Τι κοινό έχει το να γεύεσαι το αγαπημένο σου γλυκό, το να πετυχαίνεις έναν στόχο σου και το να έρχεσαι σ΄ερωτική επαφή; Μα φυσικά την αίσθηση της ικανοποίησης. Αυτή η στιγμή, που απολαμβάνεις, ενώ όλα σβήνουν γύρω σου είναι ανεκτίμητη κι ίσως τελικά δίνει και τον ορισμό της ευτυχίας ως μικρές καθημερινές στιγμές. Αυτό που εμείς νιώθουμε ως ευτυχία όμως και ξέρουμε κι ακριβώς το συναίσθημά της, είναι στην πραγματικότητα μια εγκεφαλική λειτουργία, από ΄κει και η φράση «όλα στο μυαλό είναι». Κι ενώ πολλά μικρά πράγματα μας δίνουν ίδιου τύπου χαρά σε όλους, είναι ένα, που καθώς και είναι σωματικού χαρακτήρα, διαφέρει κατά το φύλο: η ερωτική κορύφωση.
Εκατοντάδες έρευνες έχουν διεξαχθεί στο βωμό αυτού του, ενδιαφέροντος ομολογουμένως, θέματος. Το καλό είναι ότι όλοι μπορούν να εκφέρουν άποψη αλλά και να ταυτιστούν, καθώς με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, βιώνουμε συχνά αυτό το μικρό θαύμα. Αυτό που ίσως να μην ξέραμε, είναι οι αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τα συναισθήματα που προκαλεί αναλόγως του αν είμαστε άντρες ή γυναίκες.
Ένας άντρας, κατά την κορύφωση, πλημμυρίζεται από τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Ίσως να την έχετε συνδυάσει με τον αθλητισμό, κι όχι αδίκως, αφού μία από τις δράσεις της είναι να μας κρατάει σε εγρήγορση και να μη νιώθουμε κούραση- το κρατάμε αυτό παιδιά, μας αρέσει. Η σημαντικότερη δράση της όμως είναι αυτή της ευχαρίστησης, της ικανοποίησης και της ευφορίας. Ντοπαμίνη εκλύεται κι όταν καταφέρνεις κάτι κι όταν τρως κάτι απολαυστικό, ή οτιδήποτε ευχαριστεί τον καθένα. Μεταφέρει το άτομο σε μια χαρούμενη έξαρση, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και ξυπνά την φαντασία του, κάτι που μας αρέσει εξίσου. Αυτή της η ιδιότητα έχει συνδεθεί με την εξάρτηση διότι διαδραματίζει τον κύριο ρόλο στη συνεχή αναζήτηση ευχαρίστησης. Η δράση της στα εγκεφαλικά κύτταρα είναι παρόμοια με τη δράση της κοκαΐνης. Αυτό κάνει τα αρσενικά να είναι πιο επιρρεπή στο άθλημα. Τέλος, ο αντρικός εγκέφαλος βρίσκεται σε πλήρη χαλάρωση μετά -κρατήστε το αυτό- καθώς έρευνες δείχνουν ότι μια καλή κορύφωση ισοδυναμεί γι΄αυτούς με τριπλή δόση αγχολυτικού! Να γιατί οι άντρες θέλουν απλά να χαλαρώσουν μετά την επαφή, ή και να κοιμηθούν.
Η γυναίκα τώρα, χρειάζεται να χαλαρώσει και ν’ αποβάλλει ανησυχίες και άγχη από πριν την επαφή, για να επέλθει σιγά σιγά σ’ αυτή την κατάσταση όπου κι απενεργοποιούνται εντελώς την ώρα που τελειώνει- εδώ κολλούσε η αντίθεση με το μετά στον άντρα-. Κατά τη διέγερση της γυναίκας και καθώς οδηγείται προς την κορύφωση, αναστέλλεται η παραγωγή των χημικών ουσιών που μεταφέρουν τα μηνύματα προς τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μη νιώθει πόνο, αντιθέτως, ηδονή. Στην πραγματικότητα η αναλγητική δράση του οργασμού εκείνη τη στιγμή, αντιστοιχεί σε τριπλή δόση μορφίνης. Καλό, ε; Τυχόν συνειρμοί εδώ λογοκρίνονται. Η ντοπαμίνη που αναφέραμε για τον άντρα εκκρίνεται κι εδώ, άρα θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει τάση εξάρτησης, αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Στη γυναίκα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και η ήδη άφθονη, οξυτοκίνη ή ωκυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη αποκαλείται αλλιώς και ορμόνη της αγάπης. Είναι πολύ σημαντική κι ιδιαίτερη αφού παράγεται επίσης και κατά τη διάρκεια του τοκετού καθώς συνεισφέρει στις συσπάσεις της μήτρας, που είναι απαραίτητες και στις δύο περιπτώσεις. Η σοφή φύση λοιπόν, φρόντισε ώστε να δημιουργούνται και να εδραιώνονται δεσμοί αγάπης, είτε πρόκειται για το μωρό μας είτε για τον παρτενέρ μας. Έτσι ρίχνει τις άμυνές μας και μας κάνει να εμπιστευόμαστε πιο εύκολα. Να προσθέσουμε εδώ πως είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να δικαιολογήσει γιατί η σχέση μεταξύ δύο γυναικών φημίζεται για τη σταθερότητά της.
Παρ΄ όλες τις διαφορές υπάρχουν και σημεία που η κορύφωση δεν κάνει διακρίσεις φύλου: βοηθάει στις αϋπνίες, ανακουφίζει από τους πόνους, επιταχύνει την ανάρρωση, τονώνει το ανοσοποιητικό και μας διατηρεί νέους και σφριγηλούς αφού συντελεί στην παραγωγή αυξητικής ορμόνης. Μετά απ΄όλα αυτά μπορείτε πλέον συνειδητοποιημένα να αφεθείτε στις πιο δυνατές ερωτικές εμπειρίες. Με ή χωρίς βοήθεια. Καλή απόλαυση.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου