Υπέρ της πολυσυντροφικότητας, σε αναζήτηση μόνιμης σχέσης, απελευθερωμένοι, μοντέρνοι και σκεπτόμενοι «έξω από το κουτί». Όλοι από το 2008 έχουν πολλές επιλογές να βρουν το ταίρι τους αλλάζοντας τους όρους του φλερτ. Αρκεί μια φωτογραφία, λίγες ερωτήσεις κι ένα προφίλ που έχει δημιουργηθεί με συγκεκριμένο σκοπό σε ένα λογισμικό που αποφασίζει μέσω ενός ποσοστού αν είναι ιδανικό το ταίριασμα. Οι εφαρμογές για κινητό καθώς και τα website που ολοένα και αυξάνονται και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες προτιμήσεις του κοινού τους, διατίθενται στο κοινό προκειμένου να δώσουν εναλλακτική στην αναζήτηση συντρόφου ή συντρόφων. Είναι γεγονός πως αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά εργαλεία για τους πολυάσχολους, για όσους επιζητούν ελεύθερη σχέση, αλλά και για όσους υποστηρίζουν την πολυσυντροφικότητα.

Η πολυσυντροφικότητα αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία σχέσεων, με πολλές ιδιομορφίες, δύσκολα κατανοητές και αποδεκτές από ανθρώπους και κοινωνίες που το «τι κάνει ο διπλανός» είναι πιο ενδιαφέρον απ’ το τι γίνεται μέσα στο ίδιο το σπίτι. Πρόκειται για ζευγάρια ή και άτομα που σχεσιακά συνδέονται με περισσότερους από έναν ανθρώπους, αλλά αυτό είναι γνωστό σε όλα τα πρόσωπα που μπλέκονται στη συγκεκριμένη σχέση. Η πολυσυντροφικότητα έκανε επίσημα την εμφάνισή της στη δεκαετία του ’60-’70, τότε που οι άνθρωποι έψαχναν τρόπους να πάνε κόντρα στο ρεύμα, να σπάσουν τους κανόνες και να διεκδικήσουν ελευθερία σε κάθε τομέα της ζωής τους. Είναι πολύ πιθανό ωστόσο να υπάρχει από παλαιότερα, αλλά λόγω των κανόνων και νορμών της εκάστοτε κοινωνίας να μην έγινε γνωστό, αλλά οι υποστηρικτές της να έκρυβαν το είδος της σχέσης τους.

Οι εφαρμογές και το online dating ήρθε να αλλάξει τους κανόνες και να συμβάλλει στην εύρεση τέτοιου είδους σχέσεων, καθώς πίσω από μια οθόνη ή ένα προφίλ είναι ευκολότερο κάποιος να είναι ο εαυτός του και απόλυτα ειλικρινής στο τι αναζητά. Μοιάζει μάλιστα πιο εύκολο να διακρίνει ένα αξιόλογο «ταίριασμα» από ένα ραντεβού που θα χάσει τον χρόνο του και ενδεχομένως δε θα γίνουν αποδεκτές ή θα κατακριθούν οι προτιμήσεις του. Η δημιουργία του ανάλογου προφίλ και η δήλωση στοιχείων, όπως ότι το ζευγάρι ή το άτομο είναι ανοιχτό σε πολυσυντροφικές σχέσεις, ότι αποδέχεται τους όρους που τις διέπουν, διευκολύνει την επιλογή. Σε ό,τι αφορά τους κανόνες, ο λόγος γίνεται για το αν είναι κατανοητά από όλα τα μέλη μιας τέτοιας σχέσης τα βασικά χαρακτηριστικά της, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ζήλιας, πολυφοβίας και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το online dating  είναι ένα επαναστατικό εργαλείο που βοηθά όσους επιθυμούν την πολυσυντροφικότητα να έρθουν κοντά και να ταιριάξουν, κάνοντας τους ιδανικούς για τους ίδιους συνδυασμούς, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ταιριάξουν γούστα και προτιμήσεις όταν πρόκειται για περισσότερους από δύο ανθρώπους. Σε μια τέτοια σχέση τα μέλη έχουν λόγο και γνώμη για το ποιοι θα  προστεθούν, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζευγάρι που επιθυμεί να εμπλουτίσει με ποικιλία τη ζωή του και να αποφύγει τη μονοτονία.

Αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο που λειτουργούν όσοι επιλέγουν την πολυσυντροφικότητα, θα καταλάβει ότι τουλάχιστον είναι ειλικρινείς, δεν κάνουν τίποτα κρυφά από τον σύντροφό τους και δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Οι εφαρμογές online dating διευκολύνουν την εύρεση ιδανικού συντρόφου ή αλλιώς του προσώπου που κατανοεί περισσότερο τις ανάγκες μας και τις ενστερνίζεται δίχως να τις κατακρίνει. Να είστε ο εαυτός σας και να αναζητάτε αυτό που σας κάνει χαρούμενους και σας ολοκληρώνει.

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.