Ε, λοιπόν, ναι! Στον έρωτα δε θα συναντήσεις μεγαλύτερο εμπόδιο απ’ το κινητό σου! Αυτήν την ύπουλη συσκευή προηγμένης τεχνολογίας που, ναι μεν σε βοηθά να κάνεις εκατόν δύο δουλειές σου μες τη μέρα και να μη χάσεις επαφή με τους κοντινούς σου ανθρώπους, πολεμάει, όμως, αλύπητα κάθε ίχνος ρομαντισμού -και όχι μόνο. Κι αν δε με πιστεύεις τώρα, ίσως να με πιστέψεις αφού διαβάσεις τους δέκα λόγους που σου παραθέτω από κάτω για να ενισχύσω τη θεωρία μου!
1. Καλώς ήρθατε στο ρουφιανέικο
Δε θα πάρω καν την περίπτωση του να έχεις απατήσει το ταίρι σου και τώρα να φοβάσαι μη σε πιάσει. Σε αυτήν την περίπτωση, άλλωστε, ο έρωτας έχει προσβληθεί προ πολλού. Μιλάω για το γεγονός πως απ’ τα πρώτα τρία λεπτά που θα βρεις το λογαριασμό του υποψήφιου συντρόφου σου στα social media, γνωρίζεις όλο το βιογραφικό του, την παρέα του, τα χόμπι του, τις ωραίες στιγμές του, τη μουσική που ακούει, τις ταινίες που βλέπει και πάει λέγοντας. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για σένα. Κοινώς, το παιχνίδι της γνωριμίας που γεννά τον έρωτα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους καταστρέφεται πριν καν ξεκινήσει.
2. Τα σύγχρονα ερωτικά καλέσματα
Πιο ακοινώνητο φλερτ -ή αλλιώς πέσιμο- από αυτό που γίνεται μέσω μηνυμάτων, δε νομίζω πως υπάρχει. Είτε η ιστορία σας ξεκίνησε online είτε πρόκειται απλώς για μια συνέχεια, έχουμε φτάσει πια να «ερωτευόμαστε» κάτι εικονικό. Ένα like, ένα story-σπόντα, μια πολύωρη συνομιλία που υποδηλώνει πως κι εμείς κι ο άλλος βρήκαμε πολύ χρόνο για να μιλήσουμε, όχι, όμως, για να βρεθούμε. Κι ενώ πολλές φορές όλη αυτή η συνθήκη βολεύει, μέσα στις πολυάσχολες καθημερινότητες όλων μας, είναι, θαρρώ, χαζό να ζούμε τις πρώτες μέρες του «έρωτά» μας μέσα στον κυβερνοχώρο.
3. Άλλα λέω κι άλλα κάνω
Είναι γνωστό πως όταν κρύβεσαι πίσω από μια οθόνη, μπορείς να γίνεις όποιος θες. Μπορείς να δίνεις ό,τι υποσχέσεις θες, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα τις τηρήσεις. Είναι, όμως, δυνατόν να καθόμαστε με τις ώρες να συζητάμε τι θα κάναμε αν ήμασταν με τον άλλο, αντί απλώς να βρεθούμε και να τα ζήσουμε όλα στην πράξη; Για να μη σχολιάσω το γεγονός πως, τις περισσότερες φορές, όταν τελικά βρισκόμαστε με το αντικείμενο του πόθου μας δεν κάνουμε ούτε τα μισά από αυτά που οραματιζόμασταν. Anticlimactic, σωστά;
4. Η σιωπή είναι χρυσός (;)
Πάμε σε κάτι πιο πρακτικό: στο ραντεβού. Βγαίνεις, λοιπόν, με το αμόρε και εκεί που περνάτε υπέροχα (λέμε τώρα) υπάρχει μια παύση, κατά την οποία δεν έχετε κάτι να πείτε. Αντί, όμως, να κάτσετε να κοιταχτείτε λίγο, να φιληθείτε ίσως, ή έστω να κάτσετε και να απολαύσετε την κοινή σιωπή σας, βγάζετε τα κινητά σας κι αρχίζετε το σερφάρισμα. Οκ, άντε στο τσακίρ κέφι να βρείτε κάνα αστείο meme και να γελάσετε στιγμιαία κι οι δυο. Στο εγγυώμαι, όμως, πως όλο αυτό θα κρατήσει πάνω από τέταρτο, και κάπως έτσι θα χαθείτε στην άβυσσο του διαδικτύου, ξεχνώντας να ζήσετε τη στιγμή σας. Πού τον είδες τον έρωτα σ’ αυτό;
5. Τα κάνω όλα μετά τις δύο
Όλοι ξέρουμε για εκείνες τις περίεργες μεταμεσονύκτιες ώρες που οι ορμόνες μας κάνουν πάρτι και παίζουν με τον εγκέφαλο και τη λογική μας. Όλοι ξέρουμε, ακόμα, τη λαχτάρα που καίει μέσα μας όταν γνωρίζουμε κάποιο νέο φλερτ. Βάλε τώρα αυτά τα δύο με κοινό παρονομαστή την ύπαρξη του κινητού και του ίντερνετ. Γνωρίζεις καλά πως το αποτέλεσμα -αποδεδειγμένα- θα είναι το πονηρό το μήνυμα. Θες η πρόταση αυτού; Θες η πραγματοποίησή του; Όπως και να ‘χει, με το που θα γίνει αυτό κάθε ίχνος ρομαντισμού εξαφανίζεται, και συνάμα η όποια προσμονή για την δια ζώσης απόλαυση. Αξίζει, λες;
6. Η αμφιβολία, της αμφιβολίας, ω αμφιβολία
Αν το ίντερνετ έχει κάνει τις ερωτικές γνωριμίες τόσο εύκολες και αβίαστες, τι σε κάνει να πιστεύεις πως το υποψήφιο ταίρι σου μιλάει μόνο με σένα από μηνύματα; Ίσως ακόμα κι εσύ να πετάς το μπαλάκι σου και σε άλλα γήπεδα, έως ότου να αποφασίσεις σε ποιο θα το αφήσεις τέλος πάντων, και δε λέω πως αυτό είναι κάτι κακό. Αυτό που μου κλοτσάει είναι που ξαφνικά βρίσκουμε όλοι εκατό παραπάνω λόγους να αμφιβάλουμε. «Γιατί είναι μέσα και δε στέλνει;», «Γιατί αργεί να απαντήσει;», «Μήπως με βαρέθηκε;», «Μήπως βρήκε κάτι καλύτερο να ασχοληθεί;». Αυτή η αβεβαιότητα, αυτή η αμφιβολία, που δε θα ‘πρεπε να υπάρχει στα αρχικά στάδια μιας σχέσης -τόσο έντονα- είναι που εμένα με λυπεί βαθύτατα.
7. Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει
Είναι μαθηματικά βέβαιο πως όταν τελικά βγεις με το άτομο που θες το κινητό σου (και του άλλου) θα χτυπήσει τουλάχιστον μία φορά. Τηλεφώνημα θες, μήνυμα θες, tag σε κάποιο ποστ θες; Θα γίνει. Κι εσύ φυσικά θα το τσεκάρεις, γιατί έτσι έχεις μάθει και δεν μπορείς να κρατηθείς. Κι έτσι θα χαλάσεις όχι μία αλλά πολλές στιγμές σας. Ίσως, τελικά, να μπαφιάσεις και τόσο που να το απενεργοποιήσεις. Μακάρι, θα πω εγώ, γιατί τότε θα καταλάβεις τι έχανες τόσο καιρό.
8. Δείχνω ή δε δείχνω;
Για κάποιο λόγο πλέον το να επιλέγεις να δείχνεις ή όχι το κινητό σου στο ταίρι σου έχει γίνει το θέμα της ημέρας. Αν το δείχνεις, τότε υπάρχει η θέση του «το κινητό είναι κάτι προσωπικό και δε χρειάζεται να τα μοιραζόμαστε κι όλα με τη σχέση μας». Αν δεν το δείχνεις -για τον παραπάνω λόγο ίσως-, τότε υπάρχει η θέση του «κάτι κρύβεις». Κάτι σαν το αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Άκρη δε βγάζουμε και μόνο προβλήματα έχουμε. Κυρίως εμπιστοσύνης.
9. Δεν είναι έρωτας αν δεν το ποστάρεις
Πήγες βόλτα με το πρόσωπο; Βγάλε φωτογραφία. Έγινε κάτι σούπερ ρομαντικό μεταξύ σας; Βγάλε φωτογραφία -ή και βίντεο. Σου ‘στειλε ένα γλυκό μήνυμα; Βγαλ’ το screenshot και στειλ’ το παντού. Κοινώς, κοινοποίησε τον έρωτά σας, διαφήμισέ τον, έχε αυτό στο νου σου αντί το να το ζεις. Έρωτας υπάρχει εκεί που δεν υπάρχουν αποδείξεις -για τρίτους-, όμως.
10. Couple’s goals
Πλημμύρισε το ίντερνετ πια με αυτά τα πρότυπα ζευγάρια, που στην τελική μπορεί να είναι απλώς φιλαράκια ή και άγνωστοι που σου πλασάρουν την «τέλεια σχέση». Σαν να σου λέει όλος ο κόσμος «αν με το αμόρε σου δεν κάνετε όλα αυτά, δεν είστε στ’ αλήθεια ερωτευμένοι». Και βλέπεις πια τους πάντες να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, καμία πρωτοτυπία, όλα ίδια και ανούσια. Μα κάθε σχέση υποτίθεται πως είναι διαφορετική, μοναδική, γι’ αυτό και ξεχωρίζει. Τι σημαίνει πια το ότι είναι όλες πανομοιότυπες;;
Κι αν όλα αυτά δε σε κάλυψαν και θες κι άλλα για να πειστείς πως δεν υπάρχει μεγαλύτερος αντίπαλος του έρωτα απ’ το κινητό, θα σε ρωτήσω τι κάνεις τώρα που αντί να βρίσκεις κάπου εκεί έξω τον έρωτα, περνάς τα λεπτά σου χαζεύοντας μια οθόνη, διαβάζοντας αυτά που σου γράφω, εγώ, μια άγνωστη!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου