Όλοι ξέρουμε ότι ο έρωτας κάνει καλό στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Τα πώς και τα γιατί δεν τα ψάξαμε ποτέ, όμως, είναι κάτι που όλοι το νιώσαμε κάποια στιγμή, γι’ αυτό δε χωράει καμία αμφιβολία αμφισβήτησης. Τα πώς και τα γιατί, τα έχουν ψάξει για μας διάφοροι επιστήμονες μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουν στο τέλος όλα αυτά τα όμορφα αισθήματα που κάθε άνθρωπος στον πλανήτη ένιωσε, έστω και μία φορά, εξαιτίας του έρωτα. Τι συναρπαστικό, λοιπόν, συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε;

Ο έρωτας μας ανακουφίζει απ’ το σωματικό πόνο. Συγκεκριμένα, μία αγκαλιά μεταξύ δύο ερωτευμένων λειτουργεί κι ως παυσίπονο, αφού κατά τη διάρκειά της παράγεται η οξυτοκίνη. Η οξυτοκίνη ή αλλιώς ορμόνη της αγάπης, η οποία αναπτύσσεται όταν αισθανόμαστε ήρεμοι κι ασφαλείς, είναι ικανή να καταπολεμήσει τον πονοκέφαλο.

Ακόμα και κοιτάζοντας τον αγαπημένο μας ή μία φωτογραφία του, τα αισθήματα αγάπης μέσα μας κυριαρχούν, κάνοντας τον όποιο πόνο έχουμε πιο υποφερτό. Κάτι σαν το αναλγητικό. Επίσης, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η σεξουαλική επαφή κι ακόμη περισσότερο ο οργασμός, κάνουν καταπληκτική δουλειά στο να μπλοκάρουν το σωματικό πόνο. Ιδιαίτερα συμβάλλουν στον πόνο της πλάτης, της αρθρίτιδας και των κραμπών.

Ο έρωτας φροντίζει την καρδιά μας. Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι όταν βρισκόμαστε κοντά στο αγαπημένο μας πρόσωπο, οι ρυθμοί της καρδιάς πέφτουν. Η δράση του έρωτα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική όταν βρισκόμαστε υπό στρες ενώ μακροπρόθεσμα μειώνεται το ρίσκο μίας καρδιακής προσβολής. Κι εδώ έρχεται πάλι η οξυτοκίνη, αυτή η μαγική ορμόνη που μειώνει το στρες, την πίεση, το άγχος, τονώνει την αυτοπεποίθηση και βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Ο ερωτάς λειτουργεί κι ως αμυντικό όπλο κατά των ασθενειών. Οι διάφορες εκδηλώσεις του, από το κράτημα των χεριών μέχρι και το σεξ, συμβάλλουν στην αύξηση των ενδορφινών που με τη σειρά τους ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ομοίως, τα άτομα που νιώθουν ότι τα αγαπούν, έχουν καλύτερη ανταπόκριση στις διάφορες θεραπείες κι έχουν κι ένα ισχυρό κίνητρο για την καταπολέμησή τους.

Ο έρωτας πολεμάει και τις αϋπνίες. Οι μονιασμένοι κι ερωτευμένοι κοιμούνται τα βράδια πιο εύκολα και πιο ήρεμα, εξαιτίας της κορτίζολης, μία ορμόνη που υπάρχει μέσα στην οξυτοκίνη και τις ενδορφίνες. Η ξεκούραση έρχεται πιο εύκολα, το στρες φεύγει και όνειρα γλυκά!

Μας απελευθερώνει απ’ τις εξαρτήσεις  και γίνεται ο ίδιος μία γλυκιά εξάρτηση που γεμίζει τη ζωή των ανθρώπων με τις απολαύσεις και την έκσταση που χρειάζονται. Ο έρωτας έχει ακριβώς την ίδια ουσία που έχουν η νικοτίνη, το αλκοόλ, τα οπιoύχα κι η κοκαΐνη. Αυτή είναι η ντοπαμίνη, η οποία γεμίζει το σώμα των ερωτευμένων  όπως ακριβώς κι ένα τσιγάρο. Το πρόβλημα είναι όταν η εξάρτηση αυτή κοπεί απότομα.

Ο έρωτας συμβάλλει και στη μακροζωία. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ουσιώδεις σχέσεις ή γάμους νιώθουν πιο υγιείς κι έχουν πιο σωστές συνήθειες ζωής (για παράδειγμα τρέφονται καλύτερα, έχουν πρόγραμμα και τάξη στη ζωή τους). Αυτά βέβαια συμβάλλουν στη μακροζωία και γενικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Γενικό συμπέρασμα; Ο έρωτας είναι η θεραπεία. Δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους να βρουν έναν υγιή έρωτα, το φάρμακο που θεραπεύει τα πάντα ή κάνει τη δύσκολη ζωή, πιο εύκολη. Η αγάπη κι οι ουσιώδεις σχέσεις κτίζονται με κόπο και κατ’ επιλογήν. Για να μας βοηθήσει ο έρωτας πρέπει να τον αφήσουμε, αφού πρώτα πιστέψουμε στις δυνάμεις του. Και πώς τον βάζουμε στη ζωή μας; Εκδηλώνοντάς τον και δίνοντάς τον απλόχερα σε αυτόν που αγαπάμε, γιατί αυτός είναι κι ο μοναδικός τρόπος να ανταμειφθούμε με όλα τα καλά του.

 

Επιμέλεια Κειμένου Πράξιας Αρέστη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη