Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, εδώ και μερικούς μήνες έχουμε μπει στην τρίτη δεκαετία του 2000. Τρελό αν το καλοσκεφτείς, ε; Η αλλαγή της χιλιετίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και η έλευση της ψηφιακής εποχής, αποτελούν πια, ένα όχι και τόσο κοντινό παρελθόν. Όλοι εσείς που παρακολουθήσατε όλα αυτά τα γεγονότα με τα παιδικά ή εφηβικά σας μάτια, ανήκετε πιθανότατα σε μια από τις πιο τυχερές γενιές της σύγχρονης εποχής.
Τα παιδιά που μεγάλωσαν στη δεκαετία του 1990 βρέθηκαν στο σωστό μέρος, τη σωστή εποχή. Από τη μια γνώρισαν την αυθεντικότητα της ζωής πριν από τον ερχομό του ίντερνετ και των υπολογιστών. Από την άλλη κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους ήταν εκείνη η γενιά που πρώτη απόλαυσε και μετέπειτα εθίστηκε σε ένα βαθμό στις δυνατότητες που έδιναν οι νέες τεχνολογίες. Σκεφτείτε το λίγο. Να μεγαλώσεις σαν παιδί στην αλάνα, το γήπεδο, το πάρκο, μακριά από οθόνες και όταν πια έχεις μεγαλώσει κάπως και ξέρεις τι θες από τη ζωή σου να έχεις πρόσβαση σε ένα εντελώς καινούριο κόσμο. Δε μοιάζει με ιδανικό αυτό το σενάριο; Πάνω που νόμιζες ότι έχεις μάθει τα πάντα για τον κόσμο γύρω σου, ξαφνικά σου δίνεται μια ευκαιρία να τα εξερευνήσεις όλα από την αρχή.
Δεν υπάρχει άλλη γενιά που στάθηκε τόσο τυχερή. Οι προηγούμενες δεν μπόρεσαν να χαρούν σαν παιδιά το ίντερνετ, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακόμα και τα πρώτα κινητά τηλέφωνα. Τα παιδιά σήμερα τα έχουν όλα αυτά και με το παραπάνω. Καλύτερα κινητά, πιο αληθοφανή ηλεκτρονικά, πιο γρήγορο ίντερνετ. Υπάρχει όμως κάτι σημαντικό που δεν έχουν: την ανεμελιά του παιχνιδιού στη γειτονιά. Δεν είναι ότι τα σημερινά παιδιά δεν παίζουν στις γειτονιές και στις αλάνες. Μπορεί να το κάνουν λιγότερο συχνά ή για λιγότερο χρόνο, αλλά εξακολουθούν να το κάνουν. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος που παίζουν. Ο τρόπος που επικοινωνούν μεταξύ τους και τα αντικείμενα ενδιαφέροντός τους. Είναι δύσκολο να διαφυλαχθεί η αγνότητα ενός παιδιού όταν εκείνο συνεχώς ενημερώνεται και εκτίθεται σε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Ο κόσμος των ενηλίκων είναι ένα μέρος που τα παιδιά είναι καλό να έρχονται σε επαφή όταν είναι έτοιμα και όχι νωρίτερα. Ίσως τα σημερινά παιδιά για τον λόγο αυτό ωριμάζουν και νωρίτερα. Είναι όμως αυτό που θέλουμε πραγματικά; Ή μήπως είναι καλύτερο για ένα παιδί να απολαύσει όσο πιο ανέμελα γίνεται τα πρώτα χρόνια της ζωής του;
Σε κάθε περίπτωση και επιστρέφοντας στα παιδιά των 90s μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών γενιών που δύσκολα θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί έζησαν και ζουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Διαφορετικά παιχνίδια, διαφορετικά ενδιαφέροντα, άλλος τρόπος επικοινωνίας και φλερτ. Όλοι εκείνοι που έχουμε γεννηθεί τη δεκαετία του 90 έχουμε τη μοναδική ικανότητα να επικοινωνούμε εξίσου καλά και με τους μεν και με τους δε. Έχουμε την τύχη να έχουμε μεγαλώσει σε μια εποχή οικονομικής και πολιτιστικής άνθισης για όλο σχεδόν τον κόσμο, όπου όλα έμοιαζαν δυνατά. Παρακολουθήσαμε την τεχνολογία να κάνει άλματα μπροστά στα μάτια, αρχίσαμε να θεωρούμε δυνατά, εκείνα που λίγο καιρό πριν έμοιαζαν αδύνατα και αποκτήσαμε τις γνώσεις και τα βιώματα εκείνα που μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της σημερινής εποχής χωρίς δυσκολία.
Σκεφτείτε πώς μπορεί να συνταράξει τον κόσμο ενός παιδιού ή εφήβου η σχεδόν ξαφνική είσοδος του διαδικτύου και των δυνατοτήτων του στη ζωή του. Πόσο διαφορετική μπορεί να κάνει όχι μόνο την καθημερινότητα, αλλά και την κοσμοθεωρία του. Τα σημερινά παιδιά ξεκινάνε με όλα αυτά σαν δεδομένα. Δεν τους προκαλεί έκπληξη ή θαυμασμό το γεγονός ότι παραδείγματος χάρη μπορούν να επικοινωνήσουν με έναν άνθρωπο στην άλλη άκρη του κόσμου. Όπως λέει και το ρητό όμως, μόνο αν δεν έχεις κάτι το εκτιμάς πραγματικά. Έτσι και για τα παιδιά της δεκαετίας των 90s τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Ακόμα και αν κάτι έχει γίνει μέρος της ζωής και της καθημερινότητας δεν παύει να είναι κάτι που δεν είναι αυτονόητο. Ο κόσμος άλλαξε τόσο γρήγορα και τόσο ριζικά που ελάχιστα πλέον κοινά στοιχεία έχει με το παρελθόν. Για όλους εκείνους που έζησαν αυτή τη ραγδαία αλλαγή, όλα έχουν μια διαφορετική σημασία. Έζησαν δύο διαφορετικές εποχές σε μία. Δοκίμασαν καλά και κακά και από τις δύο και κράτησαν αν ήταν τυχεροί τα θετικά. Όλοι εσείς εκεί έξω που γεννηθήκατε πριν περίπου 25 – 30 χρόνια αφιερώστε ένα λεπτό να αναλογιστείτε πόσο τυχεροί είστε.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.