Μεγάλο πράγμα η αλήθεια και οι ξεκάθαρες σχέσεις. Στο βωμό της πρώτης καταστρέφονται σχέσεις και όλοι την αποζητούν απεγνωσμένα, ορκιζόμενοι πως όσο την απαιτούν, άλλο τόσο την παρέχουν και οι ίδιοι. Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους μάλιστα, η απόκρυψη πληροφοριών ισοδυναμεί με μισό ψέμα. Ισχυρίζονται ότι θέλουν να ξέρουν το αμαρτωλό (ή όχι) παρελθόν του συντρόφου τους σαν την παλάμη του χεριού τους.

Εγώ διαφωνώ και μπορώ να καταλάβω και να δικαιολογήσω αυτούς τους λίγους που κρατάνε κρυφά από το σύντροφό τους κομμάτια του παρελθόντος τους. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη και να μην παρεξηγηθώ, φυσικά και χρειάζεται να πεις στο αγόρι σου ότι είχες κάποιο πρόβλημα υγείας, ή στο κορίτσι σου ότι είχες κάνει φυλακή.

Μιλάω για άλλα μυστικά, πιο μικρά και πιο πονηρά. Θα κρύψεις εκείνο το καλοκαίρι που μέθυσες και κατούρησες ολόγυμνος μπροστά σε ολόκληρο το μαγαζί. Θα κρύψεις το γεγονός ότι είχες μια πολύ καλή σχέση και τη χάλασες γιατί έκανες σεξ με κάποιον άλλον ή γιατί την έπεσες χοντρά στην κολλητή της κοπέλας σου.

Θα κρύψεις κατά κύριο λόγο πράγματα που δε συνάδουν με τους άγραφους κανόνες ηθικής της κοινωνίας. Πράγματα που σε κάνουν να ντρέπεσαι και που θεωρείς ότι δε συμβαδίζουν με τον τωρινό χαρακτήρα και συμπεριφορά σου. Ώρες ώρες απορείς μάλιστα, με τον εαυτό σου και δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις πώς κάποτε βρέθηκες στη συγκεκριμένη θέση. Κι όσο δυσκολεύεσαι να την κατανοήσεις, τόσο την κρατάς επτασφράγιστο μυστικό και αρνείσαι να τη συζητήσεις με το αμόρε σου.

Και είναι απολύτως λογικό γιατί όταν ερωτεύεσαι, φοβάσαι. Φοβάσαι τα πάντα και παράλογα. Κι όσο κι αν θα θέλαμε να μην είναι έτσι, τα επιπόλαια, παλιά λάθη σου μπορεί να είναι αιτία χωρισμού ή δεύτερων σκέψεων. Στην καλύτερη, είναι σίγουρα αιτία καβγάδων ή κόντρας. Και φυσικά, μπορεί ν’ αλλάξουν τη γνώμη που έχει σχηματίσει ως τώρα ο σύντροφός σου για σένα. Μπορούν να σε αποκαθηλώσουν από το βάθρο που σ’ έχει τοποθετήσει και να σε δει με διαφορετικό μάτι. Πιο γειωμένο, πιο ρεαλιστικό. Κι εσύ τρέμεις, γιατί δε θέλεις να χαλάσεις κάτι νέο κι όμορφο χωρίς λόγο.

Κατά βάθος, θέλεις να προστατεύσεις τον εκάστοτε άνθρωπό σου από πράγματα που μπορούν να τον πληγώσουν. Κι ένα απ’ αυτά μπορεί να είναι ο παλιός σου εαυτός. Αυτός ο απερίσκεπτος, άπειρος κι επιπόλαιος τύπος που ίσως έριχνε και υποτιμούσε και ο ίδιος την αξία του. Που για οποιονδήποτε λόγο φέρθηκε κάποτε σκάρτα κι έκανε αυτά που τώρα κοροϊδεύει.

Ό,τι ανήκει στο παρελθόν βρίσκεται εκεί για κάποιον λόγο. Δεν το κουβαλάς μαζί σου επίσης για κάποιον λόγο. Έχεις αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων, τα λάθη σου τα έχεις αποδεχτεί κι έχεις προχωρήσει, έτοιμος να κάνεις νέα. Η στάση που κρατούσες στο παρελθόν έχει αλλάξει πιθανότατα, μαζί με τα μυαλά σου. Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείς τον απέναντί σου για χάρη μιας αλήθειας που δε θα ωφελήσει πουθενά. Είναι μια αλήθεια που δεν επηρεάζει τώρα με κάποιον τρόπο τη σχέση σου, δεν την αφορά και κάνει περισσότερο καλό σ’ αυτήν όταν μένει κρυμμένη.

Χώρια που για να κρύβεις κάποια γεγονότα και να ντρέπεσαι γι’ αυτά, μάλλον έχεις μετανιώσει. Ακόμα και να μην έχεις μετανιώσει όμως, σίγουρα έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι δε θα τα επαναλάβεις. Κι αν εσύ το έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου και το ξέρεις, αυτό αρκεί. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώνεις εσαεί γι’ αυτά τα λάθη.

Μεγάλο πράγμα η αλήθεια και οι ξεκάθαρες σχέσεις. Μεγάλο και υπερτιμημένο.

Συντάκτης: Σοφία Καλπαζίδου