Ένας απ’ τους σημαντικότερους συνδετικούς κρίκους σε μια ευτυχισμένη σχέση, πέρα από τα συναισθήματα που μοιράζονται οι δύο σύντροφοι, αναμφισβήτητα είναι αυτός των αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών που γίνονται εξίσου κι απ’ τις δύο πλευρές.
Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια σχέση βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στην ανιδιοτέλεια, γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αλληλεπίδραση του δούναι και λαβείν. Η ανιδιοτέλεια αφορά ξεκάθαρα την προσωπική αντίληψη και συμπεριφορά του κάθε ατόμου ως μονάδα απέναντι στον σύντροφό του και κατ’ επέκταση στη σχέση του.
Το να προτιμάς να στερείσαι κάτι εσύ για να το προσφέρεις στο σύντροφό σου, αν ξέρεις πότε να υποχωρήσεις ή πότε να παραδεχτείς το λάθος σου για να κάνεις τον άλλον ευτυχισμένο ή για να διατηρήσεις την ισορροπία στη σχέση σου, αποτελούν δείγματα ωριμότητας και κατανόησης.
Υπογραμμίζουν επίσης το γεγονός ότι τα αισθήματα που νιώθεις για τον άνθρωπο που μοιράζεσαι τη ζωή σου μαζί του, είναι αληθινά. Προκειμένου να τον δεις ευτυχισμένο, αφήνεις την ασφάλειά σου στην άκρη και βαδίζεις σε δρόμους άγνωστους μέχρι πρότινος για σένα.
Αυτές οι κινήσεις σε βοηθούν να ωριμάσεις μέσα στη σχέση σου και μαζί σου ωριμάζει κι ο σύντροφός σου. Η συμβίωσή σας θα βασίζεται σε σταθερά θεμέλια και θα βλέπετε να ανθίζουν μπροστά σας οι κόποι των προσπαθειών σας.
Φυσικά δεν αντιμετωπίζει κανείς αρνητικά το γεγονός ότι πρέπει να αγαπάς και τον εαυτό σου. Αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο και δεν αποτελεί δείγμα εγωισμού. Η αυτοεκτίμηση είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους παράγοντες για να μπορέσει κανείς να συνυπάρξει σε μια υγιή σχέση. Αν εσύ ο ίδιος δεν αγαπάς τον εαυτό σου, δεν μπορείς να αγαπήσεις τους άλλους. Αρνητικά αντιμετωπίζεται μόνο ο εγωισμός που διαταράσσει τις ισορροπίες και μετατρέπει τους ανθρώπους σε ξένους για ένα παιδιάστικο πείσμα.
Αν κάτι δεν καταπατεί τις αρχές και τις αξίες σου, δε σε υποβιβάζει με οποιονδήποτε τρόπο, δε σε βλάπτει και δε σε πληγώνει, τότε καλό είναι να συμβιβάζεσαι. Μέσα απ’ αυτό θα βγαίνεις όλο και πιο δυνατός, αλλά και σίγουρος.
Το ζητούμενο σ’ όλα αυτά βέβαια, είναι να μη γίνονται μονόπλευρα οι συμβιβασμοί και να μην υποχωρεί μόνο ο ένας. Απ’ την πλευρά μας, πρέπει να δοκιμάσουμε πράγματα που ίσως μας αγχώνουν και μας ξενίζουν. Αν ο άλλος φαίνεται διατεθειμένος να συμβιβαστεί και με τις πράξεις του το επιβεβαιώνει σε κάθε περίπτωση, πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να κάνουμε το ίδιο για ‘κείνον.
Η λέξη κλειδί στις σχέσεις είναι η ισορροπία. Μέσα απ’ τη συζήτηση και τη διάθεση για την κατανόηση των αναγκών του συντρόφου μας, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο αποφεύγοντας τις καταπιεσμένες ανάγκες που καραδοκούν και κάνουν την εμφάνισή τους με τη μορφή γκρίνιας, θυμού και νεύρων, τα οποία καταφέρνουν μόνο να μας φθείρουν ψυχικά.
Η επικοινωνία αποτελεί το Α και το Ω για δύο ευτυχισμένους ανθρώπους. Είναι κρίμα να αγαπιέσαι και να αγαπάς κάποιον και να μην το μάθεις ή να μην το ακούσεις ποτέ γιατί δείλιασες να το πεις επειδή φοβήθηκες την απόρριψη. Όχι τόσο την απόρριψη δηλαδή, όσο το να μην θιχτεί το εγώ σου. Σε ένα παιχνίδι εγωισμού η αγάπη βγαίνει χαμένη. Αν βρεις τον άνθρωπο που τα συναισθήματά του υπερτερούν του εγωισμού του, μην τον αφήσεις να χαθεί κι ακολούθησε το παράδειγμά του.
Όταν κάποιος αγαπά πραγματικά, κάνει στην άκρη τυχόν παραξενιές. Αυτό το πεισματάρικο παιδί, που σ’ άλλες περιπτώσεις το μόνο που θα προσπαθούσε να κάνει θα ήταν το να κάνει αισθητή την παρουσία του, σωπαίνει και σε κοιτάει κατάματα, δείχνοντάς σου ότι δεν πρόκειται για άλλη μια μάχη που πρέπει να κερδίσεις.
Στις αληθινές σχέσεις αναθεωρείς πολλά, συγχωρείς πιο εύκολα, δίνεις δεύτερες ευκαιρίες κι υπομένεις περισσότερα, παραμερίζοντας όσα σε κρατούν πίσω. Οι θυσίες που θα κληθείς να κάνεις ίσως σου μοιάζουν βουνό, όμως για τον άνθρωπό σου θα καταφέρεις να υπερβείς τα όριά σου και να φτάσεις σε σημεία που νόμιζες ότι δε θα μπορούσες καν να προσεγγίσεις.
Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να πέσεις «χαμηλά» για όποιον κι ό,τι αξίζει παρά να διώξεις μακριά για χάρη ενός πείσματος ό,τι καλύτερο σου έχει συμβεί ποτέ. Ο εγωισμός είναι μια καταστροφική λαίλαπα. Πρέπει να μάθεις να βάζεις φρένο όπου δε σε παίρνει και να μάθεις να σταματάς και να ακούς. Και να υποχωρείς. Το κουράγιο να διαπιστώνεις και ν’ αναγνωρίζεις τα λάθη σου, αποδεικνύει το πόσο νοιάζεσαι για το σύντροφό σου.
Με την απουσία του εγωισμού, θα είχαμε απαλλαγεί μία και καλή απ’ τα απωθημένα. Γιατί τα απωθημένα έχουν μνήμη και δεν ξεχνούν εύκολα. Θα επιστρέφουν πάντα για να τον εκδικηθούν. Γι’ αυτό διώξ’ τον μακριά όσο είναι νωρίς.
Εκεί που ο εγωισμός σου σταματά να υφίσταται, εκεί ανήκεις.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη