Το τηλέφωνο χτυπάει ασταμάτητα και επαναλαμβανόμενα, με το κατάλληλο της ώρας για τις κλήσεις να αποτελεί ψιλά γράμματα. Ο αριθμός στην οθόνη γνωστός, είναι πιθανόν να έχετε αιώνες να μιλήσετε και χιλιετίες να συναντηθείτε με αυτόν που με τόση λαχτάρα σε καλεί. Μόλις όμως τον δεις γνωρίζεις αυτοστιγμεί την πορεία της συζήτησης.

Μπορεί να είναι φίλος, συνάδελφος ακόμα και συγγενής, είναι ο αποκαλούμενος άνθρωπος βδέλλα που κάνει την εμφάνιση του μόνο όταν έχει την ανάγκη σου και ύστερα εξαφανίζεται με τέτοιο τρόπο που τον έχει ζητήσει για βοηθό του ο μάγος Κόπερφιλντ.

Στην αρχή της κλήσης θα ρωτήσει βιαστικά για τα νέα σου με τη δήθεν πρόθεση να καλύψει το χαμένο χρόνο. Στην πραγματικότητα δεν θα ακούσει τίποτα από όσα του λες, αφού όση ώρα μιλάς κάνει την πρόβα τζενεράλε για την παράσταση που θα ανεβάσει.

Ο χρόνος που σου δίνει είναι περίπου στα δύο λεπτά πριν σου ξεφουρνίσει με τάχα αδιαφορία το γνωστό και χιλιοειπωμένο του «μωρέ ξέρεις τι σε ήθελα;».

Και τότε η αυλαία σηκώνεται και το παραμύθι ξεκινάει, εσένα σου έχει πέσει στη διανομή ο πρωταγωνιστικός ρόλος αυτός του Άγιου Βασίλη και βρίσκεσαι ξαφνικά μπροστά σε ένα πλήθος ευφάνταστες εξυπηρετήσεις που καλείσαι να ικανοποιήσεις.

Θα σου ζητήσει ρουσφέτια παντός είδους, μερικές φορές μεγαλύτερα από αυτά σε νέο εκλεγμένο βουλευτή από ψηφοφόρο με παιδί άνεργο πτυχιούχο, ενώ θα προσπαθήσει να σε χρήσει τον προσωπικό του οργανισμό «Κάνε μια ευχή».

Το εύρος από τις χάρες που θα ξεστομίσει μεγάλο, από το να της δανείσεις εκείνο το ωραίο φόρεμα που φορούσες στο γάμο του διευθυντή πέρσι το καλοκαίρι, μέχρι το αν μπορεί εκείνο το κάλο παλικάρι που βγαίνετε ο Θανάσης, να σβήσει μια άδικη κλήση που του έγραψαν εχθές.

Το πλέον σίγουρο είναι εκτός το ότι τον τύπο το λέγανε Δημήτρη και δεν είχε δώσει καν σημασία στο όνομα, έχετε χωρίσει και εδώ και κάτι μήνες.

Με κατοχυρωμένη πατέντα κλάψας στη φωνή, επιπέδου Μάρθας Βούρτση σε ασπρόμαυρη ταινία σε συνδυασμό πέσαν τα καράβι -που δεν έχω- έξω,  θα κάνει ταυτόχρονη και μελετημένη επίκληση στη λογική, το συναίσθημα ακόμα και στο φιλότιμο για να σε πείσει.

Κύριο γνώρισμα αυτού του είδους ανθρώπου η επιμονή, αφού αυτή είναι άλλωστε που τον βοηθάει να φτάσει στο στόχο του. Αν πέσεις στη παγίδα και σε μια έκρηξη μεγαλοψυχίας του την κάνεις την χάρη, θα το πάρει σκοινί κορδόνι, γιατί μια ίσον καμία, βάζοντας σε στο νούμερα ένα της λίστας των ταχειών κλήσεων με τα stand by κορόιδα.

Οι χαρές που του κάνεις, τις περισσότερες φορές, είναι του τύπου δανεικές και αγύριστες για αυτό όταν βρεθείς εσύ στην οποιοδήποτε ανάγκη θα ξεγλιστρήσει σαν το χέλι ή στην καλύτερη θα σε παραπέμψει σε φίλο φίλου κολλητό.

Αν θελήσεις να δεις το πράγμα λίγο πιο ψυχαναλυτικά, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι τίποτα παραπάνω από εγωιστικά καθάρματα, παρτάκηδες και πλήρως κακομαθημένοι που πιστεύουν πως βρίσκονται στο κέντρο του κόσμου, με τα προβλήματα τους να αποτελούν το νούμερο ένα θέμα στη επόμενη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλους τους υπόλοιπους να έχουμε γεννηθεί πρόθυμοι υπηρέτες τους.

Η μόνη λύση για την παραπάνω κατάσταση, είναι να καταφέρεις να τους κόψεις τον αέρα μια και έξω ώστε να γλιτώσεις από το να σε χρησιμοποιήσουν πιο πολύ και από το μετρό σε εργάσιμη μέρα.

Αλλιώς δεν μπορώ παρά να διακρίνω και σε εσένα εκτός από την εμφανή έλλειψη τσαγανού, ένα πλήθος χιλίων μυρίων ψυχολογικών συμπλοκών, με εντονότερο αυτό του καλού Σαμαρείτη, που σε ωθεί να γίνεσαι πλαστελίνη στα χέρια του άλλου ανάλογα με τις επιθυμίες του.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να ξεκόψεις από αυτά τα άτομα που τόσο ξεδιάντροπα σε εκμεταλλεύονται ακόμα και αν σε συνδέουν δεσμοί φιλίας ή αίματος ενώ για αυτόν μιλάμε για ξεκάθαρες πελατειακές σχέσεις.

Για το λόγο αυτό, την επόμενη φορά που θα έχεις ένα από τα γνωστά τηλεφωνήματα, διέγραψε όχι μόνο τον αριθμό αυτού που σε πήρε από το κινητό αλλά και τον ίδιο από τη ζωή σου.

Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πολύ σοφά προειδοποίησαν πως «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος».

Αυτοί σίγουρα κάτι θα ήξεραν παραπάνω.

 

Συντάκτης: Μαρία Τριγώνη