Welcome to relationship mode. Για να δουλέψει αυτή η σχέση λοιπόν θα πρέπει, εκτός από τον εαυτό σου και πολύ χρόνο και συναίσθημα να χρησιμοποιείς και το στοματάκι σου. Μην πάει το μυαλό σου στο πονηρό. Είναι απλό, εννοούμε να μιλάς. Να εκφράζεσαι, να προτείνεις πράγματα γενικά συμμετέχεις στη διαδικασία των αποφάσεων που αφορούν το ζευγάρι, εσάς δηλαδή.
Σε μια σχέση είστε πάντα δύο. Δεν μπορεί λοιπόν πάντα ο ένας να έχει άποψη για όλα. Αν συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχει και σχέση ισότιμη. Υπάρχει ο πρωταγωνιστής κι ο κομπάρσος. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να υπάρχει ρόλος με δυο ατάκες στη σχέση. Εφόσον είστε δυο, πρέπει δύο να σκέφτονται, δύο να μιλάνε. Αν μιλάει μόνο ο ένας, τότε το μεταξύ σας αποκτάς οπτική γωνία, αποκτά χαρακτήρα του ενός, όσο ο άλλος χάνεται σε κάτι που δεν είχε ποτέ λόγο σ’ αυτό.
Σκέψου πόσο άσχημο είναι να προτείνει πάντα μόνο ο ένας το πώς θα διαμορφώσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα. Πού θα βγείτε, τι θα φάτε, πού θα πάτε διακοπές, τι καναπέ θα αγοράσετε. Οκ, ίσως αυτός που προτείνει έχει εξαιρετική φαντασία ή ευρηματικότητα, αλλά κάποια στιγμή θα στερέψει από ιδέες ή θα αναζητήσει τη συμβολή του άλλου, που θα έχει ξεμάθει από το να τη δίνει. Ακόμα κι αν πούμε ότι ο ένας εκ των δυο -που είναι πιο ενεργός-, κουράζεται κάποια στιγμή. Είναι όμορφο να σου δίνει ο άλλος χώρο να εκφράζεσαι αλλά γίνεται μονομερές εν τέλει αν δεν παίρνει τον λόγο ποτέ κι ο ίδιος. Καταλήγει χωρίς άποψη, χωρίς προοπτική κι αυτό με τη σειρά του φέρνει μια παθητικότητα χωρίς όρια. Άρα είναι ίσως ακόμα και προσβλητικό προς τη σχέση σου να μην εκφράζεσαι ποτέ. Δείχνει μέχρι και βαρεμάρα ή έλλειψη ενδιαφέροντος. Αν δε σε νοιάζει γιατί να έχεις άποψη άλλωστε;
Επίσης, γι’ αυτόν που μένει ανέκφραστος, καταλήγει να κάνει πάντα ό, τι προτείνει ο σύντροφός του. Πόσα πράγματα που είχε ως προσωπικές επιθυμίες τα έχει χάσει τελικά λόγω του ότι δεν το ζήτησε ποτέ; Σίγουρα ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες φαίνεται με αυτόν τον τρόπο η πιο ισχυρή, μα η σχέση δεν είναι το παιχνίδι του στέμματος. Δε γίνεται να μην μπορείς να εκφράσεις τα θέλω σου με τον άνθρωπο που μοιράζεσαι τη ζωή και την καθημερινότητά σου. Τότε ποιος ο λόγος να έχεις σχέση. Δεν υπάρχει ιεραρχία στο μαζί. Είστε κι οι δύο ίσοι. Άρα θα πρέπει να ενεργείτε έτσι ακριβώς.
Είναι εξαιρετικά άσχημο να φτάσει σε σημείο να βαρεθεί το ζευγάρι ο ένας τον άλλο, μόνο και μόνο επειδή αντιμετωπίζει πάντα τη φράση «ό, τι θες εσύ μωρό μου». Και ναι, θα βαρεθεί σίγουρα. Εκφράσου ελεύθερα και πάρε αποφάσεις, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι μικρό, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει. Εξάλλου, για να είναι μαζί σου το ταίρι σου, σημαίνει πως κάτι έχει δει που του κίνησε την περιέργεια και το ενδιαφέρον. Μην το αφήσεις να πάει άπατο.
Κάνε την αρχή και πρότεινε πράγματα και θα δεις πόση σιγουριά κι αυτοπεποίθηση θα νιώσεις και μέσα σου. Στην τελική, είναι κακό να διαφωνήσετε και κάπου. Κάπως έτσι ισχυροποιούνται οι δεσμοί κι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι αν πραγματικά ταιριάζουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να υπάρχει γίνει πετυχημένο το γλυκό θέλει και ζάχαρη, μα θέλει και βούτυρο. Τις αναλογίες, ας τις αποφασίσετε μαζί και καλή όρεξη!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου