Όταν βρίσκεσαι σε μία μακροχρόνια σχέση, αλλάζει ο τρόπος που βλέπεις τον κόσμο γύρω σου. Αλλάζεις εσύ. Τα πάντα, από τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι μέχρι και τον τρόπο που σκέφτεσαι, μεταλλάσσονται με διάφορους, μικρούς τρόπους.

Και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτές οι μικρές μεταλλαγές γίνονται καταλύτης για τον τρόπο σκέψης, καθώς μοιράζεσαι το μυαλό σου με κάποιον άλλο. Αυτό επιτρέπει στα ζευγάρια να σκέφτονται περισσότερο δημιουργικές λύσεις για τα προβλήματά τους. Όπως και να το κάνουμε, δύο μυαλά που συνεργάζονται κι επικοινωνούν, μπορούν να λύσουν ένα γρίφο καλύτερα από ένα.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά σε μία σχέση που δείχνουν ακριβώς ότι τα δύο άτομα μοιράζονται μετά από κάποιο ακαθόριστο χρονικό διάστημα ένα μυαλό.

Αναπτύσσουν μία κοινή, μόνο δική τους, κρυφή γλώσσα επικοινωνίας. Χωρίς να πουν πολλά ή και μόνο μ’ ένα νεύμα ή βλέμμα συνεννοούνται χωρίς οι γύρω τους να κατανοούν τι παίζει στο μυαλό τους και τι σκέψεις αντάλλαξαν μόλις ένα λεπτό πριν. Αυτός ο μυστικός κώδικας μεταξύ των ζευγαριών είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ότι τα μυαλά τους συγχρονίζονται άψογα.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και τον Καθηγητή Επικοινωνίας Robert Hopper, η μυστική επικοινωνία καταφέρνει δύο πράγματα: Πρώτον, ενισχύει το δεσμό του ζευγαριού – ρομαντικό ή πλατωνικό. Δεύτερον, δημιουργεί μια μοναδική, κοινή ταυτότητα που περιλαμβάνει αστεία που μόνο οι ίδιοι καταλαβαίνουν ή παρατσούκλια, λέξεις – κώδικες και λοιπά. Κι όσο περισσότερα τέτοια μοιράζονται, τόσο πιο ευτυχισμένοι σημαίνει ότι νιώθουν.

Εκτός από ένα δικό τους λεξιλόγιο, τα ζευγάρια που περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, αρχίζουν ν’ ακούγονται το ίδιο. Αναπτύσσουν πολλές ομοιότητες ως προς το ύφος και τις συντακτικές δομές της ομιλίας τους. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται από τους ψυχολόγους «συναισθηματική μετάδοση». Στην ουσία, όταν δύο άνθρωποι μοιράζονται την καθημερινότητά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να έχουν τα ίδια πρότυπα λόγου και μιμούνται , άθελά τους, ο ένας τον άλλο ακόμη και σε μικρά πράγματα όπως στις παύσεις  λόγου ή την προφορά. Ακούγεται τρομακτικό; Αποτελεί, όμως, δείγμα μίας υγιούς μακροχρόνιας σχέσης και δηλώνει την ακατανίκητη «δύναμη των δύο».

Υπάρχουν ακόμη στοιχεία, που δείχνουν ότι αυτά τα μεταβαλλόμενα πρότυπα ομιλίας μπορούν να χρησιμεύσουν κι ως σημάδι για το αν μια σχέση θ’ αντέξει στο χρόνο. Για παράδειγμα, αν στην αρχή μιας σχέσης, τα δύο άτομα συμπληρώνουν ο ένας τις προτάσεις του άλλου ή εκφράζονται γραπτώς ή προφορικώς με παρόμοιο τρόπο, τότε πιθανότατα θα είναι μαζί για αρκετό καιρό μετά, ίσως και για πάντα.

Και μαντέψτε. Σε μία μακροχρόνια σχέση, τα ζευγάρια αρχίζουν επίσης να μοιάζουν και εξωτερικά. Και δε μιλάμε για τα χαρακτηριστικά προσώπου, αλλά για το όλο στυλ και το ντύσιμο. Σε κάποιες περιπτώσεις και στο χτένισμα. Πόσες φορές δε σου έχει τύχει να συναντήσεις ένα τέτοιο «ταιριαστό ζευγάρι» στο δρόμο; Ίσως σου προκαλέσει θαυμασμό, ίσως και να σου ξινίσει.

Η όλη εμφάνιση έρχεται να συμπληρωθεί από το συντονισμό των κινήσεων, κάτι που δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αντανακλά αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «κοινή συντονιστική δομή», η οποία περιλαμβάνει το πώς εναρμονίζονται το βλέμμα, οι κλίσεις του σώματος και άλλες μικρές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες του τρόπου που μιλάμε και κινούμαστε.

Η «δύναμη των δύο», λοιπόν, είναι αξεπέραστη. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, αλληλοβοηθούνται και δημιουργούν μία αόρατη ασπίδα προστασίας από τον έξω κόσμο, που αν δεν υπερβαίνει τα κοινωνικά όρια απομόνωσης, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Εδώ δεν ισχύει καθόλου το γνωστό παραδοσιακό ρητό «πίσω κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μία δυναμική γυναίκα». Που μάλλον για να είναι κρυμμένη, είναι και δυστυχισμένη. Ισχύει το «πίσω από δύο επιτυχημένους ανθρώπους, κρύβεται μία δυνατή σχέση αλληλοκατανόησης κι εμπιστοσύνης».

 

 

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη