δύσκολο σου λένε ότι είναι. Αν είσαι από αυτούς που πάντα ήθελαν να ξεκινήσουν ή από εκείνους που έχουν ένα πιάνο ξεκούρδιστο σε μια σοφίτα ή σε μια γωνία του σπιτιού και απλώς έχουν τοποθετήσει πάνω του κορνίζες, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να το ανοίξεις και να πραγματοποιήσεις κι εσύ αυτή τη φαντασίωση.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.