Πολλοί υπερασπίζονται ότι η ανθρωπότητα διανύει από τις πιο σκοτεινές της περιόδους. Δεν είναι όμως έτσι. Ξέρω, ακούγεται αρκετά αισιόδοξο κι αντιφατικό εάν σκεφτεί κανείς τη φάση που περνάμε και την πανδημία που έχει πλήξει τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την παγκόσμια οικονομία. Παρ’ όλ’ αυτά κανένα κακό δεν έρχεται με άδεια χέρια. Πάντα θα κρατάει και θα επιφυλάσσει και κάτι καλό για τη συνέχεια. Το θέμα είναι να είσαι σε θέση να δεις τα καλά που συμβαίνουν γύρω σου και να τα εκτιμήσεις.

Ως ανθρωπότητα έχουμε προοδεύσει σε αρκετούς τομείς. Και πολλά απ’ αυτά που χρησιμοποιούμε κι έχουμε καθημερινά στη διάθεσή μας τα θεωρούμε αυτονόητα. Για παράδειγμα το χαρτί υγείας, που τρέξαμε οι περισσότεροι από εμάς να πάρουμε σε πληθώρα από τα Supermarkets αυτές τις μέρες, δεν υπήρχε πάντοτε για να μας διευκολύνει τη ζωή. Και σίγουρα αυτό είναι το πιο αστείο παράδειγμα που θα μπορούσαμε να δώσουμε, αλλά το πιάσατε το πόιντ.

Εάν πιστεύετε επίσης πως οι παππούδες μας όταν έκαναν διάλειμμα από τα χωράφια έκαναν κι ένα γρήγορο scroll down στην αρχική τους στο instagram ή μια κλήση στο βάιμπερ στον Γιώργη για ραντεβού στο καφενείο, είστε βαθιά νυχτωμένοι. Υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη στους τρόπους επικοινωνίας σε σύγκριση με το τι γίνονταν 100 χρόνια πριν. Τότε υπήρχε το περιστέρι κι η αλληλογραφία, άντε και το τηλέφωνο στο περίπτερο, ενώ τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση του διαδικτύου έχουμε εκμηδενίσει τις αποστάσεις και μπορούμε να επικοινωνούμε και να παρακολουθούμε μέσω των social media τη ζωή των δικών μας  ανθρώπων, αλλά κι άλλων, που μένουν μακριά. Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας είναι η τεχνολογία η οποία μας έχει λύσει τα χέρια σε πρακτικά, συναισθηματικά αλλά και ιατρικά επίπεδα μιας και τότε οι άνθρωποι παιδεύονταν από λοιμώξεις που σήμερα η ιατρική έχει αποκωδικοποιήσει κι έχει βρει το κατάλληλο εμβόλιο ή φάρμακο για την ίασή τους. Η επιστήμη της ιατρικής εξελίσσεται κάθε λεπτό που περνάει κάνοντας θαύματα.

Μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξίδια που κάποτε ήθελαν τρεις μήνες και τώρα γίνονται σε δυο ώρες, ευκολίες χαρτογράφησης, είναι μόνο λίγες έννοιες από εκείνες που έχει βοηθήσει η τεχνολογία, εξηγώντας τη γη και βοηθώντας τον άνθρωπο να τη διανύσει και να την εξερευνήσει. Δεν είναι μόνο τα δεινά, η πείνα, η κακία, η καταστροφή. Ποτέ κανένα επίτευγμα δεν είχε αρνητική χροιά. Εμείς το αξιοποιήσαμε λάθος.

Παρ’ όλη την ανάπτυξη όμως ο σημερινός τρόπος ζωής είναι σαφώς πιο βλαβερός μιας λόγω της προαναφερθείσας  λάθος διαχείρισης.  Από τη μία ο άνθρωπος ζει ανθυγιεινά κάνοντας αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων κι από την άλλη φτιάχνει εμβόλια και φάρμακα για να καταπολεμήσει τις αρρώστιες που δημιουργήθηκαν από τον δικό του τρόπο ζωής, μπαίνοντας έτσι μέσα σ’ έναν φαύλο κύκλο. Ο άνθρωπος είναι τελικά περίεργο πλάσμα. Πολεμάει όλη του τη ζωή για να βελτιώσει το βιωτικό του επίπεδο ενώ παράλληλα, χωρίς να το καταλαβαίνει, κάνει τα πάντα για να το εκμηδενίσει. Μα όλα θα ήταν διαφορετικά αν βλέπαμε την εξέλιξη που έχουμε κάνει με άλλο κριτήριο πια.

Το ζητούμενο, εν τέλει, είναι να ρίξεις μια ματιά γύρω σου έστω στα πιο απλά αντικείμενα που χρησιμοποιείς καθημερινά και να τ’ αξιολογήσεις. Ναι, πολλά πράγματα στην ανθρωπότητα είναι ανησυχητικά, αλλά για να σταματήσεις το συσσωρευμένο κακό θα πρέπει να έχεις την ικανότητα να εκτιμήσεις τα καλά που συμβαίνουν γύρω σου κι έτσι να φτάσεις σε μια εκ νέου αξιολόγηση. Θυμήσου, όλα είναι τρόπος σκέψης.

 

Συντάκτης: Κική Παπά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου