Ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα που συναντάμε όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας είναι αυτό του έρωτα και της αγάπης. Έρχεται κι αιχμαλωτίζει το μυαλό και την καρδιά τις πιο απρόσμενες περιόδους, αποκτά τον έλεγχο τόσο των πράξεων όσο και των σκέψεών μας. Κι όταν αυτά τα μοναδικά και υπέροχα συναισθήματα συναντούν το αμοιβαίο τότε ξεσπά ένας χείμαρρος τρυφερότητας και συντάσσεται μια σχέση.
Εκεί ξεκινάει ένας τελείως διαφορετικός τρόπος ζωής. Πλέον το πρώτο πράγμα που έχεις στο μυαλό σου όταν ξυπνάς δεν είναι να φτιάξεις τον καφέ σου ή να φας πρωινό, αλλά να ελέγξεις το κινητό σου για να δεις αν υπάρχει ειδοποίηση με το όνομα του ανθρώπου σου. Τα βράδια σου δεν είναι ήρεμα αν δεν ακούσεις τη δική του καληνύχτα, ούτε μπορείς να αποδώσεις καλά στις υποχρεώσεις σου αν μεταξύ σας ειπώθηκαν βαριές κουβέντες ή προηγήθηκε κάποιος τσακωμός. Στις εξόδους με τα φιλαράκια σου πότε συμμετέχεις στις συζητήσεις και πότε ελέγχεις η σχέση σου τι κάνει. Κι αν το ταίρι σου βρίσκεται κάπου έξω και υπάρχει υπόνοια φλερτ, βρίσκεσαι σε αναμμένα κάρβουνα καθ’ όλη την διάρκεια της εξόδου και διαφωνείς συνεχώς με τη συνείδησή σου για το αν πρέπει να πάρεις κάποιο τηλέφωνο ή και να στείλεις μήνυμα ίσα-ίσα για να τσεκάρεις τι γίνεται.
Καίγεσαι για να μάθεις. Ζηλεύεις. Δεν μπορείς να το ελέγξεις. Είναι υπεράνω των δυνάμεών σου και δεν μπορείς να το διαχειριστείς όπως άλλα πράγματα. Αυτές όμως είναι οι παρενέργειες του έρωτα. Σε κάνει να φέρεσαι αλλιώτικα, δρας πιο κτητικά, μιλάς πιο τρυφερά, χαίρεσαι με τα πιο σαχλά υποκοριστικά και γενικότερα φέρεσαι σαν παιδί. Και πάνω που όλο αυτό μεταξύ σας ανθίζει κι αρχίζεις και κάνεις όνειρα, σκάει μια βόμβα που συνταράζει όλο σου το είναι.
«Θέλω να κάνουμε ένα διάλειμμα» σου λέει κι εσύ μένεις στήλη άλατος.
Τι είναι αυτό το διάλειμμα που θέλει; Για ποιο λόγο το ζητάει; Έσφαλες εσύ κάπου; Και τώρα τι γίνεται; Τι είστε; Τι πρέπει να κάνεις στη διάρκεια του διαλείμματος. Και τέλος πάντων, πόσο κρατάει αυτό το διάλειμμα;
_Η αιτία του διαλείμματος δεν είναι ποτέ ξεκάθαρη. Διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο κι από σχέση σε σχέση. Μερικές φορές το ζητάς όταν πιέζεσαι από εξωτερικούς παράγοντες και θέλεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου κι άλλες φορές επειδή κουράστηκες από τον σύντροφό σου κι έχεις αμφιβολίες για το μεταξύ σας. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις όπου η αιτία του διαλείμματος αποτελεί απλώς μια δικαιολογία. Μασκαρεύει τη δειλία του ατόμου απέναντί σου και κρύβει την αδυναμία του να σε χωρίσει. Είτε γιατί φοβάται την αντίδρασή σου είτε διότι δε θέλει να ξεκόψει εντελώς.
Αυτή η περίπτωση είναι και το χειρότερο σενάριο σε μια σχέση. Διότι κατά τη διάρκεια αυτής της προσωρινής διακοπής εσύ ελπίζεις και περιμένεις να γυρίσει όσο το «πρώην» ταίρι σου συνεχίζει κανονικά τη ζωή του. Προχωράει σε νέες γνωριμίες αλλά ταυτόχρονα σε κρατάει στο περίμενε. Δυστυχώς δεν μπορείς να γνωρίζεις τι γίνεται στη ζωή κάποιου αν ο ίδιος δε σου το επιτρέπει.
Ωστόσο ένα διάλειμμα δε σημαίνει απαραίτητα και κάτι αρνητικό. Μπορεί μέσα από αυτό να εξελιχτείτε, να ανανεωθείτε αλλά και να συνειδητοποιήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Έτσι στη λήξη του, έχοντας πλέον καθαρό μυαλό, συνεχίζετε κανονικά από εκεί που το αφήσατε, κάνοντας μια νέα αρχή με πιο δυνατά θεμέλια και μεγαλύτερη ενσυναίσθηση κι εμπιστοσύνη.
Τα διαλείμματα είναι μια φάση στις σχέσεις που είτε θα φέρει καλύτερες στιγμές στο μέλλον είτε θα σημάνει το τέλος αυτού που υπήρχε. Είναι σημαντικό μέσα σ’ αυτά να μη χάνετε επαφές με το ταίρι σας και να υπάρχει συνεχής συζήτηση κι ειλικρίνεια. Όταν αυτή η φάση περάσει θα ξέρετε με σιγουριά πού στέκεστε και πού βασίζεστε.
Αν μετά από αυτό υπάρξει συνέχεια, σημαίνει πως τα συναισθήματα ξεπέρασαν τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Αν πάλι όχι, μη στεναχωριέστε. Ίσως απλά να μην ήταν αυτός ο άνθρωπός σας. Γιατί έτσι λειτουργούν οι σχέσεις. Είτε θα αναζωπυρωθούν μέσα από τις στάχτες, είτε απλά θα καούν ολοσχερώς.
Στην τελική εσύ είσαι αυτός που ξέρει τι είναι το καλύτερο για εσένα. Η επιλογή είναι δική σου. Τι λες λοιπόν, φεύγεις ή μένεις;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου