Μακροχρόνιες σχέσεις· σου αρέσουν, δε σου αρέσουν, έχουν πολλά οφέλη. Αν οι άνθρωποι που τις απαρτίζουν είναι ώριμοι και χορτασμένοι, τότε οι σχέσεις αυτές προσφέρουν ηρεμία, ασφάλεια και τρυφερότητα, παράγοντες που οδηγούν αναπόφευκτα στην ευτυχία και την ψυχική γαλήνη. Δεν υπάρχει όμως παραμύθι χωρίς κακιά μάγισσα ή δράκο, οπότε καλό είναι να αναφέρουμε πως είναι λεπτή η γραμμή ανάμεσα στη γαλήνη και την άπνοια, γι’ αυτό και πολλές από αυτές δεν τελειώνουν με το γνωστό «και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Δημιουργεί, λοιπόν, ανασφάλεια η υπερβολική ασφάλεια; Η απάντηση είναι «ναι», χωρίς περιστροφές. Σε μια μακροχρόνια σχέση είναι εύκολο να ξεχάσεις πόσο αναγκαία είναι τα κομπλιμέντα και οι ρομαντικές χειρονομίες προς το σύντροφό σου, καθώς και η αναπυροδότηση της ερωτικής ατμόσφαιρας  μια στο τόσο, ώστε να θυμόσαστε γιατί είστε μαζί σε πρώτη φάση. Επαναπαύεσαι, με λίγα λόγια, στο γεγονός ότι εφόσον φέρεσαι σωστά και δεν κάνεις κάτι σκόπιμα ώστε να πληγώσεις τον άνθρωπο που αγαπάς, τότε ο άνθρωπος αυτός δεν έχει κανένα λόγο να πληγώνεται ή να έχει δεύτερες σκέψεις.

Μεγάλο λάθος. Επειδή ο άνθρωπός σου, όσο το κοντέρ της σχέσης γράφει παραπάνω χιλιόμετρα, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει να νιώθει πως είναι ακόμα επιθυμητός, πως δεν είσαι εκεί από συνήθεια και πως τον επιλέγεις συνειδητά κάθε μέρα που περνάει. Άλλωστε, δεδομένου ότι έχετε μια καθαρά μονογαμική σχέση, πρέπει να καταλαβαίνεις κι εσύ με τη σειρά σου πως είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να του τονώσει το εγώ, ώστε να ευτυχείς με τη σειρά σου κι εσύ βλέποντάς τον άλλον να νιώθει καλά με τον εαυτό του και με τη σχέση σας. Ακολουθούν μερικές φράσεις που αξίζει να συμπεριλάβεις στο ημερήσιο πρόγραμμα ώστε να δεις το δέσιμό σας να γίνεται πιο δυνατό και τον άνθρωπο που αγαπάς πιο ισορροπημένο και χαρούμενο.

 

1. «Θέλω να πάμε εκεί./ Θέλω να κάνουμε αυτό»

Όχι άλλα «δεν έχω πρόβλημα, ό, τι θέλεις εσύ». Πάρε πρωτοβουλίες, διεκδίκησε, δείξε πως θέλεις να δοκιμάσετε νέα πράγματα, πως γουστάρεις πραγματικά να περνάτε χρόνο μαζί, πως έχεις ακόμα μέσα σου τη θέρμη των πρώτων ημερών και πως οι βόλτες των δυο σας δε σταμάτησαν ποτέ να είναι διασκεδαστικές, όσο κι αν σας κρατάνε οι τόσες δουλειές τα περισσότερα βράδια στο βολικό σας καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση.

 

2. «Μπορώ να σε χαζεύω ώρες να…»

Θαύμασε τα ταλέντα του άλλου, είτε εκείνα που θαύμαζες από την αρχή, είτε εκείνα που ανακάλυψες πως έχει στην πορεία. Δείξε του πως είναι μοναδικός στα μάτια σου και πως όντως κάνει κάτι με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο.

 

3. «Μαζί σου νιώθω πάντα σιγουριά/ασφάλεια/ευτυχία»

Ό, τι κι αν σου προκαλεί η παρουσία του ανθρώπου που έχεις δίπλα σου, πες το, μην το κρατάς μέσα σου, ούτε μη το θεωρείς αυτονόητο, επειδή τίποτα δεν είναι. Αν ο άλλος προσπαθεί να σε κάνει να διώξεις από πάνω σου ανασφάλειες και μαυρίλες, τότε αξίζει να πάρει τα εύσημα. Αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, θαρρείς κι όλοι μας είμαστε προγραμματισμένοι να υπογραμμίζουμε πάντα τις κακές συμπεριφορές των άλλων και σπάνια τις καλές. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής; Άμυνα και νεύρα. Παρ’ το αλλιώς αυτή τη φορά για να δούμε τι θα γίνει.

 

4. Τόνισε τα χαρακτηριστικά που θαυμάζεις

Όσο πιο εξειδικευμένο το κομπλιμέντο, τόσο το καλύτερο. Είναι το δέρμα του άλλου; Η μυρωδιά του; Ο τρόπος που λέει το σίγμα; Ό,τι κι αν είναι πες το. Δείχνει πως πραγματικά δίνεις σημασία. Απόφυγε πολυφορεμένες φράσεις επειδή όντως δίνουν την εντύπωση στον άλλον πως λες κάτι από συνήθεια. Δώσε χρόνο, παρατήρησε και σκέψου. Αυτό θα έπερεπε να κάνεις από την αρχή.

 

5. «Σου ταιριάζει πολύ αυτό το πουκάμισο/ φόρεμα/ παντελόνι»

Κάνε το σύντροφό σου να νιώθει όμορφος και ποθητός. Η καθημερινότητα είναι τόσο αδίστακτη που μας ρουφάει στη δίνη της με αποτέλεσμα να μας νοιάζει περισσότερο να επιβιώνουμε παρά να νιώθουμε ερωτεύσιμοι. Ο καθένας μας έχει την ανάγκη να νιώθει ερωτεύσιμος, όσο κι αν ξέρει ότι αγαπιέται. Ναι, ανασφάλεια είναι, αλλά ποιος μας έμαθε πως η ανασφάλεια δεν είναι κάτι φυσιολογικό κι ανθρώπινο; Μάθε να τη χαϊδεύεις  λοιπόν για να ηρεμεί και μην την εξαγριώνεις με αδιαφορία, δε θα βγει σε καλό.

 

6. «Το φαγητό που ετοίμασες ήταν υπέροχο», «τι ταινιάρα διάλεξες να δούμε;», «πόσο μου άρεσε αυτό το μαγαζί που με έφερες!»

Δείξε πως αναγνωρίζεις τις προσπάθειες που κάνει για να σε ευχαριστήσει και κάνε το σύντροφό σου να νιώθει σπουδαίος γι’ αυτό. Επειδή είναι όντως σπουδαίος όποιος θέλει να σου μαγειρέψει ένα νόστιμο φαγητό, να ψάξει να βρει μια ταινία που θα σου άρεσε να δεις ή ένα μαγαζί που θα λάτρευες να καθίσεις. Με αυτό τον τρόπο ο άλλος θα θέλει να σου ξαναμαγειρέψει, να βρει ένα ακόμα καλύτερο μέρος για το επόμενό σας ραντεβού και γενικά θα μπει σε ένα υπέροχο τριπάκι υγιούς ανταγωνισμού με τον ίδιο του τον εαυτό που θα κάνει τη σχέση σας να ανθίσει.

 

7. «Σου έχω μια έκπληξη το βράδυ»

Ανάλογα με την έκπληξη που έχεις ετοιμάσει πάρε και τον ανάλογο τόνο φωνής, πονηρό ή παιχνιδιάρικο. Παίξε με το μυαλό του άλλου, βάλε το απρόοπτο στη ζωή σας σε καθημερινή βάση, κάνε παιχνίδι για να δώσεις και στον άλλον την αφορμή να κάνει το ίδιο. Είτε μένετε μαζί, είτε όχι, οι εκπλήξεις πρέπει να είναι κομμάτι της ζωής σας, μην τις υποτιμάς και μην τις αφήνεις για μια επέτειο ή για κάποια γενέθλια, επειδή τότε μόνο εκπλήξεις δεν είναι.

 

8. Μην πεις τίποτα.

Ακριβώς αυτό που διάβασες, τσιμουδιά. Κοίταξε τον άνθρωπο που αγαπάς με προσοχή, παρατήρησε τις λεπτομέρειες που έχεις λατρέψει από την πρώτη μέρα της σχέσης σας, δώσε του μια αγκαλιά που κρατάει ώρα, ξανακοίταξέ τον και ξανά από την αρχή. Αν θες στο τέλος να χρησιμοποιήσεις τη φράση «νιώθω τύχη που είμαστε μαζί» τότε ακόμα καλύτερα. Ναι, ο σύντροφός σου ίσως νιώσει περίεργα στην αρχή, ίσως να γελάσει κι αμήχανα, σίγουρα όμως θα το ευχαριστηθεί και θα σου απαντήσει ανάλογα.

 

Θέλουν δουλειά οι σχέσεις, θέλουν αλλαγή ταχυτήτων γιατί η καθημερινότητα, όπως και η ανθρώπινη ψυχολογία, έχει συχνότερα ανηφόρες, κατηφόρες και στροφές, παρά ισιάδα κι ανοιχτωσιές. Αν είσαι από εκείνους που βάζουν τη μουσική τέρμα κι απολαμβάνουν τη διαδρομή μόνοι τους, ok, αν όμως σου  αρέσει να κάνεις ντουέτα με έναν συγκεκριμένο συνοδηγό, τότε πρέπει να κάνεις και το δικό του ταξίδι πιο εύκολο. Επειδή αυτός ο συνοδηγός θα σου πάρει το τιμόνι από τα χέρια όταν σε δει να κουράζεσαι ή να νυστάζεις, μέχρι να νιώσεις καλύτερα και να αναλάβεις το ταξίδι πάλι εσύ.

Λοιπόν, με παρέα ή χωρίς;

Συντάκτης: Φρόσω Μαγκαφοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου