Σχέση και κολλητάρια. Η ευχή κάθε ερωτευμένου, να συμπαθηθούν φίλοι κι υποψήφιοι σύντροφοι σε μία ωραία, αναγνωριστική μάζωξη. Εντάξει, ακούγεται κάπως παλιακό αλλά μη μου πεις ότι κι εσύ δεν αγχώνεσαι όταν πρέπει να γνωρίσεις το κολλητάρι του ανθρώπου που ερωτεύτηκες γιατί δε θα σε πιστέψω! Το βασικό που σκέφτεσαι κι εσύ όπως όλοι, είναι αν θα σε συμπαθήσει γιατί διαφορετικά ξέρεις πως τα πράγματα θα είναι σκούρα. Τι κάνεις όμως εάν εσύ δε συμπαθήσεις το φιλαράκι το καλό;
Αρχικά, η πρώτη εντύπωση δεν είναι πάντα η σωστή, αυτό θέλω να στο πω και να το ξέρεις και να το βάλεις καλά στο μυαλουδάκι σου. Μπορεί το «χαίρω πολύ» εκείνη τη στιγμή να νιώθεις ότι είναι ένα τεράστιο ψέμα γιατί καθόλου δε νιώθεις τη χαρά μέσα σου αλλά πάντα υπάρχει η ελπίδα να αγαπήσεις εν καιρώ τον άνθρωπο αυτό. Βέβαια, ακόμα κι αν αυτό δε συμβεί και μείνεις στην πρώτη εντύπωση, κράτα το για τον εαυτό σου!
Ο αγώνας ανάμεσα στον φίλο και τον σύντροφο είναι άνισος κι εσύ εάν τολμήσεις να προβείς στην έναρξη ενός τέτοιου θα είσαι σίγουρα ο χαμένος όλων στην υπόθεση. Ο φίλος, υπάρχει στη ζωή του ανθρώπου μας πολλά χρόνια· μερικές φορές και για όλη του τη ζωή, πράγμα που σημαίνει πως για εκείνον είναι κομμάτι δομικό κι αναπόσπαστο. Είναι η επιλογή που έχει συντελεστεί πριν από σένα και μεταξύ μας, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και μετά από σένα. Ας δούμε και λίγο τους εαυτούς μας, πόσους συντρόφους έχουμε αλλάξει και πόσους φίλους; Η ζυγαριά γέρνει στην ίδια τη μεριά άρα καταλαβαίνετε πως στο παιχνίδι των πιθανοτήτων οι φίλοι είναι συνήθως κερδισμένοι.
Εάν λοιπόν η συμπεριφορά του φίλου δεν είναι αυτή που θα ήθελες, ή που θα περίμενες, μπορεί να σε απογοητεύσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει νόημα να το εκδηλώσεις. Το να προσπαθήσεις να πεις στο ταίρι σου ότι το κολλητάρι του δε σου κάνει για παρέα, είναι σαν να του ζητάς έμμεσα να απαρνηθεί όλο το παρελθόν του. Ακόμα κι αν δεν το ζητήσεις, με το να αποκαλύψεις ότι δεν το συμπαθείς είναι σαν να δημιουργείς αυτόματα σε ένα δίλημμα που καμία δουλειά δεν έχεις να το κάνεις. Οι φίλοι έχουν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας που εμείς δεν είναι απαραίτητο να τον γνωρίζουμε. Μπορεί κάποια στιγμή αυτό να συμβεί και να γίνουμε τόσο ενεργά μέλη μέσα στην παρέα που οι κώδικες να γίνουν αντιληπτοί και γνωστοί σε όλους, όμως οφείλουμε να σεβόμαστε και την πιθανότητα αυτό να μη συμβεί, χωρίς να το απαιτήσουμε και να το εκβιάσουμε.
Οι άνθρωποι που ερωτευόμαστε κι ερχόμαστε σε επαφή έχουν μοιραστεί στιγμές κι όνειρα με εκείνους τους φίλους και δε θα είναι καθόλου εύκολο να τ’ αφήσουν αυτά στο παρελθόν και για να λέμε του στραβού το δίκιο, είναι εντελώς μα εντελώς λάθος να το κάνουν.
Η στάση σου λοιπόν, εσένα που δε συμπαθείς το κολλητάρι, είναι να μείνεις σε μια ουδετερότητα που δε θα επηρεάσει την επαφή τους. Όταν είναι μόνο το παρεάκι, ίσως αυτό να είναι πιο εύκολο γιατί δε χρειάζεται να «ανεχτείς» κανέναν -εκτός αν είσαι από τις περιπτώσεις που η αντιπάθεια σε ωθεί σε ζήλια και θες να αποκόψεις τα φιλαράκια που θα σου συστήσω απλά να μην το διανοηθείς-. Όταν όμως είσαι κι εσύ στην παρέα πρέπει απλώς να φορέσεις τον καλό σου εαυτό. Εντάξει, δε σου λέω να προσποιηθείς αλλά να προσπαθήσεις να αποστασιοποιηθείς και να δεις την ευτυχία του άλλου που μπορεί να περνάει χρόνο μαζί με όσους αγαπά.
Δηλαδή σκέψου σε τι μπελάδες μπορούμε να βάλουμε τους αγαπημένους και τις αγαπημένες μας εάν δείχνουμε συνέχεια απέχθεια για το κολλητάρι. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να χωρίζονται οι παρέες και να μένουμε εμείς εκτός γιατί αυτό θα συμβεί, είναι δεδομένο. Ακόμη όμως κι αν καταφέρουμε παροδικά να αποτραβήξουμε τον άνθρωπό μας από το άτομο που δε συμπαθούμε, αυτό δε θα κρατήσει πολύ, είτε γιατί θα τον κουράσουμε είτε γιατί εμείς θα ξενερώσουμε με το ότι χειριστήκαμε την προσωπικότητά του.
Το ιδανικό είναι να μπορέσει να γίνει η παρέα ενωμένη κι ευχάριστη όπου όλοι να έχουν τον χρόνο και τον χώρο τους, επειδή όμως αυτός ο κόσμος δεν είναι η φεριτόπια, επίλεξε να κάνεις το σωστό για να διατηρήσεις μια ισορροπία κι έναν σεβασμό στο πρόσωπο που αγαπάς. Είναι σίγουρο πως αυτό θα εκτιμηθεί αναλόγως και μόνο bonus θα έχεις να λαμβάνεις γι΄αυτή σου τη στάση. Άλλωστε σκέψου το κι αλλιώς. Εσύ θα έδινες αναφορά με ποιον κάνεις παρέα;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου