Όταν έμαθα πως η πτυχιακή μου είχε θέμα ελεύθερης επιλογής, αποφάσισα χωρίς δεύτερη σκέψη να ασχοληθώ με τις διατροφικές διαταραχές.
Βλέπεις η αγάπη μου για το γράψιμο συνοδεύονταν πάντα από έναν κρυφό έρωτα για τη διατροφολογία.
Σε μια προσπάθεια να κάνω την εργασία μου να πάρει άριστα, πέρα από την έρευνα μου, έψαχνα μανιωδώς να πάρω συνέντευξη από κάποιον που ήταν πρώην πάσχων και κατάφερε να γλιτώσει.
Τελικά τη βρήκα πιο κοντά από όσο υπολόγιζα.
Η Γεωργία ήταν μια φίλη από τα μετέπειτα σχολικά μου χρόνια.
Ένα βράδυ πήρε τη δύναμη και άρχισε να μου εξομολογείται τα πάντα για την πάθηση που αντιμετώπισε στην εφηβεία της και κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό.
Την νευρική ανορεξία.
Με απλά λόγια, ανορεξία χαρακτηρίζεται ως η διαταραχή λήψης τροφής.
Χαρακτηριστικό της είναι πως ο παθών αρχίζει να μειώνει την ποσότητα του φαγητού που τρώει, ώσπου φτάνει στο σημείο να αρνείται να πιει ακόμα και νερό.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια συνεχούς απώλειας βάρους, το άτομο οδηγείται στη χρήση καθαρτικών αλλά και προκαλουμένων εμετών.
Για τη Γεωργία η συμμετοχή της σε ένα από τα αθλήματα που απαιτούν όσο το δυνατό χαμηλότερο βάρος, αλλά και η επιβράβευση από την δασκάλα της κάθε φόρα που η ζυγαριά έπεφτε ένα νούμερο, ήταν αρκετά για να νοσήσει.
Κληρονομικότητα, οικογενειακά προβλήματα αλλά και τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας, συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ μιας ύπουλης ψυχικής ασθένειας η οποία προσβάλλει άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας.
Ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο από το αντρικό φύλο, λένε οι στατιστικές. Οι γυναίκες άλλωστε, έχουν μια έμφυτη μανία με την εξωτερική τους εμφάνιση και το σωματικό τους βάρος.
Η κυριότερη παγίδα της ασθένειας είναι η αδυναμία του ατόμου να καταλάβει και να αποδεχτεί ότι πάσχει από αυτή.
Ενώ η οικογένεια και οι φίλοι της Γεωργίας άρχισαν να της κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το βάρος της που όλο και μειωνόταν, εκείνη σταδιακά τους έχρισε εχθρούς που προσπαθούσαν να την κάνουν να γίνει, όπως και αυτοί, υπέρβαρη.
Για ένα άτομο που έχει νευρική ανορεξία, τα προβλήματα υγείας ξεκινούν από αναιμία και γαστρεντερολογικές παθήσεις, φτάνοντας ως την νεφρική ανεπάρκεια και τις καρδιακές αδυναμίες.
Η προοπτική του θανάτου δεν λείπει από την λίστα με τα προγνωστικά.
Με τη ζυγαριά της Γεωργίας να έχει φτάσει στα τριάντα πέντε κιλά και την ενέργεια να έχει χτυπήσει ναδίρ, μαζί με πολλές από τις ζωτικές της λειτουργίες, αποφασίζει τελικά να ζητήσει βοήθεια.
Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ανορεξίας στηρίζεται περισσότερο στην ψυχοθεραπεία, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.
Στόχος είναι η αντιμετώπιση του άγχους αλλά και η απόκτηση αυτοεκτίμησης.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ακραίων περιστατικών πραγματοποιείται νοσηλεία σε παθολογική ή ψυχιατρική κλινική, ενώ οι επίδοξες φαρμακευτικές αγωγές περιλαμβάνουν συνήθως αντικαταθλιπτικά χάπια.
Ακόμα και τώρα πολλές φόρες πιάνω την Γεωργία να μετράει τις θερμίδες που κατανάλωσε για να παραγγείλει επιδόρπιο, ενώ άλλες αρνείται πεισματικά να αγγίξει τις πατάτες που συνοδεύουν το φαγητό της.
Βλέπεις το να παλεύεις με τους δαίμονες σου, απαιτεί επαγρύπνηση για να μην καταφέρουν να κερδίσουν έστω και μια μικρή μάχη, πόσο μάλλον τον πόλεμο.
Για εσένα που έχεις ως αγαπημένο αντικείμενο την ζυγαριά, άκου τη συμβουλή μου και ζήτα βοήθεια.
Μα πάνω από όλα, πέτα την με πάταγο πάνω στο καθρέφτη σου. Να γίνει χίλια κομμάτια.
Ή καλύτερα κατευθείαν έξω από το παράθυρο.
Ο χρόνος που ξόδεψες για να μισείς τον εαυτό σου τελείωσε.
Μην προσθέσεις δευτερόλεπτο παραπάνω.