Δώρα. Μια λέξη που έχουμε συσχετίσει με τη χαρά, την αγωνία και με χαμόγελα. Στο άκουσμά της σου έρχονται στο μυαλό εικόνες γενεθλίων. Εσύ να σβήνεις μια τούρτα και να κοιτάζεις με λαχτάρα τη γωνιά των δώρων ανυπομονώντας να τελειώσει το πάρτι για να πας σπίτι να τα ανοίξεις! Μυρωδιές Χριστουγέννων έρχονται στο μυαλό σου. Σαν παιδάκι βλέπεις κάτω από το δέντρο διάφορα τυλιγμένα κουτάκια, άλλα μικρά κι άλλα μεγάλα, πολύχρωμα, με βούλες, γραμμές και σχεδιάκια! Αφήνεις τη φαντασία σου ελεύθερη! Τι να κρύβουν άραγε μέσα;
Μεγαλώνοντας, μπορεί να χάθηκε η μαγεία και η λάμψη στα μάτια, αλλά τα δώρα πάντα μας προκαλούν ένα αίσθημα χαράς. Το δώρο είναι κάτι συμβολικό από πολλές απόψεις. Δείχνει κάτι διαφορετικό ανάλογα την περίσταση, το είδος και τη σχέση που έχεις με ένα άτομο. Ένα δώρο μπορεί να σημαίνει «σε σκέφτομαι». Άλλες φορές μπορεί να είναι απλώς τυπικό, χωρίς συναισθηματισμούς. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως αν κάποιος δε σου φέρνει δώρα, δε σε νοιάζεται. Η αγάπη βρίσκει διάφορους τρόπους να εκδηλωθεί μέσα από πράξεις στην καθημερινότητά μας. Ας σταθούμε όμως στα δώρα.
Τα ζευγάρια συνήθως ανταλλάζουν δώρα σε επετείους, γιορτές και γενέθλια. Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις που δεν είστε ακόμα ζευγάρι; Μπορεί να βγαίνετε, να περνάτε καλά αλλά να μην έχετε ακόμη κατασταλάξει τι θέλετε ή επισημοποιήσει πως είστε σε σχέση. Φτάνει λοιπόν μια γιορτή. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν πρέπει να πάρεις δώρο, και αν ναι, τι.
Το να πάρεις κάτι δείχνει ενδιαφέρον προς το άλλο άτομο, γεγονός το οποίο είναι θετικό. Συνεπώς, η καλύτερη λύση είναι να κάνεις κάποιο δώρο, αλλά να προσέξεις τις λεπτομέρειες. Μην το παρατραβήξεις! Μην πάρεις κάτι πολύ ακριβό ή πολύ ιδιαίτερο. Είναι νωρίς για έξαλλες και απερίσκεπτες πράξεις. Και άμα κάτι στραβώσει; Άμα εν τέλει δε θέλεις να το συνεχίσεις; Έπειτα δεν ξέρεις πώς θα το εκλάβει το άλλο άτομο. Ίσως φανεί πως προσπαθείς να κερδίσεις τη συμπάθειά του ή πως έχεις κάποιο σκοπό που σε οδήγησε στη συγκεκριμένη πράξη. Παρ’ όλα αυτά αν εσύ νιώθεις πως θες να πάρεις κάτι, μην τσιγκουνευτείς και μην κάνεις δεύτερες σκέψεις. Εξάλλου γίνεται καλοπροαίρετα και λίγο θα πρέπει να σε νοιάζει πώς θα το πάρει ο άλλος. Φτάνει εσύ να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις, να φερθείς όπως νιώθεις.
Και δε χρειάζεται το δώρο να είναι υπερπαραγωγή! Στην τελική τα πιο μικρά πραγματάκια έχουν τη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία. Ένα γράμμα, ένα τριαντάφυλλο, ένα δώρο με το αρχικό του/της.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.