Σου αρέσουν τα λόγια; Εμένα ναι· αλλά κι όχι. Βασικά μου αρέσουν όταν ξέρω πως είναι αληθινά. Φύσει καχύποπτη, λοιπόν, τις περισσότερες φορές δεν παίρνω τα γλυκοζουζουνίσματα και πολύ στα σοβαρά κι, όπως έχει περίτρανα αποδειχθεί, πολύ καλά κάνω. Κι άντε όταν είσαι στην εφηβεία· μπορείς να πιστέψεις τα πάντα και να πεις άλλα τόσα.

Όταν έχεις περάσει έναν άλφα ηλικιακό σκόπελο κι έχεις βιώσει έναν επαρκή αριθμό εμπειριών, καλό είναι και να κρίνεις περισσότερο τα λόγια κάποιου πριν τα βάλεις στην καρδιά σου, αλλά και να αυτολογοκρίνεσαι πού και πού, όταν βλέπεις ότι παρασύρεσαι κι αρχίζεις να λες χαζομάρες. Επειδή δεν είναι ρομαντικές όλες οι φράσεις που λες όταν είσαι ερωτευμένος, μερικές είναι πέρα για πέρα χειριστικές κι εδώ θα βρεις 8 τυπικά (και πολυφορεμένα) παραδείγματα.

 

1. «Σε αγαπάω περισσότερο από τον εαυτό μου»

Αρχικά, ποτέ μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να μπλέξει με άνθρωπο που αγαπάει κάποιον άλλο περισσότερο απ΄ όσο αγαπάει τον εαυτό του κι ομοίως, μην το κάνεις κι εσύ. Οι άνθρωποι πρέπει να φροντίζουμε τα τομάρια μας για να μπορούμε με τη σειρά μας να φροντίζουμε και τους αγαπημένους μας, ακριβώς όπως μας συμβουλεύει το πλήρωμα του αεροσκάφους, σε περίπτωση ανάγκης, να βάζουμε τη δική μας μάσκα πριν βοηθήσουμε τους άλλους να βάλουν τη δική τους. Δεν είναι εγωισμός, είναι ισορροπία και «ξέρω τι μου γίνεται».

 

2. «Τι θα έκανα χωρίς εσένα;»

Τι θα έκανες; Θα ζούσες, θα βασίλευες, θα μακροημέρευες και με χρόνια, με καιρούς, θα σάλπαρε το πλοίο και για άλλα λιμάνια. Όχι, ας μην ευλογεί κανείς τόσο πολύ τα γένια του, οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν ακόμη κι όταν φεύγουμε. Από έρωτα δεν πέθανε κανένας· μόνο ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα κι αυτοί, τώρα που το σκέφτομαι, πιο πολύ από κακή συνεννόηση πήγαν, παρά από συναίσθημα οπότε, καλά τα λέω, κανένας. Ούτε ένας.

 

3. «Στείλε μου όταν φτάσεις»

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα φράσης που μοιάζει ρομαντική αλλά δεν είναι. Μυρίζει ανασφάλεια, σχεδόν ζέχνει έλεγχο, είναι όμως σκεπασμένη με ένα τόσο όμορφο μανδύα τρυφεράδας, που σχεδόν δεν το αντιλαμβάνεται κανείς. Παρ’ όλα αυτά θα την πεις, θα σου την πούνε, θα τη λέμε όλοι και θα συνεχίσει να μας αρέσει, έτσι, γιατί δε θέλουμε να δεχτούμε πως αυτός που μας τη λέει δεν το κάνει τόσο για να δει ότι γυρίσαμε σπίτι μας ασφαλείς, όσο για να τσεκάρει κατά κύριο λόγο την ακριβή ώρα επιστροφής μας.

 

4. «Εγώ για το καλό σου το λέω, επειδή σ’ αγαπάω»

Είναι μωρέ κι αυτά τα αμέτρητα τέρατα που έχουν γίνει στο όνομα της αγάπης, που δε σε αφήνουν να ησυχάσεις και να πιστέψεις άνθρωπο. Το καλό σου το ξέρεις και χωρίς βοήθεια θεωρώ, όπως το ξέρει ο καθένας μας, ακόμα κι αν δεν ακολουθείς το μυαλό σου τις περισσότερες φορές, αλλά κάνεις τις βλακείες που σου υπαγορεύει η καρδιά σου. Όταν η φράση αυτή πέφτει στο τραπέζι, ένα είναι βέβαιο· πως κάποιος θέλει να χειραγωγήσει κάποιον άλλο, ώστε να φερθεί με τρόπο που εξυπηρετεί τον πρώτο, κι όλα αυτά στο όνομα ενός νοιαξίματος που δεν έχει ούτε σάρκα, ούτε οστά.

 

5. «Κανένας άνθρωπος δε θα σε αγαπήσει όσο εγώ»

Γιατί όμως; Επειδή δε σου αξίζει; Επειδή το υπάρχον ταίρι σου βλέπει κάτι που δε βλέπουν οι άλλοι; Μήπως επειδή έχει  κάποιος από τους δύο σπάσει τα κοντέρ της παγκόσμιας αγάπης και τώρα δε φτιάχνει η ζημιά; Άκουσε με λίγο· πάντα υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να σε αγαπήσει περισσότερο από τον προηγούμενο, όπως μπορεί να τον αγαπήσεις κι εσύ. Μην ακούς και μη λες πράγματα που μοναδικό σκοπό έχουν δημιουργήσουν ανασφάλεια, αυτοαμφιβολίες, να κάνουν πλύσιμο εγκεφάλου και να γεννήσουν απελπισία μόλις έρθει ο χωρισμός. Δεν είναι τίμιο.

 

6. «Μη μ’ αφήσεις ποτέ»

Συγγνώμη, αλλά δε θα υπογράψουμε και συμβόλαιο. Προχωράει το πράγμα και βλέπουμε. Αν έχεις ένα διαμάντι στα χέρια σου, το προστατεύεις και δεν το παρατάς από εδώ κι από εκεί, επειδή φοβάσαι πως θα σου το κλέψουν. Εκτός κι αν δεν ξέρεις από πολύτιμους λίθους, αλλά ακόμα και τότε, αν δεν σου κόβει να δεις πως κρατάς κάτι αξίας, τότε δε σου αξίζει και να το έχεις. Ο αληθινός έρωτας θέλει ωριμότητα και προσωπική ευθύνη, δε σηκώνει προσυμφωνητικά. Αμοιβαιότητα και πράξεις χρειάζονται για να κρατάνε και τους δυο εκεί. Αν αξίζει, θα τσουλήσει το πράγμα. Αν όχι, στο καλό μέχρι να βρείτε κάτι που θα σας κάνει.

 

7. «Γιατί να βγεις και να μη μείνεις εδώ να κάνουμε αγκαλιές;»

Λέβελ  χειρισμού «στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα». Να κρατάς τις στιγμές με τους φίλους σου, τα χόμπι σου, όλα αυτά (τα αθώα, ε;) που έκανες ως single, και να αφήνεις και τον άλλο να κάνει τα ίδια για να είσαστε και οι δύο καλά κι ευτυχισμένοι. Ξέρεις, οι φίλοι σου ήταν εκεί πολύ πριν ερωτευτείς και πιθανότατα θα είναι εκεί κι όταν η σχέση σου τελειώσει. Ωραίες οι αγκαλιές, αλλά όχι και να ακυρώσει κανείς από τους δύο σας προγραμματισμένη έξοδο για να βουλιάξει σε έναν καναπέ. Οκ, μια-δυο φορές στην αρχή της σχέσης το καταλαβαίνω, αν και δεν το δικαιολογώ, επειδή όσο ακίνδυνο κι αν φαίνεται, μετά το πράγμα παίρνει άλλη τροπή. Ο παππούς μου έλεγε πως το πλακάκι αν δεν το στρώσεις σωστά από την αρχή, θα σκοντάφτεις μια ζωή. Όρια, αυτή είναι η λέξη-κλειδί.

 

8. «Οι πρώην μου δεν πιάνουν μία μπροστά σου»

Όχι, δεν είσαι ο master of the world αν σου πουν αυτή τη φράση, ούτε είναι κομπλιμέντο για τον άλλο αν την ξεστομίσεις εσύ. Η φράση αυτή δείχνει πως ο άνθρωπος που τη λέει έχει τοποθετήσει στο μυαλό του ένα νοερό μέτρο και βάσει αυτού κρίνει και συγκρίνει διαρκώς τους ανθρώπους της ζωής του με κάποιους άλλους, μαζί κι εσένα, για να βγάζει τα συμπεράσματά του και να νιώθει ασφαλής. Όταν αγαπάς κάποιον, πρώτον, δε νιώθεις την ανάγκη να τον συγκρίνεις με κάποιον άλλο, καθώς το θεωρείς περιττό, και δεύτερον, οι πρώην σου είναι πλέον για εσένα απλές, ευχάριστες ή δυσάρεστες, αναμνήσεις, όχι λυδία λίθος που σε βοηθάει να εξακριβώσεις πόσα θα έκανε κάποιος για εσένα ώστε να υπερτερεί έναντί τους σε αξία.

 

Ελπίζω να μη σου χάλασα το παραμύθι. «Εγώ για το καλό σου τα είπα όλα αυτά, επειδή σε αγαπάω». Είδες πόσο άσχημα ακούγεται, τώρα που πονηρεύτηκες κι εσύ;

 

Συντάκτης: Φρόσω Μαγκαφοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου