Σε έναν ιδανικό κόσμο θα ανοίγαμε την ντουλάπα μας και θα βρίσκαμε μέσα ρούχα που πραγματικά αγαπάμε και που νιώθουμε όμορφα  μ’ αυτά. Θα απλώναμε τα χέρια μας και θα αρπάζαμε ό,τι βρίσκαμε μπροστά μας, θα τα συνδυάζαμε χωρίς πολλή σκέψη και το αποτέλεσμα θα μας ενθουσίαζε. Σε έναν ιδανικό κόσμο το τι θα φορέσουμε το πρωί ή σε κάθε περίσταση δε θα αποτελούσε πρόβλημα και η γκαρνταρόμπα μας θα ήταν άψογη και ονειρική. Και όμως αν αφήσουμε στην άκρη κάθε αρνητική σκέψη και κάθε δικαιολογία μπορούμε να χτίσουμε την τέλεια γκαρνταρόμπα που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και θα εκτοξεύσει την αυτοπεποίθησή μας στα ουράνια. Capsule wardrobe που στα ελληνικά λέγετε ντουλάπα κάψουλας. Είναι η λύση στο «δεν έχω ρούχα», «δεν ξέρω τι να φορέσω», «δε νιώθω όμορφα με τα ρούχα μου» και «δεν έχω χρόνο να σκέφτομαι τι θα φορέσω».

Ουσιαστικά είναι μια γκαρνταρόμπα που αποτελείται από 30 με 40 κομμάτια, τα οποία ταιριάζουν όλα ή σχεδόν όλα μεταξύ τους και μπορούν να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση και κάθε event. Έρευνες δείχνουν ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 20% της ντουλάπας μας, ενώ το υπόλοιπο 80% το έχουμε στα ράφια, να σκονίζεται και να μαραζώνει. Έτσι η σκέψη ότι 30 ή 40 κομμάτια είναι λίγα και θα βαρεθούμε να τα φοράμε μάλλον αποδεικνύεται λανθασμένη. Ύστερα μπορεί να σκεφτούμε τα σχόλια του κόσμου που θα μας βλέπει να φοράμε τα ίδια ρούχα συχνά, αλλά ούτως ή άλλως αξιοποιούμε μόνο το 20% και δεν κρατάει και κανείς σημειώσεις για το τι φοράμε.

Η ιδανική ντουλάπα αποτελείται κυρίως από βασικά και διαχρονικά κομμάτια, ενώ τα κομμάτια που αποτελούν trends της χρονιάς περιορίζονται σε ένα ή δύο. Επίσης, απαρτίζεται από δύο ή τρία χρώματα που ταιριάζουν μεταξύ τους, όπως είναι το μαύρο με το άσπρο και το γκρίζο ή το μπεζ με το ροζ και το καφέ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα prints και τα logos είναι απαγορευτικά. Για να χτίσουμε μια ντουλάπα κάψουλας μπορούμε να δούμε με ποια χρώματα και σχέδια νιώθουμε όμορφα και να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψιν το προσωπικό μας στυλ και την καθημερινότητά μας. Δηλαδή αν δε βγαίνουμε συχνά έξω τα βράδια, δε χρειαζόμαστε πολλά ρούχα για βραδινές εξόδους ή αν μας αρέσει το γυμναστήριο χρειαζόμαστε περισσότερα αθλητικά ρούχα. Δίνετε βάση στην ποιότητα και ανθεκτικότητα των ρούχων παρά στην ποσότητα. Δεν χρειάζεται να πετάξουμε τα ρούχα μας μόνο να επιλέξουμε από αυτά 30 με 40 κομμάτια που πραγματικά αγαπάμε και ταιριάζουν στον τρόπο ζωής μας, αλλά και σχεδόν όλα μεταξύ τους.

Το να αγοράζουμε συνέχεια ρούχα, πολλές φορές κακής ποιότητας, δεν κάνει καλό στο πορτοφόλι μας. Τα περισσότερα καταλήγει να τα τρώει η ντουλάπα μας, αφού δεν τα φοράμε. Εκτός της οικονομίας χρημάτων που κάνουμε αν δώσουμε βάση σε λίγα, κλασσικά και ποιοτικά κομμάτια, κάνουμε και οικονομία χρόνου. Δηλαδή δε σπαταλάμε πολύ χρόνο να αποφασίσουμε τι θα φορέσουμε ούτε χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για τη φροντίδα τους, το πλύσιμο και το σιδέρωμά τους. Επιπλέον το να μην αγοράζουμε πράγματα που μας είναι αχρείαστα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα ρούχα φτιάχτηκαν για να μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα όμως ο συνεχής αγώνας για να αποκτήσουμε κι άλλα, και η ανάγκη μας να είμαστε ντυμένοι πάντα με την τελευταία λέξη της μόδας μας κουράζουν και μας αποπροσανατολίζουν από την ουσία της ζωής που είναι να νιώθουμε όμορφα πρώτα απ’ όλα εσωτερικά και να περνάμε καλά με τους ανθρώπους μας. Με την ντουλάπα κάψουλας έχουμε μια έγνοια λιγότερη και μπορούμε να δώσουμε βάση στην προσωπική μας εξέλιξη και στους στόχους μας, ενώ θα είμαστε πάντα στιλάτοι χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.