Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί απ’ όλους τους ανθρώπους γύρω σου, εσύ ξεχώρισες ένα συγκεκριμένο πρόσωπο για να ερωτευτείς; Έχεις περάσει απ’ τη φάση που σου φαίνεται περίεργο γιατί κάποιος μπορεί να αισθάνεται έλξη για σένα χωρίς να έχετε επικοινωνήσει αρκετά; Όλοι μας κάνουμε υποθέσεις, αναλύσεις με φίλους και δίνουμε εξηγήσεις στις παρέες για τα ερωτικά ζητήματα, όμως η αλήθεια είναι πως για όλα αυτά υπάρχει εξήγηση και μάλιστα επιστημονική. Ο έρωτας, εξάλλου, είναι ένα πεδίο που μελετάται περισσότερο από κάθε άλλο και πάντα θα κρύβει πολλά ερωτήματα που διψούν γι’ απάντηση. Αυτό μας αρέσει πολύ, αφού μαθαίνουμε πολλά πράγματα που δεν ξέραμε.

 

1. Το να ερωτευτείς κάποιον χρειάζεται μόνο 1/5 του δευτερολέπτου.

Τώρα εξηγούνται πολλά, τώρα καταλαβαίνουμε από πού μας ήρθε ο έρωτας και γιατί δεν προλάβαμε να το πάρουμε χαμπάρι. Όταν κοιτάζεις το ξεχωριστό άτομο ή ακόμα και όταν το σκέφτεσαι -για να μην ησυχάζουμε ποτέ δηλαδή- χρειάζεται μόνο αυτός ο ελάχιστος χρόνος, για να απελευθερωθούν οι χημικές ουσίες που προκαλούν ευφορία και δρουν στον εγκέφαλο. Ενεργοποιούνται σου λέει, 12 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες απελευθερώνουν ένα κοκτέιλ, που αντί για βότκα και ρούμι, περιλαμβάνει ωκυτίνη, ντοπαμίνη, αγγειοπεσίνη και αδρεναλίνη. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η ταχυκαρδία που νιώθεις, η αίσθηση ότι ιδρώνεις ή κοκκινίζεις. Αυτή είναι η αντίδραση του οργανισμού ενός ερωτευμένου ανθρώπου, γι’ αυτό μην προσπαθείς να το ελέγξεις, δεν κρύβεται.

 

2. Το φιλί μάς βοηθά να επιλέξουμε.

Το δείγμα ανθρώπων που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα αξιολόγησε το φιλί ως έναν πολύ σημαντικό τρόπο δοκιμής του νέου συντρόφου. Κι αλήθεια τώρα, απ’ το φιλί δε φαίνεται η χημεία ρε παιδιά; Βέβαια το φιλί δεν παίζει ρόλο μόνο στην αρχή μίας σχέσης, αλλά και στη διατήρησή της. Υπάρχουν εκείνα τα ζευγάρια που δημιουργούν αφορμές για να φιληθούν, όσο μακροχρόνια κι αν είναι η σχέση τους, εκείνοι που ανταλλάσσουν μόνο τα τυπικά κι απολύτως απαραίτητα φιλιά κι άλλοι που έχουν ξεχάσει τη γεύση του συντρόφου τους. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το πόσο πολύ μοιράζονται φιλιά οι σύντροφοι μεταξύ τους, συσχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της σχέσης τους. Φιληθείτε, γιατί χανόμαστε λοιπόν!

 

3. Τα ζευγάρια φαίνονται να μοιάζουν μετά από 25 χρόνια μαζί.

Επιτέλους δικαίωση για όλους εμάς που το βλέπουμε σε μακροχρόνια ζευγάρια κι εκείνοι θεωρούν πως η φαντασία μας η πλανεύτρα έχει συνηθίσει να τους βλέπουμε μαζί. Έρχονται τώρα τα επιστημονικά δεδομένα για να πουν πως μετά τα 25 χρόνια- εγώ πιστεύω και νωρίτερα, αλλά ποια είμαι εγώ να κάνω παρεμβάσεις στις έρευνες- τα ζευγάρια αναπτύσσουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ομοιότητες στη διατροφή, το περιβάλλον, την προσωπικότητα ή ακόμα και να είναι αποτέλεσμα της ενσυναίσθησης με τον σύντροφό όλα αυτά τα χρόνια.

 

4. Οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορούν να λειτουργήσουν.

Μαζευτείτε παιδιά, υπάρχει ελπίδα, εδώ σου λέει, περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν σχέση από απόσταση και τα καταφέρνουν μία χαρά. Επιστημονικά εξηγείται με δύο βασικά κριτήρια, αφενός η εικόνα για το σύντροφο είναι πιο εξιδανικευμένη και αφετέρου ότι καθημερινά ανταλλάσσονται μεταξύ του ζευγαριού πιο οικείες πληροφορίες. Διατηρούν την ασφάλεια, την ικανοποίηση και τη σταθερότητα στη σχέση, χωρίς την καθημερινή τριβή και τους γρήγορους ρυθμούς. Κρατούν τη μεταξύ τους επαφή και τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο κι εκείνοι που γεωγραφικά βρίσκονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον.

 

5. Ο έρωτας κάνει δύο καρδιές να χτυπούν σαν μία.

Ένα δάκρυ κύλησε κι ένας κρυφός ενθουσιασμός με αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα ενός πειράματος που αποφάνθηκε πως συγχρονίζεται ο ρυθμός της καρδιάς των συντρόφων.  Στο πείραμα συμμετείχαν ερωτευμένα ζευγάρια και διαπιστώθηκε ότι, όταν κοιτάζονταν στα μάτια, η καρδιά τους μετά από τρία λεπτά της ώρας χτυπούσε παρόμοια.

 

6. Τέσσερα πράγματα που μπορούν να διαλύσουν μία σχέση.

Δώστε βάση: 1) Η επαναλαμβανόμενη κριτική, 2) oι πολλές εκφράσεις περιφρόνησης, 3) η αμυντική στάση και 4) stonewalling. Nομίζω πως τα τρίτα πρώτα είναι ξεκάθαρα, οπότε θα σταθώ στο τελευταίο, στη λεγόμενη «πέτρα» . Είναι η φάση όπου δεν υπάρχουν κινήσεις ενθάρρυνσης όταν μιλούν στο σύντροφο, καμία απόπειρα ενσυναίσθησης και καμία προσπάθεια να ανταποκριθεί ή να συνδεθεί το ζευγάρι. Το συναίσθημα που κυριαρχεί στο τέλος της ημέρας είναι ότι σε έναν τοίχο από τούβλα και κάπως έτσι σχηματίζεται το καρέ καταστροφής μιας σχέσης.

 

7. Υπάρχει μία απλή άσκηση που σώζει τη σχέση και το γάμο.

Η διαδικασία είναι απλή, ευχάριστη και θα χρειαστείτε μόνο ό, τι υλικά έχετε στο σπίτι. Χρειαζόμαστε το ζευγάρι, μία οθόνη και μία ταινία που αφορά τις σχέσεις. Παρακολουθείτε μαζί την ταινία και μετά τη συζητάτε. Ο βαθμός δυσκολίας θεωρητικά φαίνεται χαμηλός, στην πράξη όμως; Συνήθως τα ζευγάρια έχουν μία καλή αίσθηση για το τι μπορεί να κάνουν σωστά και τι όχι σε μία σχέση, οπότε ίσως να μη χρειάζονται διδαχή και καθοδήγηση για όσα κάνουν. Ίσως μόνο μία μικρή υπενθύμιση- συνειδητοποίηση για τον τρόπο συμπεριφοράς τους.

 

8. Ποια μορφή παίρνει μία σχέση μετά το διαζύγιο;

Ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά, η σχέση του ζευγαριού δεν τελειώνει, αλλά ποια είναι η μορφή που παίρνει τελικά; Μία μελέτη σχετικά με τη γονική μέριμνα μετά το διαζύγιο, κατέληξε σ’ αυτούς τους πέντε τρόπους λειτουργίας της σχέσης:

1) Διαλυμένα δίδυμα, μονογονεϊκή οικογένεια, όπου (συνήθως) ο πατέρας εξαφανίζεται.

2) Τέλειοι φίλοι, όπου οι γονείς συνεχίζουν να είναι καλύτεροι φίλοι.

3) Συνεργάτες-συνάδελφοι, όπου ο μπαμπάς και η μαμά δουλεύουν μαζί, συνεργάζονται, έχουν μία καλή βάση μεταξύ τους.

4) Θυμωμένοι συνεργάτες, όπου οι μάχες συνεχίζονται μετά το διαζύγιο, με φωνές και καβγάδες.

5) Φλογεροί εχθροί, όπου τα παιδιά γίνονται πιόνια στον αγώνα που συχνά καταλήγει στα δικαστήρια.

 

9. Τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά.

Με συμμετοχή 4.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε πως οι απλές καθημερινές πράξεις καλοσύνης εκτιμώνται περισσότερο σε μία σχέση. Ένα ζεστό τάπερ με το μεσημεριανό για τη δουλειά, η πληρωμή εκείνου το λογαριασμού που λήγει σήμερα, είναι πολύ πιο σημαντικά από ένα τεράστιο μπουκέτο λουλούδια κι ένα κουτί σοκολατάκια.

 

10. Ο έρωτας έχει παυσίπονη δράση.

Ζευγάρια σε μακροχρόνια σχέση με ισχυρό δεσμό σύνδεσης, μπορούν να νιώσουν αυτόματα ηρεμία και ανακούφιση, απλώς κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Επίσης, η αγκαλιά από τον αγαπημένο σου την ώρα που έχεις πονοκέφαλο αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης, πράγμα που μπορεί να μειώσει την ένταση του πόνου.

 

Ελάτε ρε παιδιά η αγάπη κάνει θαύματα και δεν τα λέω εγώ, εδώ μιλάνε οι έρευνες απ’ τους επιστήμονες! Ερωτευτείτε λοιπόν τώρα, που θα ξέρετε και τι σας γίνετε!

 

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου