Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντικές είναι αυτές οι μικρές στιγμές χαράς μέσα στη μέρα σου που σε κάνουν να χαμογελάς ακόμα κι αν δεν είσαι στα καλύτερά σου; Τώρα θα μου πεις «Αν δεν είμαι καλά δε σκάω χαμόγελο ούτε γι’ αστείο». Αν παρατηρήσεις όμως, όπως κι αν είναι η ψυχολογία σου, υπάρχουν μικρά, ασήμαντα θα έλεγε κανείς πράγματα που κάνοντάς τα σου προσφέρουν μια δόση απόλαυσης- ευχαρίστησης κι αρκούν για να σου φτιάξουν τη μέρα. Πρόκειται για μικρές απολαύσεις από πράγματα ή από συνήθειες που κάνουμε καθημερινά, αλλά δε δίνουμε και πολλή σημασία ή τις προσπερνάμε στα γρήγορα. Κρύβονται παντού μέσα στην καθημερινότητά μας και το σημαντικό είναι να μπορούμε να τ αναγνωρίσουμε και να τ’ απολαύσουμε στο έπακρο.

Τι είναι η απόλαυση ούτως ή άλλως; Το ν’ αντλείς ευχαρίστηση ή ηδονή από κάτι, να σου προσφέρει χαρά ή ακόμα και το να προσφέρεις εσύ σε άλλους. Είναι αυτές οι μικρές πράξεις ή γεγονότα που σε γεμίζουν και σ’ αποσπούν από τις δυσκολίες της καθημερινότητας και σου δίνουν, χωρίς να το καταλαβαίνεις, δύναμη για να συνεχίσεις. Για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά, αλλά υπάρχουν και μερικές που είναι κοινές για την πλειοψηφία.

 

1. Ο πρωινός καφές.

Άλλοι πίνουν καφέ βέβαια, άλλοι τσάι, άλλοι εκτιμούν τη ζεστή σοκολάτα σε μια κρύα μέρα. Όπως και να ‘χει, όσο δύσκολο κι αν είναι για την πλειοψηφία το πρωινό ξύπνημα, απλώς και μόνο με την ιδέα ότι θα σηκωθείς απ’ το κρεβάτι και θα μεταφερθείς στην κουζίνα για τον πρώτο καφέ της ημέρας, σου δίνει μια ώθηση να σηκωθείς λίγο πιο εύκολα, όσο βασανιστικός κι αν είναι ο ήχος του ξυπνητηριού ενώ ήθελες να κοιμηθείς κι άλλο. Πίνοντάς τον, ανοίγουν τα μάτια σου, ξυπνάς κι αποτελεί το εναρκτήριο βήμα μιας καινούριας μέρας. Ο καφές γενικά αποτελεί μια μικρή απόλαυση, γι’ αυτό, είτε πρωινός είτε απογευματινός, θες να τον απολαύσεις με την ησυχία σου και να τον ευχαριστηθείς.

 

2. Ένα καλό γεύμα στο τραπέζι

Το φαγητό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή, κρίμα δεν είναι να μην το απολαύσεις με την ησυχία σου; Σε τραπέζι με παρέα, ή με την οικογένειά σου ‘ι όχι στο όρθιο ή γρήγορα-γρήγορα, πόσο μάλλον μπροστά στην τηλεόραση. Άσε που, άμα τρως μπροστά στην τηλεόραση, καταλήγεις να μασουλάς και περισσότερο. Για τέτοια είμαστε τώρα που έρχεται και καλοκαίρι; Πάντως, σκέψου λίγο τις φορές που έφαγες στα γρήγορα λόγω πίεσης χρόνου. Το ευχαριστήθηκες, ή μήπως ένιωσες ότι χόρτασες; Γιατί είμαι σίγουρη ότι τίποτα απ’ τα δύο δεν έγινε. Γι’ αυτό, να κάθεσαι σε τραπέζι για να φας, η ώρα του φαγητού είναι ιερή όπως έλεγε κι η γιαγιά μου.

 

3. Ένα καλό τραγούδι

Το ν’ ακούς μουσική ανήκει κι αυτό στις μικρές απολαύσεις μας. Η μουσική μπορεί να σε χαλαρώσει, να σε ρίξει στα τάρταρα ή να σου ανεβάσει κατακόρυφα την ψυχολογία. Μαγειρεύεις και βάζεις μουσική, κάνεις δουλειές στο σπίτι κι η μουσική στο φουλ, γυμναστική χωρίς μουσική δε γίνεται, όπως κι η βόλτα με το αμάξι συνοδεύεται πάντα με ραδιόφωνο ανοιχτό. Ναι, θα βγεις στα μπαράκια και τα club να χορέψεις, αλλά εκεί ευχαριστιέσαι περισσότερο τη μουσική, ενώ σε στιγμές ηρεμίας και μόνος απολαμβάνεις και τους στίχους, πόσο μάλλον αν ταυτίζεσαι μ’ αυτούς. Τι θα κάναμε χωρίς μουσική πραγματικά δεν ξέρω.

 

Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο μ’ όλα αυτά τα μικρά πραγματάκια που προσδίδουν απόλαυση στη ζωή μας και δεν τ’ αντιλαμβανόμαστε ή κάνοντάς τα γρήγορα ή πρόχειρα χάνουν το νόημά τους. Είναι τόσα πολλά όπως το να κάθεσαι σ’ ένα παγκάκι με καλή παρέα κι όχι σε club ανεβάζοντας story, να περπατάς ξυπόλυτος στην άμμο κι όχι με παπούτσια, να κοιτάς ένα παλιό άλμπουμ με φωτογραφίες αντί να τις ψάχνεις στο κινητό απλά γιατί θέλεις να ανεβάσεις κάτι στα social media. Ένα χαμόγελο από εκεί που δεν το περιμένεις ή μια καλή πράξη, να σου στέλνουν λουλούδια, να τρως μια σοκολάτα, να κάνεις ένα καυτό μπάνιο σε μπανιέρα μετά από μια δύσκολη μέρα με την ησυχία σου βρε αδερφέ κι όχι 10 λεπτά στην ντουζιέρα και φύγαμε.

Και ξέρετε τι είναι το καλύτερο; Ότι κάπως έτσι αποδεικνύεται ότι τα λεφτά όντως δεν φέρνουν την ευτυχία. Σύμφωνα με έρευνα το 90% σχεδόν των ανθρώπων που ερωτήθηκαν, προτιμούν μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε να εστιάζουν περισσότερο σ’ αυτά που τους κάνουν να χαμογελούν, όσο μικρά κι αν είναι, παρά στο πόσα χρήματα έχουν στην τσέπη τους. Δυστυχώς πολλές φορές ταυτίζουμε την πολυτέλεια με την απόλαυση και φτάνουμε στο σημείο να εκτιμούμε κάτι εξαιρετικά σπάνια. Είναι όντως έτσι όμως; Στα μικρά παιδιά, εκεί είναι η ουσία. Σ’ αυτά που είναι μπροστά μας κι εμείς οι κουτοί, δεν τα βλέπουμε.

 

Συντάκτης: Φιλομήλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου