Δεν ήταν ούτε μία άλλα ούτε και δύο φορές που σε συζητήσεις μας με άλλα άτομα πιαστήκαμε από το πουθενά χωρίς να υπάρχει ουσιώδης λόγος, αφού έχουμε μία τάση να παίρνουμε τα πάντα προσωπικά. Είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που επικρατεί εντονότερα τον τελευταίο καιρό. Για να ηρεμήσεις κι εσύ και οι γύρω σου γιατί με αυτό το ζόρι που κρατάς σίγουρα θα υπάρχουν πολλές εντάσεις, υπάρχουν 5 εγκεκριμένοι τρόποι να κουλάρεις λιγάκι και να μην τα παίρνεις όλα τόσο βαριά.
1. Εσωτερική γαλήνη
Ο πρώτος τρόπος είναι να βρεις μέσα σου την ηρεμία. Η εσωτερική γαλήνη σε βοηθάει να μην αντιδράς με ξεσπάσματα σε καταστάσεις που δεν είναι και τόσο σημαντικές και δεν αφήνει περιθώριο για μικροπράγματα. Η ηρεμία είναι μεγάλο προσόν και στις πιο δύσκολες καταστάσεις σε βοηθάει να διαχειριστείς σωστά την περίσταση χωρίς να χάσεις και το δίκιο σου άλλα και να είναι ένας πολιτισμένος άνθρωπος. Όλοι ξέρουμε πως με τις φωνές μπορεί να χάσουμε ό, τι διεκδικούμε, όποτε ηρεμούμε με βαθιές ανάσες, αφήνουμε την προσωπική γαλήνη να υπερισχύσει και αφήνουμε τη συζήτηση να κλείσει χωρίς δράματα.
2. Το γνώθι σαυτόν
Σε πολλές συζητήσεις ξαφνικά ακούς κάτι που δεν περίμενες, κάτι αντιφατικό με μυστήριο από πίσω, λόγια στην ομίχλη που δεν είναι ξεκάθαρα. Εκεί αρχίζουν τα δικά σου σενάρια και νομίζεις ότι αυτό που θέλει να πει το χ άτομο απευθύνεται σε εσένα. Γιατί όμως; Σκέψου πιο καθαρά και θα δεις από μόνος σου ότι εφόσον εσύ ξέρεις πολύ καλά τις πράξεις σου, τα λόγια σου, τον εαυτό σου γνωρίζεις κι αν για σένα χτυπάει η καμπάνα. Επομένως, κάθε φορά που θα νιώθεις ότι πας να μπεις σε αυτό το τριπάκι, βάλε την αυτογνωσία και την πραγματικότητα μπροστά, τη λογική σου κοινώς και μετά άρχισε τα σενάρια και τους καβγάδες.
3. Βάλε χιούμορ
Ο τρίτος τρόπος είναι να παίρνεις τα πράγματα πιο χαλαρά, με περισσότερο χιούμορ. Δεν έχουμε δουλέψει στον χαρακτήρα μας αυτό το τέλειο και σωτήριο γνώρισμα που μπορούμε να βγάζουμε μπροστά στην κάθε συζήτηση και καταλήγουμε να τα βλέπουμε προσωπικά. Βάλε το γέλιο στη ζωή σου, κάνε πλακίτσες κι αστειάκια με τα φιλαράκια σου, γίνε ένα πιο ανοιχτόμυαλο άτομο αντί να κάθεσαι εκεί και να εκνευρίζεσαι, γύρνα180 μοίρες και γίνε ένα άτομο που δεν τον ενοχλεί να αυτοσαρκάζεται.
4. Βρες την αιτία
Ο τέταρτος τρόπος είναι να αναγνωρίζουμε τα ερεθίσματα που πυροδοτούνται από συναισθήματα. Είναι κάποιες περιπτώσεις που πηγάζουν από το παρελθόν, από κάποιες εμπειρίες που έχουμε ζήσει και μας έχουν σημαδεύσει, όμως εμείς στο εσωτερικό μας έχουμε συνδυάσει το συγκεκριμένο ερέθισμα με τη συζήτηση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Πολλές φορές δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις εκρήξεις μας και τις αντιδράσεις μας, είμαστε υπερβολικοί χωρίς να υπάρχει λόγος. Εκείνη την ώρα πρέπει να σκεφτούμε πως δεν είναι η συγκεκριμένη συζήτηση το θέμα αλλά ότι το έχουμε συνδυάσει με ένα αρνητικό γεγονός που πυροδοτεί όλο μας το είναι.
5. Οριοθετήσου
Ο πέμπτος και τελευταίος τρόπος είναι να βάζουμε όρια και στον εαυτό μας άλλα και στους γύρω μας. Το να βάζεις όρια στον εαυτό σου έτσι ώστε να μην αντιδράσει, να μην ξεφύγει από τη λογική του είναι ένας τρόπος να μπορείς να διαχειριστείς εσένα όταν πας να χάσεις την μπάλα. Εννοείται και στις καθημερινές μας σχέσεις πρέπει να βάζουμε μερικά όρια γιατί δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο και δεν ανεχόμαστε όλοι τα ίδια πράγματα, αρά αναγνωρίζουμε τα όρια του καθενός για να μην υπερβούν και επηρεάσουν τη ζωή μας σε ανεξέλεγκτο βαθμό. Ο τρόπος αυτός είναι δύσκολος να εφαρμοστεί άλλα με τα όρια ο άλλος είναι πιο προσεχτικός στις κουβέντες του και εσύ στις δικές σου οπότε δεν παρεξηγείται τίποτα αδίκως.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου