Σ’ ένα πρόσφατο poll του pillowfights, το 70% των αναγνωστών απάντησε ότι άμα ραγίσει το γυαλί σε μια σχέση δεν ξανακολλάει. Ένα μικρότερο ποσόστο του 30%, από την άλλη, έδειξε να είναι πιο αισιόδοξο. Κάτι θα ξέρουν.

Με την ετυμηγορία των σοφών αναγνωστών του pillowfights κατά νου, ανέτρεξα κι εγώ σε αισθήματα και εμπειρίες δικές μου αλλά και γνωστών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το 70% έχει μάλλον δίκιο. Δηλαδή αν μια σχέση χαλάσει, άμα ο έρωτας χαθεί από έναν από τους δύο ή και από τους δύο, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ξανά όπως πριν.

Τα πράγματα είναι βέβαια πολύ ρευστά και υποκειμενικά, όμως κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δε γίνεται με τίποτα ν’ αγαπήσεις το ίδιο άτομο δύο, τρεις ή περισσότερες φορές. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, σημαίνει ένα και μόνο πράγμα. Δεν έπαψες ποτέ να έχεις αισθήματα γι’ αυτό το πρόσωπο. ­

Ας πάρουμε την περίπτωση όπου χωρίζεις με κάποιον για τον α ή β λόγο. Θυμός, νεύρα, μελοδράματα, κλάματα, μεθύσια και όλα αυτά που συνοδεύουν ένα χωρισμό για μήνες, μέχρι που πείθεις τον εαυτό σου ότι ξεπέρασες τον πρώην σου. Ίσως να κατέληξες και ότι τον μισείς. Ίσως και οι συγκυρίες να σας ήθελαν χωριστά. Και μέσα σε αυτούς τους μήνες γνωρίζεις ένα άλλο άτομο, του ανοίγεσαι δειλά-δειλά, και φτιάχνεις έτσι την επόμενή σου σχέση.

Όλα καλά κι ωραία μέχρι εδώ! Το καταλαβαίνω δηλαδή μέχρι τη στιγμή που ο πρώην έρωτάς σου σε θυμάται και σε διεκδικεί – σε θέλει πίσω. Αν με το κάθε μήνυμα η καρδιά σου κάνει άλματα, αν υπάρχει μέσα σου έστω και μία μικρή αμφιβολία γυρισμού και αν στο τέλος καταλήξετε να είστε και πάλι μαζί αγαπημένοι, αυτό δε σημαίνει ότι τον ερωτεύτηκες ξανά ή αυτός εσένα. Απλούστατα, δεν τον ξεπέρασες ποτέ όπως νόμιζες ότι έκανες.

Ας πάρουμε και την περίπτωση που ένα ζευγάρι είναι για χρόνια μαζί. Εννοείται ότι μία σχέση μετά από 10 χρόνια δεν είναι η ίδια, όπως ήταν στην αρχή. Πλέον, δεν το κάνετε συνέχεια και παντού, ούτε γλείφεστε με τις ώρες χωρίς να σας νοιάζουν τα περίεργα βλέμματα των περαστικών. Μπορείτε σαν άνθρωποι να κάτσετε να δείτε μία ταινία, χωρίς να καταλήξετε ο ένας πάνω στον άλλο και να κοιμηθείτε, χωρίς να διακόπτετε τον ύπνο σας για «ένα στα γρήγορα».

Δεν λέω, ωραία είναι αυτή η φάση της σχέσης και αλίμονο σ’ αυτούς που δεν τη βίωσαν ποτέ, όμως κάποια στιγμή αυτή τελειώνει και η σχέση μεταλλάσσεται. Ο έρωτας και το πάθος κάνουν τόπο στην αγάπη και τη συντροφικότητα.

Αν όμως δε νιώθεις τίποτα πια για τον άνθρωπό σου –κι αυτό μόνο ο καθένας μπορεί να το ξέρει– μην περιμένεις ότι θα έρθει ξανά ο έρωτας ουρανοκατέβατος. Στον έρωτα, άμα αρχίσεις να προσπαθείς, όση ρίγανη κι αν βάλεις, γεύση δεν πιάνει. Μπορεί ναι μεν να υπάρχουν περίοδοι που θα είστε στα κάτω σας ερωτικά ως ζευγάρι, όμως αν τρομάζετε στη σκέψη και μόνο ότι θα χάσετε ο ένας τον άλλο ή αν αγκαλιάζεστε για να δείτε μία ταινία και μοιράζεστε το pop corn, άμα είστε δίπλα ο ένας στον άλλο στα δύσκολα και κουλουριάζεστε στο κρεβάτι για να μιλήσετε, τότε ο έρωτας δεν χάθηκε. Έχει απλά ανεβεί επίπεδο.

Τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πολλά κι ατέλειωτα. Ο καθένας μόνο μέσα του μπορεί να γνωρίζει πότε τα αισθήματά του για έναν άνθρωπο στέρεψαν και τότε είναι η στιγμή που πρέπει να εγκαταλείψει την σχέση, γιατί αυτά έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί.

Αν γυρίσεις πίσω στον ίδιο άνθρωπο για δεύτερη ή και τρίτη φορά, θα είναι επειδή δεν κατάφερες ποτέ να τον ξεπεράσεις, κάτι που συνειδητοποιείς μόλις ο θυμός κατασταλάξει και οι πληγές κλείσουν ή όταν τον συναντήσεις και του μιλήσεις.

Αν πάλι επιστρέφεις πίσω στον ίδιο άνθρωπο για λάθος λόγους κι όχι επειδή μαζί του είσαι ο ερωτευμένος σου εαυτός, τότε δεν θα περάσει καιρός μέχρι αυτή η σχέση να κατεβάσει ξανά τα ρολά. Κι αν σκέφτεσαι να κάτσεις για πολύ να είσαι έτοιμος να περάσεις τη ζωή σου μέσα σε μία συναισθηματική φυλακή.

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη