Ο καθένας μας λίγο πολύ στην καθημερινότητά του, αντιμετωπίζει κάποιες καταστάσεις εκνευριστικές ή και αγχωτικές. Στη δουλειά, στη σχολή, ακόμα και μέσα στη σχέση μας είτε με το ταίρι μας είτε με την οικογένειά μας. Κι ενώ εκείνη τη στιγμή τα νεύρα ή το στρες έχει χτυπήσει πραγματικά κόκκινο όμως και κάπου σκέφτεσαι πως τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, εμφανίζεται εκείνος ο φιλόσοφος που θα βρει να σου πετάξει μια ατάκα, έτσι επειδή θέλει να σε ηρεμήσει, βρε αδερφέ. Επειδή δεν αξίζει να χαλιέσαι. Πάμε να δούμε δέκα τέτοιες ατάκες που έχουμε ακούσει και έχουν αυτό το αποτέλεσμά τους.

 

1.«Όλα καλά θα πάνε»

Έστω ότι διανύεις μια περίοδο της ζωής σου που η μια αναποδιά διαδέχεται την άλλη. Που σκέφτεσαι σοβαρά το ενδεχόμενο να φωνάξεις έναν ιερέα να σου διαβάσει μια ευχή. Κι ενώ η γκαντεμιά αυτή τελειωμό δεν έχει, αποδεδειγμένα κάποιος θα σου πει πως όλα καλά θα πάνε. Αλήθεια; Για πότε το κόβεις να πάνε καλά τα όλα; Γιατί για την ώρα δεν πάει τίποτα καλά κι εσύ πας κατά το ψυχιατρείο.

 

2. «Θα σου πω κάτι αλλά μη θυμώσεις»

Και καλά να είσαι, όταν ακούσεις αυτή τη φράση προετοιμάσου. Γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτό που θα ακούσεις, όχι απλώς θα σε εκνευρίσει αλλά θα σε κάνει τρελό. Απλά αυτός που θα σου πει αυτό το κάτι, προσπαθεί να σου το φέρει νόστιμα. Κι όσο πιο νόστιμα στο φέρνει, τόσο πιο πολύ ετοιμάσου να τα πάρεις στο κρανίο.

 

 

3. «Κοιμάσαι;»

Μόλις τελείωσε μια εξοντωτική μέρα που δεν πίστευες ούτε μια στιγμή πως θα κατάφερνες να φέρεις εις πέρας. Μια μέρα γεμάτη τρέξιμο και ταλαιπωρία. Κι εκεί που η μέρα αυτή τελείωσε και δε βλέπεις την ώρα να πέσεις για ύπνο αλλά ούτε και μπροστά σου από την κούραση, κάποιος τότε θα θυμηθεί να σε πάρει τηλέφωνο και το πρώτο πράγμα που θα σε ρωτήσει είναι αν κοιμάσαι. Όχι ρε μεγάλε. Ετοιμάζομαι να πάω να αρμέξω.

 

4. «Εγώ να δεις τι έπαθα»

Έστω ότι λοιπόν τραβάς το ζόρι σου. Κι έστω πως έρχεται εκείνος ο κάποιος να σε ρωτήσει τι συμβαίνει. Και σκέφτεσαι πως βρέθηκε ένας άνθρωπος να ενδιαφερθεί για σένα. Πριν όμως προλάβεις να κάνεις τη βασική σου εισαγωγή, χωρίς να το καταλάβεις έχεις μείνει με το στόμα κλειστό και τα μάτια και τα αυτιά ορθάνοιχτα, ακούγοντας τι έπαθε ο κατά τα άλλα ακροατής σου.

 

5. «Μη στεναχωριέσαι»

Μόλις έχεις χωρίσει.  Σε απέλυσαν. Η ομάδα σου έφαγε τέσσερα γκολάκια κι έχασε το παιχνίδι. Κάτι σε στεναχώρησε και εσύ το πήρες κατάκαρδα. Ό, τι κι αν είναι αυτό. Σε πήρε όμως από κάτω. Κάπου τότε θα βρεθεί εκείνος ο ένας, ο υπεραισιόδοξος να σου πει να μη στεναχωριέσαι. Σοβαρά τώρα; Δηλαδή αν όχι τώρα πότε με παίρνει να στεναχωρηθώ;

 

6. «Μπορείς να μου κάνεις μια χάρη;»

Τι κι αν πνίγεσαι στη δουλειά; Τι κι αν δεν προλαβαίνεις να πας ούτε προς νερού σου, που λέει ο λόγος; Όσο κι αν ο άλλος σε βλέπει πως δεν μπορείς εκείνη τη δεδομένη στιγμή, πίσω από την ερώτηση το καλά κρυμμένο νόημα είναι πως ο κόσμος να χαλάσει, αυτό που σου ζητήθηκε θα γίνει κι ας χαλάσει. Κι αν τολμάς πες όχι.

 

7. «Στα ‘λεγα εγώ»

Αγαπημένη φράση της Ελληνίδας μάνας. Από τη ζακέτα που δεν πήρες μαζί σου και τώρα σε χτύπησε το κρύωμα, μέχρι και τον σύντροφο που η σχέση σας κάπου στην πορεία δεν περπάτησε, η μάνα σου πάντα στα έλεγε. Αλλά εσύ δεν την άκουγες. Καλά να πάθεις τώρα.

 

8. «Μην αγχώνεσαι»

Έχεις δώσει ας πούμε το τελευταίο μάθημα πριν το πτυχίο και περιμένεις τα αποτελέσματα. Έχεις περάσει συνέντευξη για εκείνη την πολυπόθητη θέση εργασίας και ενώ οι μέρες  περνάνε, απάντηση δεν έχεις πάρει. Δεν μπορεί, θα βρεθεί εκείνος ο ένας και μοναδικός που θα σου πει να μην αγχωθείς. Και πόσο μπροστά είναι αλήθεια αυτός ο ένας ε; Κι απορείς με τον εαυτό σου πως δεν το σκέφτηκες από μόνος σου και κάθεσαι και αγχώνεσαι;

 

9. «Γιατί έχεις νεύρα;»

Ξυπνάς λοιπόν το πρωί και νιώθεις πως τα νεύρα σου είναι κάπως πειραγμένα. Θέλεις επειδή δεν κοιμήθηκες καλά, θέλεις επειδή οι πλανήτες παίζουν καραμπόλα μεταξύ τους; Το αποτέλεσμα είναι πως σήμερα εσύ δεν είσαι και στα πολύ καλά σου. Κι ενώ δε θέλεις να μιλήσεις σε άνθρωπο, θα βρεθεί εκείνος ο ένας άνθρωπος που όχι μόνο θα πάει κόντρα στη θέλησή σου αλλά θα σε τσιτώσει κιόλας. «Γιατί έχεις νεύρα;» Γιατί έτσι ρε μεγάλε!

 

10. «Καλό Σαββατοκύριακο»

Προφανώς και απορείς τι το μεμπτό μπορεί να υπάρχει πίσω από αυτή τη φράση. Πίσω από αυτή την ευχή που όλοι δίνουν κάθε Παρασκευή μεσημέρι ή απόγευμα μετά τη λήξη της εργασίας. Εξέτασέ το όμως λίγο πιο διεξοδικά. Φαντάσου λέει να είσαι από τους άτυχους εκείνους όπου οι ανάγκες της εργασίας απαιτούν να είσαι στο πόστο σου εκείνο το Σαββατοκύριακο. Κι ενώ όλη τη μέρα έχεις μάθει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του τι θα κάνει ο συνάδελφός σου, εσύ με βαριά καρδιά ξέρεις πως θα δουλεύεις. Και το ξέρει κι αυτός. Με περίσσιο λοιπόν χλευασμό έρχεται και σου εύχεται ένα καλό Σαββατοκύριακο. Πλάκα μας κάνεις; Κάνε μας τη χάρη, σε παρακαλώ τώρα.

 

Αυτή είναι μια λίστα με φράσεις που μας έχουν πει προσπαθώντας να μας κάνουν να νιώσουμε καλά ή καλύτερα, αλλά τα αποτελέσματα στο τέλος ήταν τα ακριβώς αντίθετα. Και να ήταν μόνο αυτές. Σίγουρα θα έχεις ακούσει κι άλλες. Όσες φορές όμως κι αν τις άκουσες, όποιες άλλες κι αν άκουσες, πες την αλήθεια. Μήπως έχεις πει κι εσύ κάποια από αυτές; Έστω και μια φορά; Μεταξύ μας θα μείνει.

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου